Az egészséges étrendbe a gyümölcsök visznek igazán színeket. Amellett, hogy kényeztetik az ízlelőbimbókat és gyönyörködtetik a szemet, tele vannak olyan tápanyagokkal, melyek nélkül a szervezet nem tudna megfelelően működni, sőt, teljesen életképtelen lenne. A gyümölcsökben lévő bioaktív összetevők az egészségvédelemben, a betegségek megelőzésében játszanak főszerepet. Az emberek sok évszázaddal ezelőtt is tudták, hogy a betegségek ellen hasznos a nyers gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, a vizsgálatoknak köszönhetően azonban ma már azt is tudjuk, hogy a fitotápanyagokban bővelkedő gyümölcsökben gazdag étrenddel nagyban csökkenthetjük a krónikus betegségek kialakulásának esélyét.

 

Gránátalma

 

Napjainkban a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák az első és a második helyet foglalják el a vezető halálokok listáján a fejlett országokban. A vizsgálatok szerint minden halállal végződő betegségből egyet meg lehetne előzni az egészséges, gyümölcsökben gazdag étkezéssel. Nem mindegy azonban az sem, hogy milyen gyümölcsöket választunk, hiszen akárcsak a gyógynövényeknek, valamennyinek megvan a maga egyedi összetétele, amellyel különböző betegségek ellen nyújthat fokozott védelmet.

1. Goji bogyó: Ellaginsav tartalma, mely megakadályozza a DNS mutációját, a benne található germánium és szelén mind a rák kialakulása ellen dolgoznak a szervezetben. A kutatások megállapították, hogy a goji bogyó a már meglévő ellen is alkalmazható, mivel összetevői megakadályozzák a sejtburjánzást, a növekedését. 

2. Gránátalma: Hatásaival kapcsolatban a vizsgálatok elsősorban a ellen elért eredményeket emelték ki. A gyümölcs szinte valamennyi formája – olaja, gyümölcsleve, kivonata – képes volt lelassítani vagy megállítani a sejtek terjedését a kísérletek során.

3. Acai bogyó: Szintén a vizsgálatok eredményeiből tudjuk, hogy az acai bogyóban lévő antioxidánsok jóval hatékonyabbak a rákot okozó szabadgyökök megkötésében, mint azok, melyek más sötét héjú, bogyós gyümölcsökben találhatók. Ezeknek főként a megelőzésben van szerepük, számos olyan ártalom ellen képesek védeni a szervezetet, ami kialakulásához vezethet.

4. Fekete berkenye: A legerősebb természetes gyulladáscsökkentők között tartják számon. Ennek szerepét azonnal megértjük, ha tudjuk, hogy a rák, a szívbetegségek, a cukorbetegség és az anyagcsere problémák hátterében a legtöbbször a gyulladások állnak. Kitűnő értágító és szíverősítő, sejtszinten védi egészségünket.

5. Mangosztán: Flavonoidjai sokszorosan hatékonyabb antioxidánsok, mint a C- vagy az E-vitamin. Az egyik legjobb sejtvédő, melynek nemcsak a rák és az érrendszeri betegségek ellen van kiemelt szerepe, de az öregedési folyamatok lassításával olyan betegségeket esélyét is nagyban csökkenti, mint az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór.

6. Bodza: Amikor a gyógynövényekről esik szó, méltatlanul feledkezünk meg a nálunk is őshonos bodzáról. Pedig betegségmegelőző szerepe vitathatatlan. Titka erőteljes méregtelenítő hatásában rejlik, aminek kiemelt jelentősége van, hiszen a felhalmozódott káros anyagok – környezetszennyezés, szintetikus élelmiszerek, gyógyszerek maradványai – a kutatások szerint nagyban növelik a rák és más súlyos betegségek kockázatát.

7. Homoktövis: A homoktövis bogyó megemeli szervezetünk saját védekezésének hatékonyságát, gyulladáscsökkentő és hámosító hatásai segítik a sebgyógyulást, a bőrproblémák gyógyulását. A homoktövis ajánlott influenza-járványok előtt és alatt, gyomor- és nyombélfekély esetén, a máj védelmére, a szív- és érrendszer megerősítésére, tüdőbetegségek alatt és fogyókúrázóknak zsírbontás céljából.

 

Homoktövis

 

8. Noni: A noniban található anyagok közvetlen hatással vannak a tobozmirigyre, amely a boldogság hormonokat állítja elő a szervezetben, így főként hangulati ingadozások alatt és depresszióra hajlamosoknak ajánlott a fogyasztása. A nonit főként juice formájában fogyasztjuk. A noniban található több mint 100 aktív összetevő egymás hatását felerősítve hat. A noni juice gyulladáscsökkentő, méregtelenítő, stresszoldó hatású valamint jótékony hatással van a bélműködésre is.

9. Tőzegáfonya: Húgyúti fertőzések megelőzésére már régóta alkalmazza a természetgyógyászat jó eredményekkel, mivel savasítja a vizeletet, így a húgyúti fertőzéseket okozó baktériumok elpusztulnak. Igazoltan, a tőzegáfonya az E.coli baktérium megtapadását is akadályozza a húgyhólyagban, de segíti az egészséges vizeletürítés fenntartását is. A tőzeg vagy vörösáfonya, az emésztőrendszer, a vese, a szájüreg és kiemelten az érrendszer egészségére jó hatással van.

10. Aloe vera: Az aloe vera baktérium ellenes, sejtregeneráló, gombaölő és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik elsősorban. Magas enzimtartalma miatt, értékes enzimforrásnak számít, ami által javítja a tápanyagok felszívódását a szervezetben. Az aloéban lévő hatóanyagok a gyógyszerek mellékhatásait csökkentik, az immunrendszert erősítik és a felgyülemlett méreganyagok kiürítését is felgyorsítják a testünkben.

+1. Fekete áfonya: Az áfonya a test minden pontján serkentőleg hat a kapilláris erek vérellátására, ezen belül is elsősorban a szemfenék érhálózatát erősítve, az ideghártya regenerálódását támogatja. A népi gyógyászat magas vércukorszint esetén ajánlja. A fekete áfonya fogyasztása ajánlott az érrendszer különböző problémái esetén. Antioxidáns hatásai miatt, lassítja az öregedést, gyulladáscsökkentő és az agyműködésre is serkentőleg hat.

Forrás: Naturahírek

Kapcsolódó cikkek: