Ha eddig még nem hallottál az echinaceáról, vagy nem használtad ki lenyűgöző immunerősítő képességeit, akkor érdemes picit közelebbről is megismerkedned ezzel a csodás immunstimuláló gyógynövénnyel!

A kórokozóknak esélyük sincs többé!

Az echinacea, vagy kevésbé nyelvtörő nevén a bíbor kasvirág mindenképpen az egyik leghatékonyabb természetes immunerősítő, ami fantasztikus módon képes fokozni az immunsejtek aktivitását. Ezáltal pedig nem csak egy-egy betegség ellen képes védelmet biztosítani, hanem teljes körűen támogatja a szervezetet abban, hogy ki tudjon védeni, vagy le tudjon küzdeni sokfajta fertőzést. Ráadásul emellett számtalan más kedvező hatást is kifejt a testünkben.

Az echinacea javítani tudja a természetes immunválaszt, így fokozza a szervezet saját ellenálló képességét a baktériumokkal, vírusokkal, gombákkal és más kórokozókkal szemben. Számos kutatásban bizonyosodott már be, hogy az echinacea azokat az immunsejteket stimulálja, amelyek legfontosabb feladata a szervezetbe behatoló kórokozók semlegesítése és elpusztítása.

Az echinacea további kivételes előnyei közé sorolható az is, hogy nem csupán a káros mikroorganizmusokkal tud könnyedén leszámolni, hanem hatékonyan képes szembeszállni az abnormális viselkedést mutató sejtekkel is, ezáltal pedig meg tudja előzni a különféle degeneratív folyamatok kialakulását is a testünkben.

De mit is csinál tulajdonképpen az echinacea a szervezetükben?

Ha rendszeresen fogyasztjuk az echinaceát, akkor számos olyan hatást fejt ki a testünkben, amely által támogatja, erősíti az immunrendszert, így az jóval hatékonyabban képes működni, és fellépni például a fertőzéseket kiváltó baktériumok, vírusok és más kórokozók ellen.

Az echinacea antibiotikus hatását leginkább a benne található echinakozid nevű vegyületnek köszönheti. Ezáltal képes szembeszállni a Streptococcus és a Staphylococcus aureus baktériumokkal is.

Az echinacea igen erős gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, mivel kimutatások szerint 0,04 ml friss növényi kivonat ugyanolyan hatásos gyulladásgátló, mint 1 mg kortizon.

A bíbor kasvirág megemeli a test belső hőmérsékletét, illetve megnöveli a fehérvérsejtek és a lépsejtek mennyiségét a szervezetben, melyek antivirális hatással rendelkeznek. Továbbá hatékonyan képes aktivizálni azokat a makrofágokat, amiknek a legfőbb feladata, hogy elpusztítsák a sejteket megtámadó betolakodókat.

Az echinacea támogatja az interferon nevű hormon termelését, ami aktivizálja az immunsejteket a különféle fertőzések észlelésekor, valamint jelentősen fokozza a T-limfociták tevékenységét, melyek nélkülözhetetlenek a sejtek immunválaszának kialakulásában.

Az echinacea fokozza a fagocitózist, vagyis a sejtfalást, ami azt jelenti, hogy javítja a sejtek kórokozókat megemésztő képességét. Továbbá megnöveli a szervezetben a properdin nevű anyag szintjét is, ami természetes úton tudja fokozni a sejtek védekezőképességét.

Mindemellett az echinacea eredményesen képes gátolni a hialuronidáz enzim tevékenységét, ami által jelentősen megnehezíti a kórokozók számára, hogy be tudjanak hatolni a sejtekbe és a szövetekbe.

Mikor érdemes echinaceát fogyasztani?

Tulajdonképpen bármikor, hiszen azáltal, hogy támogatja az immunrendszer működését, egész éven át fokozott védelmet biztosít szervezetünknek. Azonban különösen érdemes az őszi-téli időszakban rendszeresen fogyasztani, mivel segíthet megelőzni az ilyenkor gyakrabban jelentkező megfázásos, náthás, illetve egyéb fertőzéses betegségeket.

Akkor is érdemes bevetnünk az echinaceát, ha elkezdjük magunkon érezni a betegség első tüneteit, mivel igen rövid időn belül képes mérsékelni, megszüntetni a kellemetlen panaszokat, javítja a közérzetet, felgyorsítja a betegség lefolyásának idejét.

Az echinacea nagy támogatást nyújt a különféle felső légúti és húgyúti fertőzések leküzdéséhez is. De akkor is igen hasznos lehet számunkra, ha valamilyen gyakorta kiújuló betegséggel küzdünk, így például középfül- és mandulagyulladás, afta vagy herpesz esetén is.

Az echinacea sokat tud segíteni idült fáradékonyság fennállásakor, főként olyan betegeknél, akiknek az immunrendszerét vagy károsította.

Továbbá igen hatékonyan képes fellépni az allergiás reakciók ellen, illetve jótékony hatású lehet bőrgyulladások, ekcéma vagy bőrsérülések esetén is, mivel segíti a sebgyógyulást és a hegesedés folyamatát.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: