A moringa egy természetes multivitamin-energiabomba, mintegy 90 létfontosságú tápanyagot és 46 féle antioxidánst tartalmaz! Egyike a leggazdagabb természetes antioxidáns-forrásoknak. A szervezetben felgyülemlő, betegségeket okozó szabadgyökök megkötésével mind a betegségek kezelésében, mind a megelőzésben kiemelt szerepe lehet.

A trópusi éghajlatot kedvelő moringafa minden része ehető, hajtásait és leveleit is hasznosítják, virágait párolva főzéshez, sütéshez készítik, magjából értékes olajat préselnek. Levelében van a legmagasabb hatóanyag-koncentráció, már kis mennyiségben fogyasztva is képes a szervezetben lévő vitamin-, ásványianyag-, aminosavhiányokat pótolni. Tápanyagtartalmának értékét mutatja, hogy gyakran kezelnek vele jelentősebb mértékű alultápláltságot mind gyerekeknél, mind felnőtteknél.

Egy újabb superfood: a moringa

A moringa hatóanyagai

A moringának kiemelkedő a kalcium- és vastartalma, de A-, C-, E-, K- és B-vitaminokban is gazdag. Természetes forrása a magnéziumnak, foszfornak, cinknek, káliumnak, nátriumnak, mangánnak. Sok értékes karotinoidot, köztük bőr- és szemvédő béta-karotint, növényi immunanyagot, flavonoidot, glükozinolátot, resveratrolt, fitoösztrogént és ellágsavat tartalmaz, és szinte a szervezet számára szükséges összes aminosavat.

Felmérések szerint a moringa:

7x annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs
3x annyi béta karotint, mint a sárgarépa
5x annyi vasat, mint a spenót
10x annyi kalciumot, mint a tej
4x annyi káliumot, mint a banán

4x több rostot, mint a zab

A moringa mint antioxidáns

A moringa több tucatnyi antioxidánst tartalmaz, amelyek fő feladata, hogy semlegesítsék a felesleges szabadgyököket, ezzel megállítsák azt a láncreakciót, amely komoly károsodást, betegséget okozna a szervezet működésében.

A szabadgyökök elszaporodásának sokféle oka lehet, elsősorban az immunrendszer gyengülése, a környezeti ártalmak, a káros szenvedélyek, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás, az egészségtelen életmód. Bizonyos helyzetekben, például stresszes időszakokban, betegségek alatt a szabadgyökök száma szintén jelentősen megnőhet, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni ellenük.

A moringa kiemelkedő antioxidáns-tartalmával megelőzheti, illetve lelassíthatja a szervezetben zajló oxidációs folyamatokat, amelyek a szabadgyökök elszaporodásához vezethetnek.

A moringa pozitív hatásai

Növeli a szervezet természetes védekező képességét a káros külső hatásokkal és a belső sejtkárosodásokkal szemben. Kimagasló az immunerősítő hatása.

Javítja az agy és a szemek vérellátását, normalizálja a vérnyomást. Jótékonyan hat a vérkeringésre, valamint a szív- és érrendszerre.

Elősegíti az egészséges anyagcserét, helyreállítja az emésztést. Védi a gyomrot, a bélrendszert.

Pozitív hatása van az ízületi problémákra, a reumatikus panaszokra.

Támogatja a máj és a vese méregtelenítő munkáját, segíti a káros baktériumok, vírusok, gombák kiirtását.

Hozzájárul a vércukorszint megfelelő értéken tartásához, cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, könnyen beépíthető a diétába!

Olaja kiváló bőrhidratáló tulajdonságú, ápolja és táplálja is egyben a szövegeket.  Természetes úton gyógyítja a kisebb vágásokat, horzsolásokat, rovarcsípéseket, bőrkiütéseket. Kozmetikai szerepe is jelentős, halványítja a ráncokat, javítja a bőrhibákat, lassítja az öregedési folyamatokat.

Természetes élénkítő és energizáló szer, az energiaitalok és más koffeintartalmú ital mellékhatásai nélkül. Hatása hosszan tartó, nem terheli az idegrendszert vagy a vérkeringést. A kedélyállapotra, közérzetre is pozitív hatása van, depresszió, szorongás ellen is fogyasztható.

Milyen problémák esetén ajánlott különösen a moringa fogyasztása?

  • az immunrendszer gyengesége
  • betegségek, műtétek utáni lábadozás
  • szívproblémák, szívritmuszavar
  • vérszegénység
  • ízületi problémák, gyulladások, reumatikus fájdalmak
  • asztma és allergiás reakciók
  • cukorbetegség
  • epilepszia
  • gyomor- vagy bélfekély, emésztési zavarok, hasmenés, bélgörcsök
  • pajzsmirigyproblémák
  • bakteriális, gombás, vírusos vagy parazita okozta gyulladások
  • termékenységi, fogamzási problémák

Egy újabb superfood: a moringa

A moringa fogyasztása hosszú távon is biztonságos, nincs korosztályi vagy egészségügyi megkötése. A felnőttek, illetve idősebb korosztály számára természetes multivitamin, immunerősítő, a gyerekeknek egészségmegőrző, fejlődést segítő, a szoptatós anyukáknak tejserkentő hatású, a sportolóknál, nehéz fizikai munkát végzőknél pedig számottevően növelheti, javíthatja az állóképességet. Mivel erős, koncentrált multivitamin- és tápanyag-forrás, ezért az adagolási útmutatóra érdemes odafigyelni, betartani, és nem túllépni a megengedett napi ajánlott mennyiséget.

Kapcsolódó termékek: