A bíbor kasvirág (angustifolia és Echinacea purpurea) Észak-Amerika egyik legnépszerűbb gyógynövénye, elsősorban a középnyugati területeken honos.Ezt az évelő növényt, melyet sündisznószerű száraz virágairól ismerni fel, eredetileg az őshonos indiánok használták sebek, égések, rovarcsípések, kígyómarások és fertőzések kezelésére.

A kasvirág szára hosszú, a száron egyetlen virág van. A virág a százszorszéphez hasonlít azzal a különbséggel, hogy az echinacea virága rózsaszínű vagy bíborpiros, a virág közepén levő "kúp" pedig vöröses barna. Ebben a meglehetősen nagy méretű kúpban találhatók a magvak . A természetgyógyászatban virágos-leveles hajtásait, leveleit és gyökerét is használják, főleg gyulladással járó bőrfolyamatok, nehezen gyógyuló sebek, krónikus fekélyek esetén alkalmazzák.

 

  Echinacea

 

Az echinacea sok betegség gyógyításában játszik fontos szerepet, mert olyan alkotóanyagokat tartalmaz, amelyek serkentik az immunrendszert. A növényből készült kivonatban például megtalálható a gyenge antibiotikus hatású echinakozid és az echinacein gyulladáscsökkentő anyag. A fehérvérsejtek stimulációján, valamint a falósejtek aktivitásának növelésén keresztül erősíti immunrendszerünket.Segít legyőzni a vírusos megbetegedéseket és fertőzéseket, valamint lerövidíti az olyan betegségek lefolyását, mint a megfázás vagy az influenza. Az Echinacea az interferon hormon termelődését is elősegíti. Ez a hormon a vírusos megbetegedések esetén termelődik szervezetünkben, és fontossága abban rejlik, hogy képes mozgósítani testünk összes immunsejtjét, hogy gyorsan él hatásosan leküzdhessük a fertőzést.

Eltávolítja a mérgező ill. felesleges anyagokat a szervezetből, mely elősegítheti a felépülésünket a különféle betegségekből. Az Echinacea a limfotikus rendszert is stimulálja, kitisztítja a nemkívánatos anyagcseretermékeket és mérgeket a szervezetből, melyek a fertőzések leküzdése után maradnak a testben, így felgyorsítja a betegségekből történő gyógyulást.

 
Erősíti az immunrendszert, vagyis a szervezet védekező képességét. Enyhe, középsúlyos megfázás, légúti és húgyúti fertőzés kiegészítő és megelőző kezelésére alkalmas. Külsőleg nehezen gyógyuló sebek, gyulladásos bőrbetegségek esetén alkalmazzák.

EchinaceaBár az Echinacea népszerű gyógyszere a megfázásnak és az influenzának, kevesen tudják, hogy helyi kezelésre is kiválóan alkalmazható. Az előző esetekben ismertetett hatásmechanizmusának köszönhetően, a gombás fertőzésektől a száraz bőrön át a rovarcsípésekig és az aknéig sokféle problémára megoldást nyújthat, nem csupán a fájdalom és a viszketés csökkentésében, hanem a fertőzések teljes megszüntetésében is. Az Echinacea dokumentáltan nagy hatékonysággal szünteti meg a különféle bőrpanaszokat.

A kasvirágot hosszabb távú kezelésnél vagy az immunrendszer erősítésekor ajánlott más, hasonló, immunserkentő gyógynövénnyel felváltva fogyasztani Ajánlatos, hogy a hetekig tartó kasvirágkúrát mindig néhány hét szünet kövesse.

Bár nem jellemző, hogy az Echinacea fogyasztásának lennének mellékhatásai, azért akik a margarétafélékre allergiásak, kellő óvatossággal fogyasszák. Bármilyen bőrkiütés vagy légzési zavar fellépése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Az Echinacea-t semmiképp ne használja, aki allergiás a napraforgóra vagy a százszorszépre. Autoimmun betegségben szenvedők (lupus, HIV) ne fogyasszák. Terhesség és szoptatás ideje alatt használata nem javallott.

Kapcsolódó termékek: