A B-vitaminok fontos szerepet játszanak abban, hogy az idegrendszer megfelelően működjön és fejlődjön. Komplexként is említik őket, mert nem egyféle B-vitamin létezik csak, hanem több, amelyek egymással együttműködve, közösen fejtik ki hatásukat, felszívódásuk is együtt a legideálisabb. A B1 vitamin vízoldékony, nem raktározódik a szervezetben, ezért naponta pótolni kell.

b1vitamin1

A B1-vitamin (tiamin) elsősorban a szénhidrátok anyagcseréjében játszik fontos szerepet, serkenti a memóriát, megelőzi az idegkárosodást, és csökkenti a cukoréhséget. A szervezet nagyon gyorsan elhasználja, naponta körülbelül 1 mg-ot, ezért a folyamatos beviteléről gondoskodni kell. Tiaminból kevesen fogyasztanak megfelelő mennyiséget, mert a feldolgozott élelmiszerek, a magas szénhidrátbevitel, a rendszeres testmozgás hiánya, az alkohol-, illetve a kávé, tea mind fokozza a szervezet B1 vitamin igényét. A terhesség és az idős kor szintén növeli az alapszükségletet.

A B1 vitamin hiányának tünetei

B1 vitamin legnagyobb részben a szívben, az agyban, a májban, a vesében és a vörösvértestekben fordul elő. Hiányában károsodik a szénhidrát-anyagcsere, szívelégtelenség léphet fel, továbbá az idegi-agyi működésben keletkezhet zavar. Tipikus hiánybetegsége a beri-beri, amely fájdalmas izomgörcsökkel jár, és akár halálos kimenetelű is lehet.

Az első tünetek között szerepelhet a kimerültség, a depresszió, a feledékenység, követik ezt az alvászavarok, a gyakori fejfájás, a végtagok zsibbadása és az erős szívdobozás.

A B1 vitamin élettani hatásai:

  • optimalizálja a szellemi tevékenységet és az agyi funkciókat
  • elősegíti a növekedést, fejlődést
  • fokozza a vérkeringést, a vérképződést
  • fenntartja az idegrendszer, az izmok és a szív egészséges működését
  • felelős a gerincvelő és az agy közötti idegi jelátvitelért
  • óvja a gyomor- és a bélrendszert, segíti a szénhidrátok emésztését
  • antioxidánsként védi a szervezetet az öregedési folyamatok, az alkoholfogyasztás és a dohányzás káros hatásaitól
  • nagy dózisokban megelőzheti vagy késleltetheti az Alzheimer-kór kialakulását

 

Tanulási nehézségek

Nagyobb dózisú B1 vitamin bevitele segítséget nyújthat a tanulási nehézségekben szenvedők részére, de még az értelmi fogyatékosoknál is javítja a koncentrációt és a szellemi képességek hatékony kiaknázását. A tiamin akár 25 százalékkal is növelheti a tanulási képességet, gyorsítja a reakciót, energikusabbá tesz, élesíti a memóriát. Súlyos viselkedési problémák kezelésében is igen hatékony.

Pszichés, lelki problémák

Az elmebetegségben, személyiségzavarokban vagy szenvedélybetegségben szenvedőknél gyakran mutatnak ki tiaminhiányt, ezért a B-vitaminok kulcsszerepet játszhatnak a pszichés, idegi eredetű problémák, betegségek kezelésében, illetve megelőzésében. A depresszió egyes típusait is tiaminterápiával kezelik. A B1 vitamin segít fenntartani az agyban termelődő neurotranszmitter molekulák egészséges szintjét.

Idegi rendellenességek és fájdalom

A tiamin javítja az idegi funkciókat, és csökkentheti a fájdalmat a különböző idegrendszeri betegségeknél. A többi B-vitaminnal együtt hatékony lehet a migrénes fejfájás, az ízületi és izomfájdalmak enyhítésében, a diabétesz idegrendszert érintő tüneteinek kezelésében is.

A B1 vitamin természetes forrásai

A legjobb B1 vitamin források a teljes kiőrlésű gabonafélék, az élesztő, péksütemények, a húsok, főként a vörös húsok, a máj, a hüvelyesek, valamint a dió- és mogyorófélék. A spárga, a gomba, a borsó, a barna rizs, a hal és tojássárgája is jelentős mennyiségű tiamint tartalmaz.

b1vitamin2

Napi vitaminszükséglet

Napi 1-1,5 mg tiamin fedezi a legtöbb felnőtt szükségletét, azonban a betegségek, a stresszes életmód, az idősebb kor, a rendszeres alkoholfogyasztás és a magas szénhidráttartalmú étrend megnövelheti ezt a mennyiséget. Sportolóknál a fizikai aktivitás miatt akár 10 mg-ra is nőhet.

A tiamin megfelelő felszívódását nagymértékben befolyásolja a többi B-vitamin, illetve a C-vitamin jelenléte, ezért érdemes B-komplexet szedni, kísérőként pedig nagyobb adag C-vitamint. A B1 vitamint, mivel vízben oldódik, nem lehet túladagolni.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: