Manapság már teljesen megszokott, hogy egyes termékekben a cukrot valamilyen édesítőszer helyettesíti. Sokan szeretnék úgy kiélvezni az édes ízeket, hogy közben megőrizhessék egészségüket, ideális testsúlyukat, fogaik épségét. Milyen édesítőszerek közül választhatunk, melyek fogyasztása biztonságos, és milyen mennyiségben?

Sokáig az ételek édesítésére csak a cukor és a méz volt használatos. Ma már az édesítőszerek széles választéka áll rendelkezésünkre, és jelenthet nagy segítséget akkor, amikor csökkenteni kell a cukrok bevitelét. Az édesítőszerek kiválasztásánál gyakran nagy a bizonytalanság, a tanácstalanság, ezért lássunk néhány példát a leggyakrabban használt édesítőszerekre.

 

Cukor nélkül, édesen


Mesterséges és természetes

A mesterséges édesítőszerek szintetikus úton előállított szerves vegyületek, amelyek a természetben nem fordulnak elő. Gyakorlatilag nem jelentenek energiát a szervezetnek, nem hizlalnak, és fogzománc-károsító hatásuk sincs. Édesítőképességük gyakran a cukornál több százszor is nagyobb. Ha a fogyasztásra javasolt mennyiségnél nem veszünk magunkhoz többet, nem kell számolnunk mellékhatásokkal, és nem károsítjuk szervezetünket.

A négy legelterjedtebb mesterséges édesítőszer a szacharin, az aszpartám, az aceszulfám-K és a ciklamát, melyek tabletta, por vagy folyadék formájában is kaphatók.

A szacharin egy nullkalóriás édesítő, amely akár 600-szor is édesebb a cukornál, bár hátránya a kesernyés utóíz. Az aszpartam előnye a szacharinnal szemben, hogy nincs mellékíze, édesítőereje pedig kétszázszorosa a cukorénak. Az aceszulfám-K egy fehér kristályos anyag, intenzív, édes ízzel, ami főzéskor és sütéskor is megmarad. Nem bomlik le a szervezetben, egyszerűen kiürül a beleken keresztül. A ciklamátnak nagy koncentrációban sós utóíze lehet, s bár az Egyesült Államokban tiltólistán szerepel, a világ több mint ötven országában, hazánkban is a hatóságok engedélyezték használatát.


természetes édesítőszerek (a mesterséges édesítőszerekkel ellentétben) nem terhelik meg a szervezetet semmilyen módon, sőt jótékony hatásukkal elősegítik annak egészséges működését.

Noha a méz bővelkedik a kalóriákban, mégis számos előnyös tulajdonsága teszi közkedvelt édesítővé. Rengeteg tápanyagot tartalmaz: aminosavakat, ásványi anyagokat, vitaminokat, enzimeket. Megtalálhatók benne a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek, sokkal egészségesebb, mint a mesterséges édesítőszerek vagy a kristálycukor. Alacsony kalóriatartalmú, bár kevésbé édes ízű (a cukornál mintegy 30%-kal kevesebb) az eritritol, amely egy természetes úton képződő cukoralkohol, enyhe utóízzel. Utóíz nélküli ellenben a xilit, mely nélkülözi a cukor és a mesterséges édesítők mellékhatásait is. Alacsony mind a szénhidrát-, mind a kalóriatartalma, a vércukorszintet sem emeli meg. A cukoréval azonos mennyiségben kell használni, ami főzésnél és sütésnél megkönnyíti a receptek átalakítását. Szorbitból viszont kétszer akkora mennyiség szükséges, hogy ugyanazt az édes ízt elérjük, mint a cukornál. A mannittal óvatosan bánjunk, és ne lépjük túl a megengedett adagot, mert nagy mennyiség elfogyasztása esetén puffadás, hasmenés léphet fel. Az édesítőszerek körében újdonság a stevia, de gyógynövényként már évszázadok óta használják, főleg keserű orvosságok édesítésére. Már a levelei is mintegy 30-szor édesebbek a répacukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is! Cukorbetegek és diétázók számára is ideális választás, mert nem emeli meg a vércukorszintet, javítja az emésztést és a bélműködést, étvágycsökkentő hatású. Sütéshez és főzéshez egyaránt használhatjuk, ráadásul antibakteriális tulajdonsága az egészségünket is védi.

 

Cukor nélkül, édesen

 

A finomított cukrok túlzott fogyasztása nemcsak a diabétesz kialakulásához járulhat hozzá, de hatalmas szerepe van az anyagcsere-betegségekben, a kóros elhízásban, a csontritkulásban és a fogszuvasodásban is. Ezért a természetes édesítőszerek fogyasztása nem csupán a diétára kényszerülők és fogyni vágyók számára ajánlott, hanem mindazoknak,  akiknek fontos, hogy minél tovább megőrizzék egészségüket!

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: