A nyomelemek szervezetünk számára nélkülözhetetlenek, ugyanakkor testünk nem képes maga előállítani. A három legfontosabb nyomelem a vas, a réz és a cink.

Vaspótlás
A vas számos enzim összetevője, így fontos kémiai reakciókban vesz részt. A hemoglobin és a mioglobin alkotóelemeként nélkülözhetetlen a szövetek oxigénszükségletének a biztosításában. A felnőtt férfi szervezete mindössze kb. 3,5-5 g, a nőké kb. 2,5-3 g vasat tartalmaz. A szervezet a vérvesztés során a vérrel együtt vasat is veszít, ezért a nők vérében gyakran alacsonyabb a vasszint. Hajlamosak lehetnek a vashiányra a fogyókúrázók és a vegatáriánusok is.

Táplálékainkban a vas két formában fordul elő. Az állati eredetű élelmianyagok (pl.: máj, marha- és bárányhús) vaskészletének kb. 40%-a hem-kötésű, a többi, illetve a növényi élelmianyagokban lévő vas nem hem-kötésű. A hem-kötésben lévő vas kétszer-háromszor jobban szívódik fel, mint a nem hem vas. A növényi élelmiszerek közül kitűnő vasforrás a bab- és borsofélék, az aszalt gyümölcsök ( mazsola, sárgabarack) és akülönféle magvak (tökmag, napraforgómag).  


A vas felszívódását segíti az aszkorbinsav (C-vitamin),a folsav és az aminosavak. Zavarja a vas felszívódását a tea, a kávé és a gabonakorpa (fitátok).

Vérszegénység


A vashiány a leggyakoribb táplálkozási elégtelenség, amelynek következménye a vérszegénység. A vas hiánya miatt gyenül koncentrálóképességünk és fokozódik a fertőzések iránti hajlamunk.
Vérvizsgálattal könnyen megállapítható, hogy szüksége van-e a szervezetének pótlásra.

A vérszegénység ellen a vas pótlására van szükség, amely történhet különféle élelmiszerekből vagy étrend-kiegészítő készítményekből. A kezelés hosszabb ideig tart, akár hónapokig is eltarthat. Minden esetben ajánlott a szervezet vastartalékait ellenőriztetni.

Ha túl sok a vas....

A felesleges vasat, azaz a szükségleten túli mennyiséget a szervezet nem választja ki, hanem elraktározza, ezért bizonyos esetekben akár vasmérgezés is előfordulhat, valamint csökkenti a cink és a réz hasznosulását, elősegíti a baktériumok szaporodását. A szájon át történő vaspótlást tehát semmi esetre sem szabad ellenőrizetlenül, a szükséglet kiegyensúlyozásán túl folytatni.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: