Hamarosan itt van az ősz, itt van újra az immunerősítés ideje! Persze nem csak ősszel érdemes támogatnod immunrendszeredet, de ilyenkor igazán elengedhetetlen, ha nem szeretnél folyamatosan betegeskedni, gyengélkedni a hidegebb hónapokban sem.

Tehát ősszel kiemelt figyelmet érdemes fordítanunk rá, hogy immunrendszerünket ellássuk azokkal a tápanyagokkal, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy hathatós védelmet nyújthasson számukra a káros hatásokkal vagy akár a vírusok és baktériumok támadásaival szemben.

Ha nem pótoljuk megfelelő mennyiségben és minőségben az immunerősítő anyagokat, akkor jelentősen csökkenhet szervezetünk védekezőképessége, ami többek között növeli a különféle fertőzések, vagy akár a degeneratív megbetegedések kialakulásának a kockázatát is. Tehát immunrendszerünk erősítése kulcsfontosságú egészségünk megőrzése érdekében.

Erősíted vagy gyengíted az ellenálló képességedet?

Az egészségtelen táplálkozás és életmód nem kifejezetten járul hozzá az immunrendszer felturbózásához, sőt! Az immunitás támogatása érdekében mindenképpen célszerű lecsökkenteni az olyan immunrendszert romboló ételek fogyasztását, mint az adalékanyagokkal teli, feldolgozott, készételek, a cukor, a fehér liszt és rizs.

Ezek helyett mindig érdemes előnyben részesíteni táplálkozásunkban a természetes összetételű, vitaminokban, ásványi anyagokban, enzimekben, antioxidánsokban bővelkedő ételeket, friss zöldségeket és gyümölcsöket.

Emellett a stresszt is ajánlott csökkenteni életünkben, mivel olyan folyamatokat generál a testünkben, melyek bizonyítottan gyengítik immunitásunkat. Továbbá a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás is kulcsfontosságú védekezőképességünk szempontjából is, mivel enélkül nem képes megfelelő módon regenerálódni szervezetünk.

Mindezek mellett számtalan olyan természetes anyag is létezik, amelyek rendszeres fogyasztása jelentősen támogatja az immunrendszer működését, így hozzájárulhat ahhoz, hogy az őszi-téli időszakban kisebb eséllyel betegedjünk meg, illetve ha mégis utolér valamilyen betegség, akkor kevesebb és enyhébb tünettel járjon, gyorsabb lehessen a gyógyulás folyamata.

7 nagyszerű természetes immunerősítő

Nézzünk meg most néhány lenyűgöző immunerősítő tápanyagot, amelyeket mindenkinek érdemes lehet felhasználnia szervezete ellenálló képességének növelése érdekében.

1. Probiotikumok

A hasznos baktériumok rendszeres, nagy mennyiségben való pótlása az egyik alapvető feltétele az immunitás erősítésének, hiszen immunrendszerünk mintegy 80%-a a belekben található, a probiotikumok pedig támogatják a bakteriális egyensúly visszaállítását és megőrzését.

Azaz, ha kellő mennyiségben vannak jelen a hasznos baktériumok a bélflórában, akkor képesek onnan kiszorítani a káros baktériumokat és egyéb kórokozókat, melyek jelentősen gyengíthetik immunrendszerünket, illetve teljes szervezetünkre negatív hatást gyakorolhatnak, és különféle betegségeket okozhatnak.

A probiotikumok gyors és hatékony pótlásához ajánlott speciális probiotikus készítményeket fogyasztani, melyek gyorsan képesek helyreállítani a bélflóra egyensúlyát.

2. Echinacea, azaz a bíbor kasvirág

Az echinacea fokozza a természetes immunválaszt, így növeli a szervezet saját védekezőképességét a baktériumokkal, vírusokkal és más kórokozókkal szemben. Számtalan kutatásban bizonyították már, hogy az echinacea azokat az immunsejteket erősíti, amik elsődleges feladata a szervezetbe bekerülő kórokozók semlegesítése és elpusztítása.

Ráadásul nem csupán a káros mikroorganizmusok ellen harcol, mivel képes fellépni az olyan sejtek ellen is, amelyek abnormális viselkedést mutatnak, ezáltal szerepet játszhat a degeneratív folyamatok megelőzésében.

3. D-vitamin

A D-vitamin a C-vitamin mellett alapvető fontosságú az immunrendszer normális működéséhez, mivel többek között hatékonyan képes semlegesíteni az oxidatív stressz káros hatásait a testünkben, illetve roppant hatékonyan tudja csökkenteni a gyulladásos folyamatokat szervezetünkben. Továbbá azáltal is erősíti a védekezőképességet, hogy képes aktiválni a veleszületett és a szerzett immunitásban a sejtek funkcióját.

S mivel ősztől tavaszig nincs is rá sok lehetőségünk, hogy a természetes napfény segítségével biztosítsuk e létfontosságú vitamint szervezetünk számára, így ezekben a hónapokban szinte elengedhetetlen a D-vitamin étrend-kiegészítő formájában való hatékony pótlása.

4. Grapefruitmag

A grapefruitmag legfontosabb hatóanyagai között van a C-vitamin, a bioflavonoidok és a glukozoid. Továbbá olyan kivételes összetevőket is tartalmaz, amelyek képesek elpusztítani a kórokozók citoplazmájának membránját, ami miatt azok tápanyag nélkül maradnak, s így elhalnak.

A grapefruitmag kórokozó-ellenes spektruma lenyűgözően széles, hiszen 800 vírus- és baktériumtörzs, egysejtű paraziták és 100 gombafaj ellen bizonyul hatásosnak, ráadásul rothadásgátló képességgel is rendelkezik, s mindezt már számtalan tudományos bizonyíték is alátámasztja.

A grapefruitmag nem tesz kárt sem az egészséges sejtjeinkben, sem a hasznos bélbaktériumokban, ezáltal megőrzi a bélflóra egészséges bakteriális egyensúlyát, ami szintén elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez.

5. Homoktövis

Azt talán mindenki tudja, hogy a C-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer erősségéhez. Ha pedig természetes módon szeretnénk pótolni ezt az értékes vitamint, akkor a homoktövis az egyik legjobb választás ehhez, hiszen körülbelül 12-szer több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs vagy a citrom. S ami még talán ennél is fontosabb, hogy természetes, teljes értékű C-vitamin található benne olyan más összetevők mellett, melyek jelentősen támogatják e létfontosságú vitamin hasznosulását a testünkben.

A homoktövis rendkívül gazdag más tápanyagokban is, így például rengeteg fehérjét, szénhidrátot, szerves savat, aminosavat és vitamint tartalmaz. Emellett nagyon sok E-és F-vitamin, illetve rengeteg béta-karotin is található benne, melyek szintén erősítik védekezőképességünket.

A homoktövis tele van antioxidáns vegyületekkel is, vannak benne bioflavonoidok és polifenolos vegyületek is, melyek hatékonyan szállnak szembe a sejtromboló hatású szabadgyökökkel, így tehermentesítik az immunrendszert.

6. Kolosztrum

A kolosztrum, azaz az előtej a természet egyik legfantasztikusabb immunerősítő anyaga, amely azért termelődik a nőstény emlősökben a szülést követően, hogy támogassa az újszülöttek immunitásának erősítését.

A kolosztrum tartalmaz immunerősítő enzimeket, fehérjéket, antitesteket és növekedési faktorokat, amik szervezetünkbe kerülve jelentősen fokozzák védekezőképességünk hatékonyságát.

A kolosztrumban lévő transzfer faktorok olyan molekulák, melyek át tudják vinni az immunválasz tényezőit egy másik szervezetbe is, képesek szabályozni és fejleszteni a befogadó szervezet immunrendszerét, de arra is meg tudják tanítani, hogy miként ismerjen fel egyes antigéneket, és hogyan közvetítse a tudat felé, hogy azok jelen vannak a szervezetben.

A szarvasmarha kolosztrumban olyan felbecsülhetetlen transzfer faktorok vannak jelen, mint a hidrogén-peroxid és az IgG-típusú immunoglobulinok.

7. Huminsav

A huminsavak a növényi biomassza bomlási folyamatának eredményeként jönnek létre, mely folyamat akár több millió év hosszú is lehet. A huminsav rengeteg ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, méghozzá biológiailag aktív, nagyon jól felszívódó és hasznosítható formában, melyek kivételes módon támogatják az immunrendszer erősítését.

A huminsav a természet egyik legkiválóbb vírus- és baktériumellenes hatóanyaga, melyet évezredek óta alkalmaz az emberiség, napjainkban pedig már a tudomány is elismeri lenyűgöző hatásait.

A huminsav serkenti egyes enzimek működését a testünkben, illetve kivételes antioxidáns hatással is rendelkezik, ezáltal rendkívül hatékony az oxidatív károsodások ellen, melyek az immunrendszert is jelentősen képesek gyengíteni.

A huminsav roppant sikeresen képes fellépni a vírusok ellen, mivel egyrészt meg tud kötődni a vírusok fehérjeburkán, s így akadályozza a szöveteken történő adszropciót, majd miután a vírus-huminsav komplex bekerül a véráramba, az immunrendszer inaktiválja a vírusokat.

Másrészt a huminsav jelentősen fokozza a sejtek energiatermelését, ezáltal erősíti az immunsejteket, amik így sokkal hatékonyabban képesek szembeszállni a vírusokkal. Továbbá a huminsav méregteleníti a szervezetet, így az még több energiát képes fordítani a vírusok elleni küzdelemre.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: