A fahéj egyike a legrégebb óta használt gyógy- és fűszernövényeknek, gyógyhatásait már az ókori népek is ismerték: az egyiptomiak balzsamokat készítettek belőle, és széles körben használták füstölőszerként, afrodiziákumként is. Régóta ismerjük emésztésjavító, hangulatfokozó és antioxidáns hatását, ám csak manapság derült fény arra, hogy képes csökkenteni a káros LDL koleszterinszintet és a vércukorszintet egyaránt. 

 

Nutrilab Cinamon

Nutrliab vízoldékony fahéj kivonat

 

Az elmúlt évtizedben jelentősen megnövekedett a fahéjjal végzett klinikai vizsgálatok száma. Sok esetben kimutatták a fahéj vércukorszint csökkentő hatását  2-es típusú cukorbetegségben sok esetben viszont nem tudtak jelentős eredményt elérni.

Egy új vizsgálat szerint, amelyet a hannoveri egyetemen végeztek a vízoldékony fahéj kivonattal, amely nagy mennyiségben tartalmaz MHCP –t (a fahéj inzulinszerű hatásért felelős összetevője) sikerült jelentős mértékben csökkenteni a betegek vércukorszintjét. Ez volt az első vizsgálat a vízoldékony fahéj kivonattal nyugati és nem ázsiai betegcsoporton. Kettős vak placebo kontrollált vizsgálatot végeztek el 79 inzulinnal nem kezelt csak diétázó,   vagy diéta  mellé gyógyszert is szedő betegeken.

A vizsgálat 4 hónapig tartott, napi 3 kapszulát fogyasztottak.  A fahéj kapszula 112 mg vízoldékony fahéj kivonatot tartalmazott ami megfelel 1 g fahéjnak. A fahéj kapszulát fogyasztóknál 10.3%-kal, míg a placebót kapóknál  3.4%-kal  csökkent a plazma éhomi  vércukorszintje, ami  jelentős különbségnek számít. 

Forrás: European Journal of Clinical Investigation

 

fahéj

A fahéjfa (Cinnamomum verum vagy C. zeylaicum), népies nevén ceyloni fahéj, cinet, cimet vagy cinnamomi a babérfélék családjába tartozó Cinnamomum növénynemzetség egyik legismertebb faja. Gyakran fahéjnak nevezik a kassziát (Cinnamomum aromaticum vagy C. cassia) is. A 10–15 méter magasra növő fa fiatal ágainak kérgéből lehántással, majd őrléssel készítik a fahéj néven ismert fűszert. Három fajtáját ismerjük. A legjobb minőségű a ceyloni, majd a kínai és malabári fahéj.

A jóízű, finom illatú fahéj Kínából és Ceylonból származik, ahol egy vadontermő trópusi fa héja adja magát a fűszert.Ceylon (Srí Lanka) szigetén és a Szunda szigeteken, valamint Kínában vadon előforduló, és termesztett fák ágairól lefejtett sötétbarna színű fűszer (Cinnamomi cortex). Jellemző illatú, édeskés, csípős, kissé fanyar ízű fűszer.Vágott darabokban, vagy őrölt állapotban kerül forgalomba. Illóolajat, csersavat , gyantát, cukrot, keményítőt és fahéjaldehideket tartalmaz.

A két főbb variáns íze különböző. Az amerikai konyhában népszerű kínai (kasszia) fahéjban a csípős íz dominál, míg az Európában ismertebb ceyloni (zeylanicum) fajta enyhébb, finomabb ízű. Őrletlen állapotban kinézetük is könnyen megkülönböztethető, a ceyloni fahéj vékonyabb (papírszerű), a kínai kb. 1 mm vastag és fás.

Nutrilab Cinnamon

 

Emésztési zavarokra régóta használják

Mivel a fahéj egyúttal görcsoldó és emésztésjavító hatású is, hatékonyan csökkenti a felfúvódást, a bélgörcsöket, a hányingert és a gyomorpanaszokat. Fertőtlenítő, antioxidáns hatóanyagai révén kiválóan alkalmazható a gyomor-bél csatorna fertőzései és légúti megbetegedések ellen egyaránt.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: