A béta-glükán talán még kevésbé ismert tápanyag, pedig bárki kihasználhatja a benne rejlő fantasztikus immunerősítő képességeket, mivel az élesztőből származó béta-glükán bizonyítottan az egyik leghatékonyabb természetes immunsejt stimuláló anyag a világon.

A béta-glükán egy természetes poliszaharid, a baktériumok, gombák, az élesztőgomba, az algák és egyes növények sejtfalában megtalálható szénhidrát típusú vegyület, melynek altípusait az alapján különböztetik meg egymástól, hogy hány szénatom kapcsolódik a molekulához.

A béta-glükán tudományosan igazolt biológiai védekezőrendszer modulátor (BDM), ami mozgósítja és befolyásolja az immunrendszert, így általa természetes módon, hatékonyan és biztonságosan vértezhetjük fel magunkat az egyre növekvő mennyiségű környezeti ártalmak ellen, illetve sikeresen erősíthető meg a segítségével a krónikus betegek, a tartósan stressznek kitett egyének, a kemo- vagy sugárterápián átesettek immunrendszere is.

A béta-glükán tényleg működik!

A béta-glükán immunerősítő hatását nem csak a tudományos kutatások lenyűgöző eredményei támasztják alá, hanem többek között az is, hogy az Egyesült Államok hadserege is biztosítja olyan alakulatok katonái számára, ahol esély van biológiai fegyver bevetésére.

Emellett jól példázza a béta-glükán képességeit az is, hogy a hatalmas bozót- és erdőtüzekkel küzdő speciális tűzoltóknak is adják, akik körében így jóval kevesebb a legyengülések előfordulása.

De miért kell egyáltalán erősíteni az immunrendszert?

A béta-glükán mindig jelen volt az elfogyasztott táplálékokban egészen addig, amíg nagyjából a 60-as évek környékén megjelent a nagyüzemi élelmiszeripar, a sokszorosan feldolgozott, kezelt, elgázosított, tartósított élelmiszerekkel, amikből így már eltűntek ezek a hasznos tápanyagok is.

Ennek következtében az emberek immunrendszere a korábbi aktivitásából jelentősen veszített, tulajdonképpen ellustult a védekezőképességünk. Ráadásul, ha mindez nem lenne elég, akkor tovább gyengítette még immunitásunkat az is, hogy megjelentek életünkben a környezeti mérgek, a gyógyszerek, az adalékanyagok és tartósítószerek vagy a különféle sugárzások is, melyek nem túl pozitív hatást gyakorolnak szervezetünkre…

Mindezek együttese nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy immunitásunk ereje, hatékonysága jelentősen csökkenjen. Ezért napjainkban ahhoz, hogy megfelelően működhessen szervezetünk védekezőképessége szinte elengedhetetlen, hogy rendszeresen immunerősítő tápanyagokat fogyasszunk, melyek közül a béta-glükán mindenképpen az egyik legjobb választásnak tűnik.

Hogyan hat a béta-glükán?

A béta-glükán fokozza az immunrendszer működését, ezáltal véd a fertőzések ellen. A béta-glükán feldolgozásában nélkülözhetetlenek a makrofágok és az immunrendszer más sejtjei, ezért a béta-glükán bevételét követően a szervezet védekezőképessége jelentős támogatást kap, ezáltal eredményesebben védhetjük ki a fertőzéseket, illetve könnyebb és gyorsabb lehet a gyógyulási folyamat.

Magyarán szólva a béta-glükán fokozott készenlétbe állítja az immunrendszert, ami így jóval hatékonyabb módon képes működni. Teszi mindezt természetesen, mellékhatások okozása nélkül.

A béta-glükán a bevételtől számítva 24-72 órán belül fejti ki hatását. Javasolt naponta fogyasztani, mivel a béta-glükán által aktivált neutrofileknek – a veleszületett immunrendszer nélkülözhetetlen sejtjeinek – az élettartama legfeljebb 2 nap.

In vitro vizsgálatokban igazolták, hogy a béta-glükán fokozza azoknak a makrográfoknak az aktivitását, amelyek legfontosabb feladata a szervezetbe került kórokozók bekebelezése és megsemmisítése.

A béta-glükán immunstimuláló képessége segítséget nyújthat allergiás betegségek esetén is, valamint bizonyos krónikus bőrgyulladások, így az ekcéma elleni küzdelemben is jó eredményeket értek el a használatával.

Immunerősítő prebiotikum

A béta-glükán a tápcsatornán történő áthaladása közben feloldódik, és zselés állagúvá válik, majd nagy részét a vastagbélben élő hasznos baktériumok hasznosítják, tehát táplálja a probiotikumokat, illetve gátolja a káros mikroorganizmusok szaporodását.

Ezáltal a béta-glükán prebiotikus hatással is rendelkezik, segít regenerálni és megőrizni a bélflóra bakteriális egyensúlyát, ami az immunitás szempontjából is kulcsfontosságú, hiszen a belekben található immunrendszerünk legnagyobb része.

A béta-glükán javítja a probiotikumok vitamintermelő képességét, fokozza a belek mozgását, így támogatja a gyorsabb, hatékonyabb anyagcserét. A béta-glükán fogyasztása után kevésbé emelkedik meg a glükózszint és az inzulinválasz.

Emellett gátolja a koleszterin felszívódását a belekből, ezáltal kedvezően befolyásolja a koleszterinszintet, ahogy a vérnyomást is, illetve csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és a vastagbél kialakulásának a kockázatát.

Miért és kiknek érdemes tehát béta-glükánt fogyasztani?

  • Fokozza az immunrendszer működését, ezáltal csökkenteni képes a fertőzések gyakoriságát és súlyosságát. Járványos időszakokban védelmet biztosíthat a kórokozók ellen.
  • Az immunrendszer támogatásával segít megelőzni a stresszes életmód, túlterheltség, vizsgaidőszak miatti legyengülésből adódó megbetegedéseket.
  • Sokat betegeskedő gyermekek esetén jelentősen képes csökkenteni a megbetegedések gyakoriságát, támogatja a gyorsabb lábadozást.
  • Műtétek, kórházi kezelések során segít megelőzni a rezisztens kórházi törzsek kiváltotta fertőzéseket, amennyiben legalább 2 nappal a beavatkozás előtt elkezdik fogyasztani.
  • Mérsékelni tudja az allergiás tüneteket, mivel csökkenteni képes az allergiát okozó immunsejtek arányát.
  • Gyulladt, száraz, ekcémás bőr esetén is képes jelentős javulást elérni.
  • Kemoterápia és sugárterápia esetén igazoltan képes gyorsítani a csontvelő regenerációját, gátolja a vérkép további romlását, illetve felgyorsítja annak javulását.
  • Már 2 hónapnyi magasabb dózisban fogyasztott béta-glükán képes akár 8%-kal csökkenteni a koleszterinszintet.
  • Szabályozni tudja az étkezések utáni vércukorszintet, egyenletessé teszi és lassítja a cukrok felszívódását. A teltségérzet okozása által pedig csökkenti, késlelteti az éhségérzet kialakulását, ezért fogyókúrázók is hasznát vehetik.
  • Prebiotikus rostként segít a bélflóra egyensúlyának megőrzésében, illetve helyreállításában is, valamint tisztítja a vastagbelet a káros lerakódásoktól.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: