Sokan panaszkodnak különféle alvásproblémákra, kialvatlanságra, állandó fáradtságérzetre, kimerültségre. Számukra jelenthet megoldást a megfelelő gyógynövény kiválasztása a szintetikus gyógyszerek helyett.

Azok, akik a természetes módszereket részesítik előnyben, és csak akkor szednek gyógyszert, ha az elkerülhetetlenné válik, többféle gyógynövény közül választhatnak, ha gyakori alvásproblémákkal küszködnek. A gyógynövények amellett, hogy nem okoznak függőséget, és káros mellékhatásokkal sem kell számolni fogyasztásuk során, nemcsak az alvást segítik elő, de pozitívan hatnak az idegrendszerre is. Így a kialvatlanság megszüntetése, a könnyű elalvás és a mély, pihentető alvás mellett biztosíthatják napközbenre is a jobb koncentráló képességet, energikusságot, kiegyensúlyozott közérzetet.

Alvásproblémák? Gyógyszer helyett gyógynövény!

A legeredményesebb, kipróbált és bevált gyógynövények alvásproblémákra:

Macskagyökér. Míg az altatók rendszeres szedéséhez a szervezet könnyen hozzászokhat, a kívánt hatás eléréséhez egyre nagyobb adagokra van szükség, a gyógyszer elhagyásakor pedig kellemetlen elvonási tünetek, fejfájás, hányinger, nyugtalanság léphetnek fel, a macskagyökér fogyasztása nem okoz függőséget. További előnye, hogy szedését követően nem lép fel másnap reggel kábaság, tompultság. Nyugtató és feszültségoldó hatását elsősorban idegesség, szorongás és alvási problémák esetén alkalmazzák.

Galagonyavirág. A központi idegrendszerre ható nyugtató tulajdonsága miatt az álmatlan­ságtól, alvászavaroktól szenvedők természetes és biztonságos altatószerként szedhetik. Enyhe szívproblémákban szenvedőnek különösen ajánlott gyógynövény, mert fogyasztása bizonyos esetekben kiválthatja az erősebb gyógyszereket. A szívizom terhelhetőségét, munkabírását is nagymértékben javítja. A stresszes életvitelűek számára igen hasznos lehet napi fogyasztása.

Orbáncfű. Természetes antidepresszáns hatású, képes az agyban lévő szerotonin nevű anyag alacsony szintjét megnövelni, ezáltal javítani a pszichés állapotot, helyrehozni az idegrendszeri károsodásokat. Enyhíti a levertséget, a szorongást, a hangulatváltozásokat és az ingerlékenységet, növeli a koncentrálóképességet, a kitartást, megszünteti az alvászavarokat. Segíthet a nikotin- és alkoholfüggőség leküzdésében is. Fokozatosan fejti ki hatását, célszerű legalább négyhetes kúrával kezdeni a gyógynövény adagolását.

Golgotavirág. Nyugtalanság, ideggyengeség, alvási zavarok és szorongásos állapotok oldására javasolt gyógynövény. Biztonsággal fogyasztható, mellékhatások és függőség kialakulása nélkül – mutatja ezt az a tény is, hogy gyermekek számára is bátran adható. Sokszor keverik más nyugtató hatású gyógynövényekkel, például orbáncfűvel, macskagyökérrel, citromfűvel vagy komlóval, ezek elegyeként kiemelten hatásos altató és nyugtató szer. Szerepe lehet a szívinfarktus megelőzésében, oldja a szorongást és az idegi feszültséget.

Komló. Természetes anxiolitikum, azaz feszültségoldó gyógynövény. Már egészen kis mennyiség, egy-két grammnyi is elengedő belőle a szükséges hatás kiváltásához. Hatóanyagai kiegyensúlyozzák az idegrendszert, ezért alvászavarok, álmatlanság kezelésére, elalvási nehézségekre, szorongásos állapotokra, idegi kimerültségre alkalmazható. Nemcsak éjszaka, alvás előtt ideális adagolni, de a napközbeni fokozott idegességérzet és a szorongás megszüntetésére is alkalmas.

Citromfű. Kiegyensúlyozólag hat az idegrendszerre, lenyugtat, csökkenti a stressz fizikai és pszichés tüneteit, oldja a szorongást, a feszültséget. Kezdődő depresszió, pánikbetegség, különféle alvászavarok és visszatérő fejfájás ellen a legeredményesebb. Idegi eredetű alvászavaroknál érdemes pár hetes citromfű-kúrát tartani, nyugodt alvást, pihent ébredést, kiegyensúlyozott napot eredményez, a reggeli kávé is helyettesíthető vele. Vizsgák előtt kiemelten hasznos lehet! Frontérzékenyeknél, migréneseknél is segít, teaként fogyasztva, illetve oldatával többször bedörzsölve a halántékot.

Alvásproblémák? Gyógyszer helyett gyógynövény!

Mákolaj. Kiemelkedő csonterősítő tulajdonsága mellett idegerősítő és nyugtató hatásával az alvásproblémák kezelésében is eredményes. A mákmagok minimális mennyiségű ópiátot tartalmaznak, azonban ezek nem okoznak függőséget. Jótékonyan, nyugtatólag hatnak az idegrendszerre, és segítik a kiegyensúlyozott, pihentető alvást. Nehéz elalvás, gyakori felriadás, fáradt ébredés esetén lefekvés előtt körülbelül fél órával érdemes fogyasztani. Nemcsak belsőleg, de masszázs- és illóolajok keverékeként is használható, csillapítja a fejfájást, az izomgörcsöket, csökkenti a stressz tüneteit.

Levendula. Aromaterápiában használva feszültség- és szorongásoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Relaxál, regenerál. Enyhíti a fejfájást, a migrénes görcsöket, javítja a depressziósok állapotát. Párnára cseppentve, vagy a párnahuzatba töltött szárított virága segíti az elalvást, az alvászavarok megszüntetésé. Fő hatóanyaga az édeskés, kellemes illatú linalool illóolaj, ezt használják fel gyógyászati célra is.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: