A C-vitamin elsősorban a nátha és a megfázás elleni természetes gyógyszerként ismert, azonban ennél jóval jelentősebb szerepe is van a szervezetben. A C-vitamin tulajdonképpen mindössze két faj, a tengerimalac és az ember számára vitamin, mert ellentétben a többi fajjal, nem képesek maguktól előállítani, ugyanakkor napi szükséglete bármely más vitaminnál nagyobb!

cvitamin

A C-vitamin, más nevén aszkorbinsav még egy vonatkozásban kivételes: ez az egyetlen, magyar tudós által, Magyarországon felfedezett vitamin, Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik, és Nobel-díjjal jutalmazott.

Mihez szükséges a C-vitamin?

Bizonyítottan erősíti az immunrendszer működését, növeli az ellenálló képességet a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőző szerepe lehet a rosszindulatú és a szívproblémák kialakulásában.

Hatásos a megfázással, náthával és influenzával szemben. Az első tünetek megjelenésekor elkezdett magasabb dózisú C-vitamin szedése akár 30 százalékkal is csökkentheti a betegség időtartamát, emellett jelentősen enyhíti a betegséget kísérő tüneteket.

Egészségesen tartja az érrendszert. A C-vitamin hozzájárul az erek rugalmasságát és erősségét biztosító elasztin és kollagén termelődéséhez, megtisztítja a belső érfalat, megerősíti a kötőszöveteket, az izmokat a csontokhoz rögzítő inakat, ínszalagokat, az ízületeket és a fogínyt. Nélkülözhetetlen a bőr kollagénjének képződéséhez, hiányában a bőr töredezett és száraz lesz, fogékonnyá válik a fertőzésekre. Gyorsítja a műtétek utáni sebgyógyulást és hegképződést, segít az égési sérülések gyógyulását.

Hatására a vénákban ritkábban keletkeznek vérrögök, ezzel nagymértékben csökkentheti az infarktus és az embólia veszélyét.

A C-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását, így erősíti a csontokat és a fogakat, hozzájárul az ásványi anyagok beépüléséhez. A vas felszívódásában is kiemelkedő szerepe van.

Növeli a stressztűrő képességet, legyen az fizikai vagy pszichés stressz, védelmet nyújt a szervezet egészséges, normális működéséhez, a pajzsmirigy munkájának segítségével pedig a fáradtságérzetet is csökkenti.

Antioxidáns tulajdonságával hatékonyan semlegesíti a káros szabad gyököket, amelyek a sejtek károsodását, öregedését vagy elrákosodását okozhatják.

Napi szükséges mennyiség

A minimálisan javasolt napi C-vitamin-mennyiség 60 mg, ami a legsúlyosabb hiánybetegség, a skorbut megelőzésére is elegendő. Optimális mennyiségét felnőttek számára napi 500 és 2000 mg között határozták meg.

A C-vitamin felszívódását, hasznosulását jelentősen csökkentheti a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, bizonyos orvosságok, fogamzásgátlók szedése, műtét utáni lábadozás, az erős fizikai megterhelés, illetve stressz, a terhesség, a klimax, az 55 évet meghaladó életkor, ezért ezek az állapotok mind emelhetik a napi szükséges vitaminmennyiséget.

A C-vitamin hiányának tünetei

C-vitamin hiányában az immunrendszer legyengül, megnő a fertőzések veszélye, romlik az érfalak állapota, súlyos esetben skorbut léphet fel.  

A C-vitamin hiányára az alábbi tünetek figyelmeztethetnek:

  • gyakori megfázás, fertőzés
  • állandó gyengeség, fáradtságérzet
  • ínygyulladás, íny-, illetve orrvérzés
  • lassú sebgyógyulás
  • visszerek megjelenése, meglévő visszerek romlása
  • vérzéses állapotok

 

c-vitaminok

A C-vitamin természetes forrásai

Legjobb C-vitamin-források a friss zöldség-, főzelék- és fűszerfélék (például a paprika, paradicsom, káposzta, saláta, brokkoli, karfiol, répa, cékla, spenót, petrezselyem, snidling), valamint a gyümölcsök (mint az áfonya, ribizli, csipkebogyó, narancs, citrom, grapefruit, szeder, papaya).

A hosszú áztatás, a főzés, a fagyasztás-kiolvasztás jelentős vitaminveszteséget okozhat, a zöldségek, gyümölcsök feldolgozása, a termesztési körülmények is csökkenthetik a hasznosulást, ezért érdemes a C-vitamint kiegészítőként is szedni. A természetes és mesterséges úton előállított aszkorbinsav kémiailag teljesen azonos egymással, nincs különbség a hasznosulásuk és aktivitásuk terén.

Vízben oldódó vitaminként nem lehet túladagolni, a tévhittel ellentétben vesekövet sem okoz a C-vitamin fogyasztása.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: