A meleg idővel együtt a kellemetlen allergiás tünetek is megérkeznek. Viszkető szemek, orrfolyás, tüsszögés, köhögés – milyen készítmények segíthetnek a leghatékonyabban a panaszok enyhítésében? A többnyire álmosító, koncentrálóképességet csökkentő hatású gyógyszerek mellett többféle természetes gyógymód, hatóanyag is képes jelentős mértékben javítani a tüneteken, könnyíteni az allergiások mindennapjain.

Allergia kezelése természetes antihisztaminokkal

Aki allergiás, annak az immunrendszere  túlzottan reagál olyan anyagokra, környezeti hatásokra, amelyek normális körülmények között nem váltanának ki reakciókat. Ilyen anyagok lehetnek például a pollen, az atkák, a spórák, az állati szőrök, a gyógyszerek, élelmiszerek, vegyszerek.  A konkrét allergénnel szembeni túlérzékenység gyakran örökletes, de bármely életkorban bárkinél jelentkezhet. A tünetek bizonyos életszakaszokban változhatnak, és idővel akár egyre több allergén is panaszokat okozhat.

A mesterséges szerek mellett, illetve helyett több természetes antihisztamin áll rendelkezésre az allergiás tünetek csökkentésére, megelőzésére vagy megszüntetésére.

Csalán

Ez a sokoldalú gyógynövény egy olyan, úgynevezett kvercetin nevű flavonoidot tartalmaz, amely természetes úton gátolja a hisztamin termelődését, amely az allergén hatására szabadul fel az immunsejtekből, és okoz tüneteket az allergiára hajlamos személyeknél. Kiváló vértisztító, segíti a már kialakult allergiás tünetek csökkentését, különösen szénanátha, ekcéma, csalánkiütés és asztma ellen hatékony.  Tisztítókúráknál is gyakran használják, feloldja a lerakódott salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket, és serkenti a vese tisztító munkáját.

Omega-3 zsírsavak

Allergia szempontjából különösen káros a transz zsírsavak fogyasztása, amelyek főleg az iparilag előállított, hidrogénezett zsírokban (vajban, margarinban) találhatók meg, de természetes formában is előfordulnak tejtermékekben, állatok zsírjában.  Az omega-3 zsírsavat tartalmazó ételek ellenben, mint például a hal-, rák-, szezámmag és lenmagolaj, gyulladáscsökkentő és antiallergiás hatásúak. Gátolják a gyulladásos reakciókat, ezzel az allergének által kiváltott immunválaszt is, mérséklik a panaszokat, csökkentik az allergiás reakció erősségét.

Probiotikumok

A bélflóra helyreállítása és az egészséges emésztés mellett a probiotikumok az allergiás panaszoknál is segíthetnek. Az egyik fajta Lactobacillus hatékonyan csökkenti az orrdugulást, illetve orrfolyást, a tüsszögést, az ételallergiában szenvedőknél is enyhítheti az allergén kiváltotta reakció erősségét.

Allergia kezelése természetes antihisztaminokkal

Spirulina alga

Ez a kiváló méregtelenítő, immunerősítő alga nagy mennyiségű B12 vitamint és speciális fehérjéket is tartalmaz, amelyek rendszeres fogyasztása különösen szénanátha, poratka- vagy virágpor-allergia esetén nyújthatnak segítséget. Megállítják a hisztamin túlzott felszaporodását, csökkentik az allergiás reakcióval járó könnyezést, csalánkiütés elterjedését, leapasztják a duzzanatokat. Immunrendszert kiegyenlítő tulajdonságával ételallergiák ellen is hatásos lehet.

Méz

Elsőre ellentmondásnak tűnhet, de a méz fogyasztásával ellenállóbbá tehető az immunrendszer a környező virágporokkal szemben. A szénanát­haszezon előtt érdemes már két-három hónappal napi 2 evőkanál mézet elfogyasztani egészen az allergiás időszak végéig. A szervezet kis mennyiségű, fokozatos hozzászoktatása megelőzheti az allergiás tünetek jelentkezését, sőt még ki is gyógyíthat belőle.

Feketekömény

A magjában található hatóanyagok csökkentik a por-, állatszőr- és pollenallergia tüneteit, meg is előzhetik azok kialakulását! A feketekömény kúraszerűen fogyasztva minimálisra csökkenti az allergiás panaszokat, elsősorban a légúti és bőrproblémákat; gyulladáscsökkentő, valamint erős vírus- és baktériumölő tulajdonságával mérsékli még az asztmás rohamok számát és lefolyásának súlyosságát is.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: