A B5 vitamin, más néven pantoténsav a test minden sejtje számára fontos és szükséges anyag. Az ételek fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmát alakítja át hasznosíthatóvá, kiemelt szerepe van az agyi funkciókat szabályozó hormonok megfelelő működésében, az egészséges fejlődésben és a fertőzéseket leküzdő antitestek előállításában is.

b5vitamin1

Vízben oldódó vitamin, a felesleg kiürül a szervezetből. Nagyon sok élelmiszerben megtalálható, hiányállapot ritkán alakulhatna ki, azonban az élelmiszerek feldolgozottsága, tartósítása, fagyasztása és felolvasztása is jelentős mértékben csökkenti hasznosulását mind mennyiségben, mind minőségben. A feldolgozott táplálékokban a vitamin mennyisége a felére is lecsökkenhet, ráadásul hiányoznak belőlük azok a tápanyagok, amelyek segítenék a pantoténsav optimális felszívódását. A megterhelő fizikai munka, a fokozott stressz, egy hosszabb antibiotikum-kúra, bizonyos betegségek, illetve az időskori tápanyagigény szintén megnövelik a vitaminszükségletet, ezért érdemes odafigyelni az adagolásra.

Hiánytünetek

A pantoténsavhiány első jelei lehetnek az ízületi fájdalmak, az ízületek merevsége, repedések megjelenése a szem és a száj szögletében, zsibbadás és görcsök a végtagokban, a korai őszülés, az erős hajhullás, a bélrendszeri megbetegedések, a koncentráló képesség jelentős csökkenése, a fáradtság és a különféle alvászavarok kialakulása.

A pantoténsav hatása a szervezetre:

 • Szabályozza az agyi funkciókat és a mellékvese-hormonok termelését.
 • Segíti az acetilkolin termelődését, mely fontos kémiai anyag az agy számára, támogatja a szerotonintermelést, ezzel enyhíti a stressz, a depresszió és a szorongás tüneteit.
 • Javítja a koncentrációs képességet, enyhíti a migrénes fejfájást, természetes fájdalomcsillapító hatású.
 • Részt vesz a vörösvérsejtek előállításában, a zsírsavak szállításában és hasznos energiává alakításában.
 • Támogatja az immunrendszer és az idegrendszer működését, elősegíti az antitestek termelődését, melyek hozzájárulnak a fertőzések leküzdéséhez, a sejtek károsodásának megelőzéséhez, a rosszindulatú kifejlődésének megakadályozásához.
 • Javítja a vérkeringést, a végtagok megfelelő vérellátását, csökkenti a magas koleszterin- és trigliceridszintet.
 • Szerepet játszik a normális növekedésben, az öregedési folyamatok lassításában.
 • Eredményes az alkoholizmus kezelésében, az elvonási tünetek, mellékhatások enyhítésében.
 • B1 vitaminnal együtt adagolva enyhíti a gyomorégést.
 • Allergiás reakció esetén hatékonyan és gyorsan csökkenti a fellépő tüneteket.
 • Szükséges a D-vitamin előállításához.
 • A reumás, ízületi fájdalom, a merevség csökkentéséhez, kiegészítő terápia részeként is alkalmazzák.
 • Erősíti, szépíti a bőrt, a hajat, lassítja az őszülést, a hajhullást, elmulasztja a herpeszt, eltünteti a pattanásokat.

 

A B5 vitamin természetes forrásai

Legmagasabb koncentrációban az élesztőben és a méhpempőben található, de igen gazdag pantoténsavban a máj, a vese, a tojássárgája és a teljes őrlésű gabonafélék is.  A húsok, a halak, a tejtermékek, az olajos magvak, a hüvelyesek, a rizs, a burgonya, a narancs, a dinnye, továbbá az avokádó, a brokkoli és a karfiol szintén kiváló vitaminforrás.

b5vitamin2

Napi ideális B5 vitamin szükséglet

Átlagos esetben felnőtteknek napi 10-25 mg/nap, de terápiás célzattal ez a mennyiség akár a 250 mg/nap adagot is elérheti. Allergia, egyoldalú táplálkozás, ízületi merevség esetén kúraszerű, emelt fogyasztása rövid idő alatt már látványos javulást hozhat.

A B5 vitamin túladagolása nem jár mellékhatásokkal, mert a felesleg a vizelettel együtt távozik. Extrém nagy adagokban szedve hasmenést okozhat. 

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: