A Viva Natura Kombucha koncentrátum egy olyan 100%-ban természetes összetételű ital, amely egészségvédő szerepe kimagasló probiotikum hatásának is köszönhető, de antioxidáns-, vitamin- és ásványianyag tartalma is egyedülálló. A kombucha számos frissítő, immunrendszert erősítő hatóanyagot tartalmaz, találhatóak benne esszenciális és természetes úton előállított anyagok, vitaminok, mikro- és makroelemek is. A kombuchában lévő élesztőgombák és baktériumok által termelt összetevők hozzájárulhatnak az emésztés javításához, az egészséges életmód fenntartásához.

A Kombucha fogyasztása ajánlott többek között emésztési problémák esetén, az immunrendszer erősítéséhez, méregtelenítéshez, az erőnlét növeléséhez, illetve az általános jó közérzet fenntartásához. A Viva Natura Kombucha koncentrátum 8-féle verzióban érhető el, találhat köztük papayásat, levendulásat, búzafüveset, meggyeset, szegfűszegeset, jóddal dúsítottat, C-vitaminnal dúsítottat vagy natúr változatot is. A Kombucha Jakab koncentrátumok gyártása 1995-ben kezdődött hazánkban, s ezután szinte berobbant a köztudatba ez a számtalan pozitív hatással rendelkező ital.

A kombucha az emésztőrendszerbe kerülve jelentősen képes támogatni a szinergista mikrobiomot. Oldhattalan étvágyának köszönhetően elfogyaszt az emésztőrendszerben minden lerakódott, számunkra hasznosíthatatlan táplálékot. S mivel nem tud sokáig az emésztőrendszerben uralkodó 37-38 °C hőmérsékletben meglenni, ezért másnap távozik a felfalt táplálékkal együtt. Ez az oka annak, hogy jóval nagyobb mennyiségű széklet távozhat a kombucha fogyasztása után, mint amennyit a táplálékbevitel indokolt volna.

Viva Natura Kombucha koncentrátum a testi-lelki egészségért

A kombucha, vagyis a teagomba már legalább ezer éve szolgálja az emberek egészségét, ám azt valójában senki sem tudja pontosan, hogy honnan származik. Az első utalások róla körülbelül 2000 éve jelentek meg Kínában, majd később népszerűvé vált a japánok, a koreaiak és az oroszok körében is. Oroszországból került Európába, ahol szintén hamar elterjedt kedvező hatásainak és igen kellemes, almaborhoz hasonló ízének köszönhetően.

A kombucha valójában nem gomba, hanem zuzmó, mely az alga és a gomba szimbiózisából kialakult ősi életforma. Ezek az élő organizmusok megerjesztik az édesített teát, az italban lévő élő élesztőgomba mennyisége ad életet a kombuchának. A kombuchából készített ital erjesztett tea, ami egyben hatékony probiotikum is. A kombucha tea egy természetes erjesztéssel, vagyis fermentációval készült enzimekben és tejsavbaktériumokban kivételesen gazdag élő organikus táplálék.

A kombucha ital készítése közben a cukrot tartalmazó teához szimbiotikus gomba- és baktériumkultúrát (SCOBY) adnak hozzá. Ezután engedik, hogy a biológiai folyamat, tehát az erjedés hatására a cukor eltűnjön, s így olyan ital jöjjön létre, ami tartalmaz többek között aminosavakat, enzimeket, szerves savakat, B-vitaminokat, illetve élő szinergista mikroorganizmusok egész tárházát is. A kombucha italban található glükuron- és laurinsav is, amelyek fontos szerepet töltenek be az immunrendszer erősítésében, a máj méregtelenítésében és az emésztési folyamatokban.

A kombucha nagy mennyiségben tartalmaz B1-, B2-, B3-, B6- és B12-vitamint, illetve C-, D- és K-vitamint is. Találhatóak benne rendkívül erős antibiotikus és antivirális hatóanyagok is, melyeknek köszönhetően sikeresen alkalmazható fertőző betegségek esetén.

A kombuchában lévő almasav hozzájárul a máj méregtelenítéséhez, a glükuronsav pedig a szervezet legerősebb méregtelenítő vegyülete. Az oxálsav segít a sejtközötti energiaképzésben, a vajsav fellép a Candida-fertőzés ellen. Az ecetsav el tudja pusztítani a káros baktériumokat, a tejsav pedig kulcsfontosságú az emésztőrendszer egészséges működéséhez, képes megelőzni a szorulást, támogatja a vérkeringést, szabályozza a vér pH-értékét.

A kombucha értékes összetétele kiemelten fontos manapság, amikor rengeteg olyan ételt és italt fogyasztunk, amelyek nem élőek, amelyekben nincsenek igazán tápanyagok vagy enzimek. Ezért rendkívül fontos emésztésünk és egészségünk szempontjából, hogy fogyasszunk élő mikroorganizmusokat és baktériumokat is.

Milyen kedvező hatásai lehetnek a kombuchának?

A kutatók 1915-től kezdve végeznek tanulmányokat a kombucha italról, és napjainkban is élénken vizsgálják szervezetünkre kifejtett kedvező élettani hatásait. A kombucha rendszeres fogyasztása számtalan módon képes támogatni a szervezet testi és lelki egészségét. A kombucha többek között hatékonyan képes méregteleníteni a májat, lúgosítja a szervezetet, serkenti az anyagcserét, javítja az emésztést, csökkenti az emésztés idejét, megelőzheti a székrekedést, hozzájárulhat a kötőszövetek újjáépítéséhez, valamint hatékonyan növelheti a szervezet energiaszintjét, fokozza a vitalitást, javíthatja a közérzetet.

A kombucha lehetséges pozitív hatásai:

 • Természetes antibiotikus és antivirális hatással rendelkezik, ezáltal fellép a fertőző betegségek ellen.
 • Hatékonyan képes méregteleníteni a májat és a szervezetet, kioldja és kémiailag megköti a májból és a testnedvekből felszabaduló mérgeket, elpusztítja a szervezetben az élősködőket.
 • Tisztítja a vért, támogatja a vese, a máj és az epehólyag működését, képes oldani az epe- és veseköveket.
 • Megelőzheti, kezelheti a székrekedést, a fertőzés miatti hasmenést, kezelheti a vékony- és vastagbelek gyulladásait, a gyomoridegességet, a gyomorrontást és az aranyeret.
 • Csökkenteni tudja a koleszterinszintet, rugalmasabbá teheti az erek falait, enyhítheti az érgyulladás fájdalmait.
 • Képes kezelni az ízületi gyulladásokat, csökkentheti az izomfájdalmakat.
 • Enyhítheti a torokgyulladást, az asztmás köhögést.
 • Csökkentheti a változókorban jelentkező kellemetlen tüneteket, köztük a hőhullámokat.
 • Kezelheti a prosztatagyulladást, növelheti a potenciát.
 • Hozzájárulhat a zsírszövetek lebontásához, a testsúly csökkentéséhez. Sportolók és testépítők az izomtónus növekedése mellett fogyást érhetnek el általa.
 • Gátolja a kopaszodást és az őszülést, támogatja a hajszálak erősítését, gyorsíthatja a haj növekedését.
 • Javíthatja az általános életminőséget, növelheti a szervezet állóképességét, a fizikai és szellemi teljesítőképességet, oldja a stresszt, szabályozza a vérnyomást, nyugodt alvást biztosít.
 • Lassíthatja az öregedési folyamatokat, csökkentheti a ráncok képződését.
 • Csökkentheti, megszüntetheti a másnaposságot, segíthet az alkoholfüggőség gyógyításában.

A kombucha fogyasztása esetén mindenképpen érdemes arra figyelni, hogy fokozatosan növeljük a napi adagot, ugyanis a hirtelen elfogyasztott nagyobb mennyiségű kombucha hasmenést okozhat. Ajánlott sok vizet is inni a kombucha fogyasztása mellett, mivel így a kiválasztott méreganyagok könnyebben, gyorsabban tudnak távozni a szervezetből, ezáltal elkerülhetőek lehetnek az esetleges kellemetlenségek. Az első néhány nap fogyasztás után a szervezet hozzászokik a kombuchához, így már lehet növelni a napi adagot.

A kombucha fogyasztásakor gyakoribb lehet a székletürítés, mivel serkenti a belek mozgását, így a belekben lévő tápanyagfölösleg hatékonyabban ürül ki. A kombucha jelentősen javíthatja a tápanyagok felszívódását, illetve támogatja az anyagcsere lebontási folyamatait. Ennek köszönhetően a zsírszövet természetes módon tud elégni. A hatékonyabb anyagcsere következtében az energiaforrások jobb kihasználása válik lehetővé, tehát többletenergiát szolgáltat a szervezet számára, mivel az energia jobban képes hasznosulni.

A kombucha rendszeres fogyasztása esetén élő enzimekkel telítődik az emésztőrendszer, ami elképesztő mértékben képes megkönnyíteni az elfogyasztott táplálékok feldolgozását a szervezetben. Ez az oka annak, hogy nagyon sokan a kombucha ivása után egy belső jóléti állapotot tapasztalnak, amit gyakran kirobbanó energiaként is szoktak jellemezni. Tehát a kombucha a jelentős mennyiségű emésztőenzim bevitelével kulcsfontosságú szerepet játszik az emésztési folyamatok szabályzásában.

Tapasztalja meg Ön is a kombucha áldásos hatásait, próbálja ki a Viva Natura Kombucha koncentrátumokat!

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: