A D-vitamin, azaz kalciferol egy olyan zsírban oldódó vitamin, ami valójában 3 vitamint is takar, konkrétan a D1-, a D2- és a D3-vitamint. Ezek közül a D3-vitamint tudja szervezetünk a legjobban hasznosítani.

Tulajdonképpen a D-vitamin nem is igazán vitamin, hanem sokkal inkább egy hormon, mivel a szteroid hormonok csoportjába sorolható aktív vitamin és hormon, ami elősegíti az aktív D-hormon termelődését.

Az abszolút létfontosságú D-vitamin

A D-vitamin az utóbbi években felértékelődött, a kutatások középpontjába került, és megállapították, hogy az emberek mintegy 90%-a D-vitamin hiánnyal küzd, ami számtalan módon ronthatja az általános egészségi állapotot, mivel a civilizációs betegségek túlnyomó része csupán azzal megelőzhető volna, ha a szervezetben megfelelő lenne a D3-vitamin szintje.

Napjainkban már számos kutatási eredmény azt mutatja, hogy a D-vitamin hiánya a leggyakrabban előforduló betegségek egyik legfőbb tényezője. Erre ad talán némi magyarázatot az a tény is, hogy a szervezetünkben jelen lévő körülbelül 30 ezer gén közül a D-vitamin nagyjából 3000 működését befolyásolja jelentős mértékben. Ráadásul szinte valamennyi szervrendszerben kimutatták a receptorát.

Így hát az sem meglepő, hogy manapság egyre több tudományos szakember és orvos szerint a legfontosabb teendő egészségünk megőrzése és visszaszerzése érdekében az, hogy optimalizáljuk a testünkben a D3-vitamin szintjét.

S bár szervezetünk is képes előállítani a D-vitamint a nap ultraibolya-sugárzásának hatására, azonban ehhez elegendő ideig kell csupasz bőrfelületünknek érintkeznie a napsugarakkal, de az sem mindegy, hogy milyen szögben érik a napsugarak a bőrünket. Ráadásul egyes vizsgálatok szerint ilyen módon szinte lehetetlen elérni a vérünkben a D-vitamin megfelelően magas szintjét még akkor is, ha szinte egész nap a nyílt napon tartózkodunk.

És ha őszinték akarunk lenni, akkor a legtöbbünk esetében a legkevésbé sem valósul meg még napi pár perc napon való tartózkodás sem a szükséges módon. Arról már nem is beszélve, hogy ősztől tavaszig még a szabadban sem igen van lehetőségünk napfürdőt venni, hiszen előfordul, hogy akár hetek telnek el napsütés nélkül.

Természetesen táplálkozás útján is lehetséges valamennyi D-vitamint pótolni, ám igencsak megnehezíti mindezt, hogy a D-vitamin nem túl sok féle élelmiszerben található meg. Mi magyarok pedig még hátrányosabb helyzetben vagyunk, mivel a legtöbb D-vitamint a különböző halételek tartalmazzák, hazánkban pedig nagyon csekély mennyiségben fogyasztunk ezekből.

A lehetőségeinkhez képest azért mindenképpen érdemes minél több csukamájolajat, makrélát, pontyot, tőkehalmájat fogyasztanunk, ahogy tojást és zöld színű zöldségeket is, mivel ezekben is fellelhető a D-vitamin.

Mindenesetre, ha biztosra szeretnénk menni, akkor érdemes jó minőségű D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőt is alkalmaznunk. Ebben az esetben is van néhány lényeges szempont, amit érdemes figyelembe vennünk.

Mennyi D-vitaminra van szükségünk?

Bár elég sok javaslatot olvashatunk a különböző forrásokban, a hazai orvostársadalom jelenlegi ajánlása alapján naponta 1500-2000 Nemzetközi Egység D-vitamin bevitele szükséges egy egészséges felnőtt ember számára.

Ha valaki például túlsúlyos vagy valamilyen egészségügyi problémával küzd, akkor természetesen ez a mennyiség növekedhet az esetében. Szakmai ajánlások szerint legfeljebb napi 4000 NE D-vitamin bevitele javasolt, azaz ekkora mennyiséget bárki biztonsággal fogyaszthat.

Szintén fontos az is, hogy D-vitamin készítmény választásakor is érdemes a természetes összetételűeket preferálni, mivel ezek biztonságosabbak, illetve jobb felszívódással rendelkezhetnek.

Miért nem élhetünk D-vitamin nélkül?

Egészséges csontok és fogak

A D-vitamin talán legismertebb hatása, hogy egyensúlyban tartja a kalciumháztartást a testünkben, mivel D-vitamin hiányában a kalcium nem képes beépülni a csontokba, tehát nélkülözhetetlen csontjaink és fogaink egészségének megőrzéséhez.

A D-vitamin biztosítja a megfelelő vérkalcium-szintet, vagyis a csontképzéshez elengedhetetlen kalcium megfelelő mennyiségét. A D-vitamin hiányának következtében gyermekeknél fejlődési rendellenességek, angolkór léphet fel, míg felnőttek esetében könnyen törő csontok, valamint csontritkulás kialakulása lehet az eredmény.

Csecsemők és kisgyermekek esetén a D-vitamin hiánya sápadt bőrt, nagy fejet, boltozatos homlokot, puha koponyacsontokat, elgörbült alsó végtagokat, deformálódott mellkasi csontokat és bordákat, valamint a csonttörésre való fokozott hajlamot is okozhat.

Enyhébb D-vitamin hiányos állapotban csökkenthet az izomzat tónusa, késhet a fogzás és a mozgásfejlődés, valamint gyakrabban alakulhatnak ki légúti fertőzések.

Erős immunrendszer

A D-vitamin kulcsfontosságú immunrendszerünk működésében, ugyanis aktiválni tudja a veleszületett és szerzett immunitásban a sejtek funkcióját, ami által csökkenti az oxidatív stressz negatív hatásait, illetve a gyulladásos folyamatokat is hatékonyan képes visszaszorítani.

A D-vitamin elképesztő hatékonysággal erősíti meg a teljes védekezőképességet, aminek köszönhetően sokkal eredményesebben előzhetjük meg, vagy küzdhetjük le a különféle fertőző betegségeket is.

Az immunrendszer azonban nem csupán a fertőző betegségektől véd minket, hanem valamennyi komolyabb, degeneratív betegség kialakulásától is. Így a D-vitamin hozzájárulhat olyan súlyosabb betegségek megelőzéséhez is, mint például a szívbetegségek vagy a cukorbetegség.

Elengedhetetlen az egészséghez

Kutatások eredményei alapján arra jutottak, hogy ha a szervezetben alacsony a D-vitamin szintje, akkor ez az állapot megnöveli a kialakulási esélyét az allergiás reakcióknak, a magas vérnyomásnak vagy például az autoimmun betegségeknek is.

Az sem elhanyagolható tény, hogy körülbelül 2500 laboratóriumi kísérlet és több mint 200 epidemiológiai tanulmány bizonyítja, hogy igen szoros összefüggés van a és az alacsony D3-vitamin szint között.

A D-vitaminra manapság már hormonként is tekintenek, mivel kiderült róla, hogy hormonszerű hatást fejt ki a szervezet szinte valamennyi szövetében, többek között befolyásolja a hasnyálmirigy, a pajzsmirigy vagy a petefészkek működését is.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: