A céklára a legtöbben egyszerű savanyúságként gondolnak, ám érdemes belőle minél többet fogyasztani egész évben, mert különleges hatással van a szervezetre. Rákmegelőző hatása mellett normalizálja a vérnyomást, növeli az állóképességet, méregtelenít, és megvédhet az időskori demenciától is.

A zöldségekről általában elmondható, hogy nagyon egészségesek, a cékla is tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Sok A-, C- és B-vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot, jódot, krómot, foszfort, mangánt, szilíciumot, káliumot tartalmaz. Gyógyhatása a szokásosnál magasabb nitráttartalmának köszönhető: mindössze egy grammnyi adagban is nagyjából 20-szor több található benne, mint bármely más zöldségben. Ezek a nitrátok segítenek az erek egészségesen, tisztán tartásához, javítják a keringést, a vérnyomást.

Cékla, a vörös vitaminbomba

Jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

A céklában sok a folsav és a betain, természetes úton csökkenti a vérben a homocisztein szintjét, amely ha magassá válik, károsítja az artériákat, ami különféle szívproblémák és szívbetegségek kialakulásához vezetne. Magas nitráttartalmával tágítja az ereket, leviszi a magas vérnyomást.

Segíthet a rák megelőzésében

A cékla színét a piros pigmenteknek, betacianinoknak köszönheti. Hozzájárulnak a sejtek megfelelő légzőképességéhez, csökkentik a szervezetben zajló oxidációs, sejtkárosító folyamatokat. Különösen a vastagbél, máj- és bőr nyújthat védelmet rendszeres fogyasztása.

Méregtelenít, védi a májat

A máj a méregtelenítés legfontosabb szerve, a cékla pedig erős májtisztító hatású. Megerősíti a májat a védekező képességében, segít lebontani a káros, mérgező anyagokat, megelőzve ezzel a szervezetbe került különféle vegyi anyagok behatolását a sejtekbe. A méreganyagok és salakanyagok gyors kivezetése mellett nagymértékben segíti a tápanyagok megfelelő mértékű hasznosulását is. Cukorbetegeknél vagy túlzott alkoholfogyasztás esetén is javíthatja a májfunkciókat.

Növeli az állóképességet

Magas nitráttartalmával javítja a test oxigén-felhasználását, az egészséges véráramlást, ezzel nagyobb teherbírást biztosít, a gyors regenerálódásban is segít. Sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek nagyon hasznos zöldség! Azok számára is javasolt a fogyasztása, akik valamilyen hosszantartó betegségből vagy műtét után lábadoznak.

Megelőzheti az időskori elbutulást

Magas folsavtartalma, az erekre és a vérkeringésre gyakorolt kiváló hatása miatt a cékla abban is segít, hogy több vér jusson az agyba, amivel számottevően javíthat működésén. Különösen az időseknek lehet fontos, mert elkerülhető a demencia, hozzájárulhat az Alzheimer-kór kockázatának csökkentéséhez is.

Kezeli a bőrproblémákat

Antioxidánsai és vitaminjai a bőr állapotán is sokat segíthetnek. Bevethető különféle pigmentációs zavarok, bőrfoltok, májfoltok ellen, a melanoma megelőzésében is szerepet játszhat.

Vérszegénység ellen természetes gyógyszer

Más zöldségeknek is jelentős lehet a vastartalma, azonban a vérre gyakorolt pozitív hatását a cékla annak köszönheti, hogy a szervezet sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket. Aki vashiányos, annak érdemes természetes úton is pótolnia céklával.

Cékla, a vörös vitaminbomba

A céklát várandós anyukák is bátran fogyaszthatják, hiszen a benne lévő folsav nagyon értékes a magzat számára. Mivel a magzat növekedésében és fejlődésében az egészséges sejtosztódás nagyon fontos, ezért a szükséges mennyiségű folsav fogyasztása kihat a DNS előállítására. A gerinc és az idegcső záródása a méhben csak folsav jelenlétében jöhet létre! A folsav hiánya az agy és a koponya elégtelen fejlődését, szív- és végtag-deformációkat okozhat, sőt a vetélés kockázatát is megnövelheti.

A cékla egyik jellegzetessége, hogy rózsaszínre vagy vörösre színezheti a vizeletet és a székletet. Ez a jelenség teljesen ártalmatlan, általában azoknál fordul elő, akiknek a szervezetéből hiányoznak a betain lebontására képes baktériumok. Ez a „mellékhatás” egy-két nap elteltével megszűnik.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: