Barátcserje változókorra, PMS-re, klimaxra, hormonzavarokra

A barátcserje a hormonális zavarok gyógynövénye. Legfőbb előnye, hogy nem tartalmaz hormonokat, természetes úton fejti ki hatását. Lényegesen csökkenti a terméketlenség, a meddőség esélyét, megszünteti a menstruációs panaszokat és a változókorral járó kellemetlen tüneteket is.

A menstruációs zavarok és a teherbeesés elmaradása mögött legtöbbször hormonális zavarok, a prolaktinszint megemelkedése vagy a túl alacsony progeszteronszint áll.

Milyen következményei lehetnek a hormonegyensúly felborulásának?

 • fájdalmas vagy rendszertelen menstruáció
 • PMS tüneteinek kialakulása
 • átmeneti meddőség
 • ingerültség, feszültség, depresszió
 • fokozott hajhullás, kopaszodás
 • libidócsökkenés
 • kóros elhízás
 • pajzsmirigy-rendellenességek

A barátcserje az agyalapi mirigy működését szabályozza, ezzel képes természetes úton csökkenteni a megemelkedett prolaktinszintet, illetve normalizálni az alacsony progeszteronszintet.

Barátcserje változókorra, PMS-re, klimaxra, hormonzavarokra

A barátcserjéről

A barátcserje 2-3 méter magas, terebélyes ágrendszerű, illatos cserje. Lilás virágai füzérekben helyezkednek el, borsszemnyi termésekkel. Ezekből vonják ki a gyógyhatású vegyületeket. Fő hatóanyagai az iridoid-glikozidok, dipertének, flavonoidok és illóolajok.

Hormonokat nem tartalmaz, de serkenti az agyalapi mirigy működését, különösen az LH-hormon (lutropin) termelését. Ez növeli közvetett módon a szervezet progeszteron-termelését, segíti a menstruációs ciklus szabályozását, továbbá javítja a prolaktintermelés szabályozását. A megemelkedett prolaktinszint csökkentése nemcsak meddő nőknél lehet hasznos, de azoknál is, akiknek a PMS (premenstruációs szindróma) tüneteitől szenvednek. Csökkenti vagy meg is szüntetheti az alhasi görcsöket, a mellek fájdalmas, feszülő érzését, a hangulatingadozásokat, fáradtságot, gyengeséget.

A barátcserje méhmiómák és menopauza esetén is eredményes.

Termékenység elősegítése

A barátcserjét gyakran használják a termékenység fokozására, különösen abban az esetben, amikor egy nő ovulációja nem rendszeres.  Ez a gyógynövény azzal a képességével, hogy szabályozza a termékenységben kiemelt szerepű hormonokat, a prolaktint és a progeszteront, nagyban hozzájárul a meddőség kezeléséhez. Helyreállítja a szabálytalan menstruációs ciklust, szabályozza az ovulációt, ezzel hozzásegít az eredményes fogantatáshoz, terhességhez.

PMS

A barátcseréjét nagyon jó eredménnyel használják a szabálytalan vagy kimaradozó menstruáció, illetve a premenstruációs szindróma, a menstruációt megelőző kellemetlen tünetegyüttes kezelésére. Utóbbi a nők mintegy 80 százalékánál kisebb vagy nagyobb mértékben jelentkezik. A barátcserje a menstruációs ciklus szabályozásával jelentős mértékben csökkenti, vagy akár teljes mértékben megszünteti a hasi görcsöket, a mellek fájdalmát, feszülését, a vízvisszatartást, a hangulatingadozásokat, a megnövekedett étvágyat, a depressziót, szorongást és a különféle bőrtüneteket. A PMS okozta migrén kezelésében is nagyon eredményes.

Klimax

A változókor a negyvenes évek utolsó harmadában jelentkező hormonális változásokkal kezdődik. A petefészkek működése fokozatosan leáll, a női ciklus szabálytalanná válik, a hormonértékek széles határok közt ingadoznak, majd az ösztrogénhormon termelődése be is fejeződik. A hormonok érzékeny egyensúlya átmenetileg felborul, ez pedig többféle kellemetlen panasszal jár:

 • hőhullámok
 • fokozott izzadás
 • hangulatváltozás, túlérzékenység
 • alvászavarok, fáradtság
 • memória és koncentrációzavar
 • érzelmi kontrollvesztés
 • enyhe vagy erős hízás
 • hüvelyszárazság

Ha a petefészek már nem termel elegendő mennyiségű ösztrogén hormont, a hormonpótló terápia segíthet csökkenteni a klimaxos tüneteket, de ez komoly beavatkozás a szervezet működésébe.

A barátcserje természetes megoldást nyújthat a problémára. Helyreállítja a progeszteronszintet, kiegyenlíti a szervek működését, idegcsillapító, görcs- és szorongásoldó hatásával a pszichés tüneteket is enyhíti.

A barátcserje fogyasztása

PMS esetén legalább 3 cikluson keresztül érdemes szedni a barátcserjét. Menstruációs zavarok, változókori tünetek csökkentésére pedig legalább 3 hónapon keresztül. Azok számára is ajánlott a fogyasztása, akiknek a fogamzásgátló tabletta szedése mellett menstruációs panaszaik vannak.

A barátcserjéből készült kivonatoknál minden esetben fel van tüntetve az adott készítmény adagolási útmutatója. A mennyiséget és gyakoriságot e szerint kell betartani. Rendszeres gyógyszerszedés mellett a kezelőorvossal szükséges egyeztetni a gyógynövény és a szintetikus szer kölcsönhatásáról.

Kapcsolódó termékek: