Az illóolajok – koncentrált állapotukban- a növények energiáinak hordózói, mert a természetben előforduló aromásgyógynövények összes előnyös tulajdonsága megtalálható bennük. A nagy töménységű illóolajok sokféle fizikai és érzelmi baj kezelésére alkalmasak.

Az aromaterápia alkalmazásával megismerhető az egészség megőrzésének, az állóképesség növelésének egyik nélkülözhetetlen módja. 
Természetes eszköz, amellyel káros mellékhatások nélkül óvható a bőr, haj, a test és lélek épsége. Az illóolajok bármilyen bőrtípus kezelésére alkalmasak nőknél és férfiaknál egyaránt.

Egyes illóolajok hatásosan támogatják a bőrsejtek megújulását, így kiválóak az öregedő bőr kezelésére. Az aromaterápiagyors és hatékony segítséget kínál az életminőség és az egészség javítására. Csökkenti a stressz hatásait, oldja a szorongást, nyugtalanságot, feszültséget. 

A fárasztó napok végén az aromaterápia segítségével feloldódhatunk, lazíthatunk, ezáltal megújíthatjuk fizikai és szellemi erőinket, így a belső egyensúly helyreállításával javul az életminőségünk. Számos illóolaj alkalmas a hangulatok szabályozására: nyugtatnak, felvidítanak, kreativitást serkentik, frissítenek. Mindenki számára használható, legyen az gyermek, felnőtt, nő, férfi, fiatal vagy öreg.

Az aromaterápia a test és lélek egészét kezeli, nem az egyes tünetek megszüntetésére törekszik. Az egész ember gyógyításához holisztikus úton közelít a szervezet öngyógyító erejét mozgósítva. A gyógyszeres vagy temészetgyógyászati kezelés mellett, kiegészítésként is alkalmazható.

 

Aromaterápia

 

Aromaterápiás fürdő

Az illatozó fürdővíz üdít és nyugtat, biztosítja a testi-lelki megújulást, mert az aromaterápia képes visszahozni az elvesztett erőnket felerősítve életenergiánkat, serkentve szervezetünk öngyógyító képességét. 
Feküdjön el a fürdőkádban, tegyen a feje alá törülközőt, hogy ne nyomja a kád széle. Lélegezzen mélyeket orron keresztül. Engedje el magát, érezze, hogy elernyednek az izmai. Képzelje azt, hogy a kedvenc helyén van. 
A kedvenc hely lehet valós, ahol mindig boldog volt, nem köthetők hozzá rossz emlékek, rossz érzések, vagy lehet elképzelt hely is. Pl. napsütéses virágzó mező, tópart, kandalló mellett stb... Gondoljon arra, hogy ott van, gyönyörködik mindenben, jól érzi magát, örül annak, hogy ott van. Bátran mosolyogjon! Engedje el gondjait, hagyja azokat elpárologni vagy lefolyni a fürdővízzel! Szálljon ki a kádból frissen és nyugodtan azzal az eltökélt szándékkal, hogy úrrá lesz a mindennapos nehézségeken, legyen szó bármiről!

A rendszeres illóolajos fürdőzés csökkenti a stressz hatásait, oldja a szorongást és a feszültséget, csillapítja az izomzat fájdalmait és görcseit.

Az aromaterápiás fürdő elkészítése: 
Töltse meg a kádat meleg vízzel, adjon hozzá 5 ml bázisolaj -ban- vagy más néven hordozóolajban vagy 1-2 dl vivőanyagban (pl.tej, tejszín, méz) elkevert 6-10 csepp illóolajat, majd jól keverje el. 
Az illóolajat azért ne közvetlenül a vízbe csepegtessük, mert csak a víz felszínén fog úszni. 
Csípős érzést, bőrpirosságot okozhatnak az illóolajok, ha közvetlenül érintkeznek a bőrrel, kivéve a levendula illóolajat.

Az illóolaj mennyisége magától az illóolajtól és a fürdő céljától függ. Az eukaliptusz , gyömbér , citrom , narancs , borsmenta , kakukkfű illóolajából már 2-3 csepp is hatásos. Ha többféle illóolajat használunk fel a fürdővízhez, összesen 10 cseppnél ne legyen több.
Az aromaterápiás fürdő alatt hallgathat kellemes relaxációs zenét és kapcsolja ki a telefont.
A kisgyermekek részére készített fürdővízhez elegendő mindössze 2-6 csepp illóolaj 5ml bázisolaj -ban vagy vivőanyagban (pl.tej, tejszín, méz).

 

Receptek az aromaterápiás fürdő elkészítéséhez

Csepegtesse az illóolaj keveréket egy kád meleg vízbe. 
A fürdő 20 perces legyen:

 

Stresszoldó Aromaterápia fürdő 1
1-2 dl vivőanyag vagy 5ml bázisolaj
2 csepp bergamottolaj 
3 csepp gerániumolaj 
4 csepp gyömbérolaj

 

 

Stresszoldó Aromaterápia fürdő 2
1-2 dl vivőanyag vagy 5ml bázisolaj
2 csepp narancsvirágolaj 
2 csepp levendulaolaj 
5 csepp citromolaj

 

Nyugtató Aromaterápia fürdő
1-2 dl vivőanyag vagy 5ml bázisolaj
3 csepp rózsafaolaj 
2 csepp zsályaolaj 
2 csepp szantálolaj
1 csepp kamillaolaj

 

 

Depresszió elleni nyugtató Aromaterápia fürdő
1-2 dl vivőanyag vagy 5ml bázisolaj
2 csepp kamillaolaj 
2 csepp zsályaolaj 
2 csepp levendulaolaj
1 csepp ilang ilangolaj

 

Depresszió elleni élénkítő Aromaterápia fürdő
1-2 dl vivőanyag vagy 5ml bázisolaj
4 csepp levendulaolaj 
3 csepp rozmaringolaj 
2 csepp gerániumolaj
2 csepp citromolaj

 

 

Lelki egyensúly Aromaterápia fürdő
1-2 dl vivőanyag vagy 5ml bázisolaj
4 csepp gerániumolaj 
4 csepp levendulaolaj 
1 csepp bazsalikomolaj
1 csepp vetiverolaj

 

Boldogság Aromaterápia fürdő
1-2 dl vivőanyag vagy 5ml bázisolaj
4 csepp bergamottolaj 
3 csepp narancsolaj 
1 csepp bazsalikomolaj
1 csepp majorannaolaj

 

 

Önbecsülést fokozó Aromaterápia fürdő
1-2 dl vivőanyag vagy 5ml bázisolaj
3 csepp rozmaringolaj 
2 csepp ilang ilangolaj 
1 csepp pacsuliolaj
1 csepp borsmentaolaj

 

Álmatlanság elleni Aromaterápia fürdő
1-2 dl vivőanyag vagy 5ml bázisolaj
3 csepp majorannaolaj 
2 csepp vetiverolaj 
5 csepp citromolaj

Aromaterápia

 

Illóolaj kémia 

Az illóolajok egyes növények különböző részeiből (virág, fa, gyökér, termés, gyanta, levelek, vessző) különböző eljárásokkal előállított, jellegzetes illatú és ízű, szobahőmérsékleten maradék nélkül elillanó anyagok. Már az alacsonyabb rendű növényekben is találunk szórványosan illóolajokat. A zuzmóktól, gombáktól kezdődően egyre több családban és fajban fordulnak elõ. A magasabb rendű virágos növények között vannak az illóolajos családok, amelyekben kiemelkedőn nagy mennyiségben található illóolaj.

Ilyenek a rózsafélék (Rosaceae), a rutafélék (Rutaceae), ernyősök (Umbelliferae, (Apiaceae), az ajakosok (Lamiaceae), a fészkesek (Asteraceae), a liliomfélék (Liliaceae), babérfafélék ( Myrtaceae) stb. Az illóolajok a növényi szervezet működésének melléktermékei, amelyek a növény legkülönbözőbb részeiben halmozódnak fel. Az illóolajok nem egységes anyagok, hanem számos ismert és még részben ismeretlen vegyületek elegyei.Az illóolajok belsőleges alkalmazásánál kiemelhető az emésztőnedvek kiválasztására és az emésztőmirigyekre gyakorolt serkentő hatásuk. 

Az emésztést segítő hatások az illóolajok legáltalánosabban alkalmazott tulajdonságai, amelyeknek kulináris jelentősége is van. Az emésztés mint komplex folyamat, több összetevőből áll. Ezek közé tartozik az emésztőenzimek elválasztásának fokozása, a gyomor-, bélmozgás fokozása, ezáltal a tápanyag továbbhaladásának biztosítása (nem lép fel pangás), valamint a görcsoldó hatáshoz kapcsolódó karminativ hatás. Az emésztés fokozásához kapcsolódik a máj által termelt epe elválasztásának fokozása is.

A fűszerek italalapanyagként is rendkívül fontosak, hiszen nemcsak mint fitoterapeutikum, hanem mint dietetikum is számításba jönnek. 

Erről tanúskodik ez az ősi kínai mondás is: „A betegséget három tizedben gyógyítja az orvosság, hét tizedben az elfogyasztott táplálék.” Egyes illóolajok gyomorkeserűk és étvágygerjesztők is lehetnek. Illóolajtartalmú fűszeres italok esetében az illat és az íz együttesen elősegítik a gyomorsav kiválasztását, serkentik az emésztést, s így a gyomor gyorsabban ürül. Ma már divatba jöttek a házilag is előállítható aromás likőrök, pálinkák, gyomorkeserűk, aperitifek, fűszeres borok, sörök. Bizonyítható, hogy a készíthető italok hatóanyagai nemcsak ízletesek, hanem – kellő mértékben – a szervezet működéséhez határozottan hasznosak.