Az articsóka levelét a népgyógyászatban és a gyógyszergyártásban is felhasználják. Hatóanyagai kiváló méregtelenítő, tisztító hatásúak, ezért elsősorban azoknak ajánlott rendszeres fogyasztása, akiknek az epéjükkel, májukkal vagy a veséikkel vannak problémáik.

Articsóka, a máj  és az epe orvossága

Az articsóka fő hatóanyaga a cinarin, amely igen gazdag növényi immunanyagokban, flavonoidokban. A flavonoidok olyan természetes növényi festékanyagok, melyeket a növények termelnek védekezésül a kórokozókkal, a káros külső hatásokkal, illetve a sugárzással szemben. Ezek az anyagok hasznosak az emberi szervezet számára is, mert ugyanolyan védelmi szerepet töltenek be. Fogyasztásuk védelmet nyújthat például a szív- és érrendszer megbetegedései, a vírusos és baktériumos fertőzések, a máj károsodása és a rosszindulatú kialakulása ellen is.

A flavonoidok legértékesebb tulajdonsága a természetes és kimagasló antioxidáns hatás. Az articsókában lévő antioxidánsok megakadályozhatják a májsejtek károsodását, védik a szervezetet a bekerülő méreganyagokkal szemben.

Az articsóka gyógyhatású összetevői

Az articsóka főbb hatóanyagai a flavonoidok, a cinarin, a szeszkviterpén-laktonok, az alkaloidok és az inulin. Aroma- és keserűanyagokat is tartalmaz. Gazdag ballasztanyagokban, vasban, magnéziumban, kalciumban, káliumban, foszforban, rézben. A-, B- és C-vitamin is található benne.

Legfontosabb hatóanyaga a cinarin, amely szabályozza az epehólyag működését, ezzel megkönnyíti a máj méregtelenítő munkáját és tehermentesíti a veséket is.

Articsóka, a máj  és az epe orvossága

Az articsóka gyógyhatásai

Természetes májvédő. Articsóka rendszeres fogyasztásával csökkenthető a szervezetbe kerülő méreganyagok, például a gyógyszerek, adalékanyagok, az ártalmas környezeti vegyületek  káros hatása, megelőzhető a máj károsodása. Már meglévő májbetegségeknél, másproblémáknál is igen hasznos, mert az articsóka hatóanyagai elősegítik a máj természetes regenerálódási, újraépülési folyamatait. Növelik a sejtosztódást, az egészséges májszövetek fejlődését, ezzel egyidejűleg csökkentik a máj vérsav- és koleszterinszintjét.

Tisztítja az epét. Az articsókában lévő cinarin nagyon hatékony az epe működésének támogatásában. Fenntartja az epe normális összetételét, fokozza termelését, segíti az epeutak szabályos összehúzódását, ezzel felgyorsítja a káros koleszterin és a méreganyagok kiürülését. Vizelethajtó és sóürítést fokozó hatása is van.

Érelmeszesedés megelőzésére. Az articsóka amellett, hogy csökkenti a káros koleszterin felhalmozódását a májban, az epén keresztül gyorsítja a koleszterin lebontását és kiválasztását is. A koleszterinszint normalizálásával pedig jelentős szerepe van az erek tisztán tartásában, a lerakódások feloldásában, az érelmeszesedés megelőzésében.

Csökkenti a vér zsírtartalmát.  Kóros elhízás kezelésénél is ajánlják,  mert nagyon jól kezeli a zsírmájat, az epepangást, és rendbe teszi az emésztést. Megszünteti a puffadást, csökkenti a fokozott étvágyat, az indokolatlan éhségérzetet, így könnyen kialakítható egy ideális mennyiségű és összetételű étrend követése.

Cukorbeteg diétába. Az articsóka inulint tartalmaz, egy olyan természetes, folyékony növényi rostot, ami lassan bomlik le a bélben és lassan is szívódik fel. Ezzel az articsóka segítheti az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-ingadozás megelőzését, a magas vércukorszint csökkentését. Az inulin hozzájárul a hasznos bélbaktériumok szaporodásához, amelyek az egészséges bélflóra helyreállítását és megőrzését végzik. A vércukorszint mellett jótékony hatású az emésztési problémák, candida, hüvelygyulladás, ételallergia, valamint szív- és érrendszeri betegségek esetén is. Kiemelt szerepe lehet a megelőzésében!

Nemcsak meglévő betegségek esetén, de megelőzés céljából is érdemes az articsókát beépíteni az étrendbe. Főzhető belőle gyógytea, ha valaki nem fogyaszthat koffeint, akkor kávé helyett is ihatja, de étrend-kiegészítőkben is elérhető, kényelmesen és pontosan adagolható.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: