Az oxidatív stressz korunk egyik méltán hírhedt fogalma. Szinte nincs is olyan betegség, aminél ne mutatták volna ki a szabad gyökök károsító hatását: krónikus gyulladások, memóriaproblémák, Alzheimer-kór, ízületi fájdalmak, vérkeringési rendellenességek, gyenge immunrendszer.

Kiváltói az ún. szabad gyökök, olyan agresszív kémiai anyagok, amelyekkel napi szinten találkozhatunk a levegőből, az ételekből, az élvezeti szerekből, vagy az erős UV sugárzásból. Az antioxidánsok a természet válasza a szabad gyökök ellen, sejtjeink védelmezői. Amennyiben kellő mennyiségben vannak jelen képesek megakadályozni vagy lebontani őket. Számos vitamin és pigmentanyag rendelkezik antioxidáns tulajdonságokkal.

A Spirulinában megtalálható kékes phycocyanin, a Chlorellában lévő zöld klorofill, valamint a Haematococcus Pluvialisban természetes módon jelen lévő vérvörös asztaxanthin, az antioxidánsoknak egy olyan speciális elegye, mely semmihez sem hasonlítható.

ISMERJÜK MEG AZ ASZTAXANTHINT!

Az asztaxanthin a karotinoidok közé tartozó vörös pigment, mely legnagyobb mennyiségben a Haematococcus Pluvialis algában található. A 700 ismert antioxidáns közül a legerősebb. Egyedülálló molekuláris szerkezeténél fogva egyszerre nyújt védelmet a sejt külső és belső részének, és egyszerre több szabad gyökkel is képes küzdeni. Képes átjutni a vér-agy gáton egészen a szemig. Más antioxidánsokkal ellentétben egyszerre több szabadgyököt is képes semlegesíteni, akár 19 félét is. Maga nem válik szabad gyökké, mint pl. a béta-karotin. Csökkenti a gyulladást, elnyeli az UV sugárzást és egyben támogatja a szervezet természetes immunválaszait.

STIMULÁLTA AZ IMMUNRENDSZERT

Az immunrendszer sejtjei rendkívül érzékenyek a szabad gyökök károsító hatásaira. Ennek oka elsősorban az, hogy nagy százalékban többszörösen telített zsírsavakat tartalmaznak, melyek a szabad gyökök célpontjai. Minden antioxidánsra nagy szükség van a megfelelő védelmi rendszer erősítéséhez.

Egy kettős vak, placebo kontrollált humán klinikán, Dr. Chew és a csapata megmutatta, hogy az asztaxanthin erős immunrendszert stimuláló. A tanulmány úgy találta, hogy az asztaxanthin: stimulálja a limfocita proliferációt, megnöveli az antitesttermelő B-sejtek teljes számát, a T-sejtek számának növekedését eredményezi, erősíti a természetes gyilkos sejt citotoxikus aktivitását, jelentősen növeli a késleltetett típusú túlérzékenységi reakciót, látványosan csökkenti a DNS károsodását. Az asztaxanthin kiemelkedő immunitással fokozó hatással rendelkezik, és kiváló segítséget nyújthat a rák megelőzésében, a csökkentésében, a gyulladásos és autoimmun betegek kezelésére.

TÁMOGATTA AZ AGY- ÉS IDEGRENDSZER EGÉSZSÉGÉT

A legtöbb agyi betegség hátterében az oxidáció és a gyulladás által keletkezett szabad gyökök vannak, melyek az idő múlásával a memória csökkenését, elbutulást vagy az Alzheimer-kórt idézik elő.

Az asztaxanthin egyedülálló tulajdonsága révén képes átjutni az agy-vér gáton, és antioxidáns képességeinek köszönhetően fokozhatja az agy és az idegrendszer szabad gyökök elleni védekezését.

A kutatók azt találták, hogy az étrendi asztaxanthin kiegészítés az idősebb korúaknál javulást eredményezett a kognitív funkcióknál. Kimutatták, hogy az asztaxanthin képes volt felhalmozódni a demenciában szenvedő emberek vörösvértesteiben, ami potenciálisan növeli az antioxidánsok számát, mely csökkentheti a károsodások esélyét, ami lassítja a funkciók csökkenését.

SEGÍTETTE A SZEM VÉDEKEZÉSÉT

Szemünk különösen sok antioxidánst igényel védekezésképpen a szabad gyökök oxidatív károsodásai ellen.

Epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy az antioxidánsokban bővelkedő étrend pozitív eredményeket mutat több szembetegség megelőzésében. Mivel az asztaxanthin könnyen átjut a szem szöveteibe, és erősebb antioxidáns, mint bármely karotinoid, hatásosnak bizonyult: a gyulladás okozta fájdalom és fáradság ellen, a száraz és irritált szem tüneteinek enyhítésében, ígéretes eredmények születtek a macula degenerációnál, a vizuális élesség javítása vagy a diabeteses sejtelhalás megakadályozása területén is.

CSÖKKENTHETI A SZÍVBETEGSÉGEK KOCKÁZATÁT

A kardiovaszkuláris betegségek kialakulásánál szintén központi szerepe van az oxidatív stressz okozta gyulladásos folyamatoknak, akár az emelkedett koleszterinszintről, a magas vérnyomásról vagy a lerakódott pakkokról legyen is szó.

Az asztaxanthin kutatásokban képes volt csökkenteni az LDL és a trigliceridszintet, melynek eredményeképpen a vér teljes lipidprofilja is csökkent, ami segíthet abban, hogy kevesebb lerakódás maradjon az erekben. A kutatások ígéretesnek tartják a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a stroke valamint a szívrohamok megelőzésében.

A C-reaktív proteint (CRP) a tudósok a szívbetegségek koleszterinnél megbízhatóbb indikátoraként kezelik. Ha a testben gyulladásos folyamatok játszódnak le, a máj és a koszorúserek CRP-t termelnek és azt a vérbe juttatják. 2006-ban egy klinikai tanulmányban megvizsgálták a természetes asztaxanthin vér CRP-szintjére gyakorolt hatását.

A vizsgálatot egy természetes anyagok klinikai tanulmányaira szakosodott független kutató vállalat, a kaliforniai Health Research and Studies Center végezte. A tanulmányt PhD Gene Spiller vezette. Dr. Spiller már korábban is végzett a természetes asztaxanthinnal kapcsolatos vizsgálatokat.

Ebben a vizsgálatban nyolc héten keresztül 25 vizsgálati alany vett részt. Közülük tizenhatan természetes asztaxanthint, kilencen pedig placebót kaptak. A vér CRP-szintjét a tanulmány kezdetén és végén állapították meg.

Az eredmények igen pozitívak voltak: Az asztaxanthin-csoportnál a CRP 20,7%-os csökkenését mérték. A placebo-csoportnál ezzel szemben a CRP-értékek növekedése volt megfigyelhető. A kutatók az alábbi következtetést vonták le: Az asztaxanthin csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Spiller és mtsai. 2006a.

MÉRSÉKELTE AZ IZÜLETI GYULLADÁSOKAT ÉS FÁJDALMAKAT

Az ízületi fájdalom gyakori oka az ízületek akut vagy krónikus gyulladása. Az asztaxanthin kutatásokban képes volt csökkenteni az ízület, illetve az ín fájdalmait. A csökkent gyulladás kevesebb fájdalommal járt, és egyben jobb mobilitást eredményezett. Teniszkönyöknél, 8 hetes szedés után 93%-os javulást mutatott a markoló erő növekedésében, valamint csökkent a fájdalom. Rheumatoid arthritis-nél, 8 hetes vizsgálatánál, a fájdalom 35%-os javulást, míg a mindennapi teendők elvégzése pedig 40%-os javulást mutatott. Carpalis alagút szindróma esetén a fájdalom súlyossága jelentősen csökkent.

„Az asztaxanthin 247 alkalmazója között végzett kérdőíves vizsgálat kimutatta, hogy a hátfájásról panaszkodók és az oszteoartritisz ill. reumatoid artritisz tüneteit mutató egyének 80%-a javulásról számolt be az asztaxanthinnak köszönhetően. Az asztaxantin étrendkiegészítőként történő szedése asztma és prosztata megnagyobbodás eseteiben is javulást mutatott. A fenti betegségek mindegyike szabadgyökök kiváltotta gyulladásokkal és károsodásokkal jár.”

Guerin és mtsai. 2002

NÖVELTE A SPORTTELJESÍTMÉNYT

Az asztaxanthin izmokra gyakorolt látványos hatására a legjobb példa a lazac árral szembeni úszása, mely elképesztő erőről és kitartásról tesz tanúbizonyságot. A kutatók úgy vélik, hogy ebben nagy szerepe van az asztaxanthin erős antioxidáns, sejtvédő tulajdonságának. Az asztaxanthin képes fokozni a fizikai állóképességet azáltal, hogy erős természetes gyulladáscsökkentő. A gyulladás az izomrendszerben megerőltető testmozgások után is jelentkezhet. Az izomsejteknek egy tartós edzés vagy komoly fizikai megterhelés esetén sokkal több energiára van szükségük, és sokkal több szabad gyököt is képesek termelni. A szabad gyökök celluláris károsodást és gyulladást képesek létrehozni, melyet fájdalom kísérhet. Az asztaxanthinnal végzett kutatások azt állapították meg, hogy a szabad gyökök semlegesítésével, javult a sejtek mitokondriális energiatermelése, csökkentette az oxidatív károsodásokat a sejtmembránon és a DNS-en, csökkentette az izomgyulladást, mérsékelte a tejsav okozta fájdalmakat.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: