A cukorfogyasztás káros hatásai, a feldolgozott élelmiszerek rejtett cukortartalma miatt sokan térnek át az édesítőszerekre. A mesterséges szerek, mint például az aszpartám, szacharin helyett manapság már sokféle természetes, az egészséget és ideális testsúlyt elősegítő édesítőt választhatunk, melyek a kávé, tea édesítése mellett ugyanolyan ízharmóniát biztosítanak a sütés és főzés alapanyagaként, mint a hagyományos cukor.

edesito

A természetes édesítőszerek az édes íz élvezetén túl olyan fontos tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaznak, amelyek az egészség megőrzése mellett a betegségek megelőzésében, kezelésében is szerepet játszhatnak.

Nyírfacukor (xilit). A nyírfakéregből vagy kukoricarostból kivont, alacsony kalóriatartalmú xilit nagyon jó helyettesítője a cukornak, és nélkülözi a mesterséges édesítők mellékhatásait, mellékízét. Természetes formában gyümölcsökben, zöldségekben és az emberi testben is megtalálható. Ugyanolyan kristályos szerkezetű, mint a hagyományos cukor, de szénhidráttartalma mintegy 75%-kal alacsonyabb, kalóriatartalma pedig 40%-kal. A cukorhoz hasonlóan felhasználható italok édesítésére, ételek elkészítésére, sütéshez, főzéshez. A nyírfacukorból kevesebb is elég, mert erőteljesebben édesít. Nem emeli meg a vércukorszintet, lassú felszívódású, lúgosító hatású, ezért cukorbetegek és fogyókúrázók étrendjébe, illetve Candida-diétába is tökéletesen beilleszthető.

Stevia. A stevia kiemeli az édes ízt, de ezt a gyógynövényt nemcsak természetes édesítő tulajdonsága miatt érdemes fogyasztani. Kiváló gyulladáscsökkentő, méregtelenítő, lúgosító, segíti a koleszterin, a vérnyomás és a vércukorszint normalizálását, megelőzi a fogszuvasodást, a fogínyvérzést, a benne található vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek pedig hozzájárulnak a szervezet napi tápanyagszükségletéhez. Levelei 30-szor, kivonatai pedig akár 300-szor édesebbek a répacukornál. Nagyon jól lehet vele sütni, főzni, erre érdemes por alakban használni, folyékony formájában bőrápolásra, pattanások, gyulladt arcbőr kezelésére is alkalmas, emellett apróbb vágások, sebek, rovarcsípések gyógyíthatók vele. Nem tartalmaz kalóriát, szénhidrátot, nulla a glikémiás indexe.

Eritritol. Természetes úton képződő cukoralkohol, amelyet a cukor erjesztésével állítanak elő, hasonlóan a joghurtkészítéshez. Nagy része a vékonybélben szívódik fel, így a vastagbélben nem okoz bélproblémákat, hasmenést; biztonsággal, nagy mennyiségben is fogyasztható, fogyókúrázók számára ideális édesítő. A cukornál kevésbé édes, de szinte semmi kalóriát nem tartalmaz. Antioxidáns hatású, képes csökkenteni a szív- és érrendszeri, valamint a megbetegedések kockázatát, védi az érfalak rugalmasságát.

Szorbit. Szintén egy cukoralkohol, melyet kukorica-, burgonya- vagy búzakeményítő erjesztésével állítanak elő. Színtelen, szagtalan, kissé édeskés ízű, lassan szívódik fel. A szorbitot köhögés elleni szirupokban, diétás élelmiszerekben is alkalmazzák. Energiatartalma nagyon alacsony, de kétszer akkora mennyiség szükséges belőle, mint a hagyományos cukorból, hogy elérje a megfelelő édes ízhatást.

Mannit. Egy újabb természetes szer a cukoralkoholok sorából, melyet főként diabetikus élelmiszerek összetevőjeként és csomósodást gátló anyagként alkalmaznak. Sok gyümölcsben és algában is megtalálható. Körülbelül fele olyan édes, mint a kristálycukor, és a cukorral ellentétben az emberi szervezetben való lebontásához nem szükséges inzulin, ezért diabetikus készítményekhez kiváló. Cukorhelyettesítőként a fogszuvasodás is elkerülhető vele.

Maltit. A maltit kukoricakeményítő alapú természetes édesítő, melynek édesítő hatása közel azonos a cukoréval. Önmagában is természetes édességet biztosít, kíméli a fogakat, 40%-kal kevesebb a kalóriaértéke, mint a cukornak. Lassan szívódik fel, a vércukorszintet csak kismértékben emeli, kedvező glikémiás indexe az egyik legideálisabb édesítővé teszi cukorbetegek számára.

Tagatóz. Tejcukorból kivont természetes édesítő, édesítő ereje azonos a cukoréval, ellenben kalóriatartalma csak 1,5 kcal a cukor 4 kcaljához képest. Íze teljesen olyan, mint a hagyományos cukorénak, mindenféle mellék- vagy utóíz nélkül. Különlegessége, hogy prebiotikus hatással rendelkezik, elősegíti az egészséges bélflóra fenntartását, továbbá a fogakat szem rontja.

Szirupok. Juharfa nedvéből, rizsből és agave levéből is készítenek szirupokat, melyek nemcsak kiváló édesítők, de sok nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaznak, finom vitaminforrások. Jól oldódnak, italok édesítésére és sütemények, sült és főtt ételek édesítésére is használhatók. Bár kalóriatartalmuk közel azonos a hagyományos cukoréval, de mintegy másfélszer édesebbek, ezért kevesebb is elég belőlük. Mértékkel fogyasztva hozzájárulnak az egészséges étrend kialakításához.

edesito1

Méz. Ugyan a méz kalóriatartalma magas, de egyben rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz: 19 aminosav, 33 ásványi anyag, 11 vitamin, számtalan nyomelem és enzim található benne, gazdag többek között kalciumban, magnéziumban, foszforban, nátriumban, vasban, klórban, kénben, kobaltban, mangánban. Szőlő- és gyümölcscukrot tartalmaz, amelyek változatlan formában, természetesen épülhetnek be a szervezetben. Egyszerű cukrai könnyen, gyorsan felszívódnak, és nem raktározódnak el a szervezetben. Kiváló ízesítő és édesítő, teákba, sütemények, cukorkák készítéséhez, kenyérre feltétnek is használják. Rendszeres fogyasztása elősegíti a vérképződést, erősíti az immunrendszert. Jó házi szere a meghűléses betegségeknek, a felső légutak hurutos elváltozásainak, segít normalizálni a magas és az alacsony vérnyomást, gyógyító hatású légúti- és májbetegségekben,  antibakteriális tulajdonsága miatt sebekre is kenik. Sokáig eláll, jó minőségű mézből akár egy évre előre is feltölthető a kamra.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: