A grapefruitmag manapság az egyik legnépszerűbb immunerősítő és fertőzések ellen alkalmazott étrend-kiegészítő, ami nem is csoda tekintve bámulatos kórokozó-ellenes hatásait, melyek egy szerencsés véletlennek köszönhetően váltak ismertté.

Történt ugyanis az 1980-as évek elején, hogy egy amerikai orvos-immunológus és hobbikertész arra figyelt fel a saját kertjében, hogy a grapefruitmag nem kezdett el rothadni a komposztban, ráadásul a többi szerves anyag mellette jóval lassabban indult rothadásnak.

Elkezdte hát vizsgálni a jelenség okát, és rájött, hogy a grapefruit magja és héja olyan erős kórokozó-ellenes hatással bír, hogy elpusztították azokat a baktériumokat, gombákat és parazitákat is, amik beindíthatták volna a gyümölcsök és a zöldségek lebontását, azaz rothadását és fonnyadását a komposztálóban. Azóta pedig már számtalan tudományos bizonyíték született a grapefruitmag lenyűgöző antibakteriális képességeiről.

A The Journal of Alternative and Complementary Medicine-ben megjelent tanulmányban a grapefruitmag-kivonatot úgy jellemezték, mint egy 800 baktérium- és vírustörzs, illetve gombák és számtalan egy- és többsejtű parazita ellen hatásos szert.

Mitől ilyen bivalyerős a grapefruitmag?

A grapefruitmagban rengeteg értékes hatóanyag található, többek között kitűnő természetes C-vitamin forrás, mely nélkülözhetetlen az immunrendszer számára, növeli a fehérvérsejtek mennyiségét, komoly antioxidáns hatású, támogatja a vas felszívódását, illetve fertőzésgátló hatású.

A grapefruitmag tartalmaz káliumot és pektint is, valamint más antioxidáns vegyületeket, melyek közül kiemelkednek a bioflavonoidok, amik egyik lényeges képessége, hogy roppant hatékonyan erősítik meg a hajszálerek áteresztőképességét, ezáltal pedig gátolják a káros anyagok erekben történő lerakódását. A bioflavonoidok kitűnő gyulladáscsökkentő és sejtregeneráló hatással is rendelkeznek, de emellett nagyszerű vérhígító, vérképző és vírusellenes képességgel is meg vannak áldva.

A grapefruitmagban lévő polifenolok szintén kivételes antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságúak, s emellett kiemelten támogatják a szív- és érrendszer egészségét, fokozzák az erek rugalmasságát, illetve képesek csökkenteni a magas vérnyomást. Továbbá antibakteriális hatásukkal támogatják az immunrendszert, illetve javítani tudják az emésztési folyamatokat is.

A grapefruitmagban található glikozidok a cukroknak az alkohollal vagy a fenolokkal alkotott vegyületei, amelyek csökkentik a gyulladásokat, illetve támogatják a szív egészségét. A grapefruitmagban lévő kórokozó-ellenes hatóanyagok között vannak még a tokoferolok, a szterolok, a citromsav és különböző féle nyomelemek is.

A grapefruitmag kórokozókat megsemmisítő hatásaiért leginkább a limonoidok és a naringenin nevű polifenolok felelnek, amik elpusztítják a kórokozók citoplazmájának membránjait, aminek következtében tápanyag nélkül maradnak, s így elhalnak. Ráadásul az immunrendszert is mozgósítják a vírusokkal, a baktériumokkal, a gombákkal és számos egyéb kórokozóval szemben.

A grapefruitmag-kivonat alapvetően egy nagyszerű immunerősítő, fertőtlenítő és antioxidáns hatású anyag, ami emellett komolyan képes támogatni a gyomor és a belek egészségének megőrzését. Továbbá nagymértékben elősegíti a szervezet optimális pH-szintjének elérését és megtartását, ami által szintén nagy támogatást nyújt egészségünk megőrzéséhez.

A grapefruitmag elképesztően komoly rothadásgátló hatással rendelkezik, amit vírusok, baktériumok, gombák és paraziták esetén is képes kifejteni. Ráadásul az élő szervezeteken végzett laboratóriumi kísérletek során is éppen ilyen hatékonynak találták.

Rendkívül erőteljes csíraölő hatásával képes védelmet biztosítani a szervezetünknek a Staphylococcus, Streptococcus, Salmonella, Escherichia coli, Klebsiella, Shigella, Chlamydia, Helicobacter. Pseudomonas, Legionella, Herpes vírus, illetve a fonal és sarjadzó gombák – köztük a Candida - ellen is.

Milyen esetekben lehet hasznunkra a grapefruitmag-kivonat?

A grapefruitmagot belsőlegesen leggyakrabban talán hasmenés esetén szokták bevetni, de sokan alkalmazzák szénanátha és allergia esetén is. Mandulagyulladás, orr- és arcüreggyulladás, fülgyulladás és torokfájás esetén is enyhülést hozhat, illetve mivel nagyszerűen támogatja a tüdő és a légzőszervek egészségét, így jótékony hatású lehet a náthás, influenzás időszakokban.

A grapefruitmag- kivonat az általános immunstimuláló hatása mellett javítja az érzékelést és a közérzetet, ezért depressziós állapotok esetén is kedvező hatású lehet. Emiatt is szokták felhasználni például masszázsolajok alkotórészeként is. Emellett rendkívül jó eredmények érhetőek el a használatával Candida-fertőzés esetén is. Ezért is segíthet rengeteg nőnek, akik hüvelygombával küzdenek.

A grapefruitmag-kivonat igen hatékonyan képes fellépni a különféle gyomorbetegségek ellen, illetve védelmet biztosíthat a gyomorrákkal szemben. A grapefruitmag leginkább a flavonoknak köszönheti a hatásait, mivel ezek képesek meggátolni a nitrátokból a karcinogén hatású nitrózaminok képződését.

A grapefruitmagot napjainkban már rengeteg készítmény alkotórészeként felhasználják, többek között gyógyszerekben, kenőcsökben, kozmetikumokban vagy akár dezodorokban is.

A grapefruitmag-kivonat belsőleges felhasználása mellett számtalan módon és célra alkalmazható, például az egyik leghatékonyabb természetes szer a láb- és körömgomba ellen. Emellett képes elbánni a szemölcsökkel, de a korpával és más fejbőrproblémával is leszámolhat.

A grapefruitmag a szájfertőzések, a szájpenész ellen is alkalmazható, ahogyan a különböző fajta bőrproblémák, köztük az ekcéma, a pikkelysömör, az övsömör vagy az akne esetén is sokat segíthet.

Azon túl, hogy a grapefruitmag hatékonyan száll szembe rengeteg kórokozóval, még az is mellette szól, hogy az előírt adagolás mellett nem vált ki semmilyen kellemetlen vagy káros mellékhatást, hiszen nem károsítja sem az egészséges sejteket, sem pedig a számunkra hasznos bélbaktériumokat.

Mindezeken felül pedig azért is érdemes beszerezni a grapefruitmag-kivonatot a házipatikánkba, mivel széles körűen felhasználhatjuk a háztartásban vagy a kertészetben is fertőtlenítéshez, sőt, még az élelmiszerek is tartósíthatóak általa, mivel késlelteti a penészgombák megjelenését.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: