A B2 vitamin az idegrendszer, az emésztőrendszer és a bőrgyógyászat területén tölt be fontos szerepet. Kimagasló a hatása a szellemi tevékenységre, a táplálkozás útján szervezetbe kerülő fehérjék, szénhidrátok és zsírok felhasználásában, energiává alakításában, valamint hasznosításában vesz részt. A többi B-vitaminhoz hasonlóan vízoldékony, nem tárolódik a szervezetben, ezért rendszeresen pótolni kell.

b2vitamin1

Megfelelő mennyiségű bevitele különösen a terhesség alatt válik fontossá, mivel hiányában a fejlődő magzat sérülhet, még akkor is, ha nem mutatkoznak hiánytünetek.

Riboflavin szükséges a megfelelő növekedéshez, a vörösvérsejtek képződéséhez, az antitestek termeléséhez, melyek védelmet nyújtanak a káros külső hatásoktól, illetve a belső sejtkárosodástól. Ez a vitamin nagymértékben segíti a szem, a látás egészségének megőrzését, nagy szerepe van a szürkehályog megelőzésében és kezelésében, a stroke és az infarktus kockázatának mérséklésében, illetve már kialakult stroke vagy infarktus után csökkenti a sejtek károsodását, gyorsítja a regenerációt.

A B2-vitamin hatásai:

  • biztosítja a megfelelő növekedést és a termékenységet,
  • enyhíti a terhességi görcsöket, segíti a magzat megfelelő növekedését,
  • javítja a látást, lassítja a szem kifáradását, mérsékli a szürkehályog kialakulásának esélyét,
  • egészséges sejteket termel a bőr, a köröm és a haj számára,
  • segíti a száj és a nyelv sérüléseinek gyors gyógyulását,
  • szabályozza a pajzsmirigy működését,
  • részt vesz a vörösvérsejtek és szteroidok előállításában,
  • megóvja az idegrendszert a károsodástól, javítja a memóriát,
  • csökkenti a migrén tüneteit, erősségét.

 

Hiánytünetek

A riboflavin hiánytünetei közé tartozik a szájsarkokban megjelenő repedés, gyulladások kialakulása a szájban és a nyelv felületén, a piros, fáradt szemek, a fényérzékenység, az erős hajhullás, a különféle bőrelváltozások, például az ekcéma megjelenése. A reszkető végtagok, a gyakori szédülés, a kezdődő depresszió vagy az alvászavarok is mind figyelmeztető jelek.

A vitaminhiányt előidézheti az alultápláltság, a szigorú vegetáriánus, vegán étrend, a terhesség és a szoptatás során jelentkező fokozott vitaminigény, cukorbetegeknél pedig a vese nagymértékű kiválasztása. Hosszabb idejű antibiotikum-kezelés miatti sérült bélflóra is vitaminhiányt idézhet elő.

A B2 vitamint a szervezet csak rövid ideig képes tárolni a vesében és a májban, hiánya általában 3-4 hónap alatt alakul ki.

Napi szükséglet

B2-vitaminból a napi igény átlagosan 1 és 3,6 mg közötti az életkor, az általános egészségi állapot és a fizikai-pszichés megterhelés függvényében. Idősebb korban a rosszabb felszívódás miatt megnövekedhet a vitaminszükséglet. Ha terápiás célból növelni kell az adagot, a többi B-vitamin mennyiségével arányosan szükséges emelni.

b2vitamin2

Néhány gyógyszer rendszeres szedése, például az antidepresszánsoké, fogamzásgátlóké, a túlzott alkoholfogyasztás, a traumák szintén megnövelik a szervezet B2 vitamin-ellátottságának mértékét.

A B2-vitamin természetes forrásai

Fő forrásai a tej és a tejtermékek, a tojás, a húsok, különösen a belsőségek, a máj, a vese, illetve az élesztő, a sötétzöld levelű zöldségek, például a spenót és a sóska. Vegyes táplálkozás esetén a szükséges mennyiség nagyobb hányadát az állati eredetű élelmiszerek, kisebb részét a növényi eredetűek és a tejtermékek fedezik. Kiegészítőként fogyasztva közvetlenül étkezésekhez ajánlott bevenni.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: