Az Organiqa Bio Chia mag méltán kapta meg a szuperélelmiszer jelzőt, hiszen lenyűgözően magas koncentrációban tartalmaz számtalan olyan létfontosságú tápanyagot, amely szervezetünk számára nélkülözhetetlen az egészség megőrzéséhez. A chia mag a világ legjobb növényi Omega-3 forrása, ugyanis kivételesen magas, körülbelül 25%-os Omega-3 zsírsav tartalommal rendelkezik. De emellett található benne többek között rengeteg fehérje, illetve tartalmazza a 8 esszenciális, vagyis létfontosságú aminosavat is. A chia mag rendkívül gazdag rostokban is, viszont nincsen benne koleszterin vagy glutén sem. Számtalan antioxidáns vegyület is fellelhető benne, de bőséges forrása az ásványi anyagoknak, mint a vas és a kalcium. A chia körülbelül 5-ször annyi kalciumot tartalmaz, mint a tej, és 3-szor annyi vasat, mint a spenót.

Organiqa Bio Chia mag – tápanyagpótlásból jeles

A chia mag olyan mennyiségben és összetételben tartalmazza a tápanyagokat, ahogyan a leghatékonyabban tudja szervezetünk felhasználni. A chia mag tulajdonképpen egy 100%-ban természetes multivitamin és multi mineral készítmény, de igazából még ennél is sokkal több, mivel a vitaminok és az ásványi anyagok mellett még számtalan egyéb létfontosságú tápanyag is található benne. A chia tartalmazza a B-vitamin komplex több tagját is, így megtalálható benne a tiamin, a riboflavin, a folsav és a niacin is. Emellett rengeteg magnéziumot, kalciumot, vasat, foszfort és mangánt is tartalmaz. A chia magnak körülbelül 14%-os a fehérjetartalma, ami kiemelkedő mennyiségnek számít.

Hogyan fogyasztható a chia mag?

A chia magot fogyaszthatjuk nyersen, önmagában, hozzáadhatjuk a reggeli müzlihez, gabonapehelyhez, rászórhatjuk a salátára is. Belekeverhetjük joghurtba, kefirbe vagy gyümölcslébe, tejbe is, süthető süteményekbe, kenyérbe, de sűríthetők vele főzelékek, mártások is. A chia magnak nincsen karakteres íze, mivel a szétrágott magoknak enyhén diós aromája van. Ennek köszönhetően nem változtatja meg az ételek és az italok eredeti ízét, így szinte bármihez hozzáadhatjuk. A chia magból készíthető puding is, mivel folyadékkal érintkezve megszívja magát, és kocsonyás állagúvá válik. A chia mag sokáig tárolható, akár évekig megőrzi eredeti ízét és tápértékét.

Milyen problémák esetén érdemes fogyasztani?

  •  Cukorbetegség
  • Inzulinrezisztencia
  • Székrekedés, hasmenés
  • Puffadás, IBS
  • Gyomorégés, reflux
  • Magas vérnyomás
  • Magas koleszterinszint
  • Pajzsmirigy-problémák
  • Túlsúly
  • Gluténérzékenység

A chia mag legfontosabb kedvező hatásai

Erőnlét, állóképesség javítása

A chia magot már az aztékok is felhasználták az erőnlét növelése érdekében. A chia ugyanis már kis mennyiségben is jelentősen javíthatja a fizikai teljesítményt, az állóképességet, miközben gondoskodik a szervezet hidratáltságáról is. A chia mag a benne található nagy mennyiségű növényi fehérje által fokozza az izomépítést, így fogyasztása kifejezetten ajánlott sportolók és testépítők számára is.

Szív- és érrendszer egészsége

A chia mag a legjobb növényi Omega-3 forrásként jelentősen képes hozzájárulni e létfontosságú zsírsavak pótlásához. Az Omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek többek között a normál fejlődéshez és növekedéshez, támogatják a szív, az agy és a hormonrendszer működését, csökkentik a gyulladásokat, erősítik a csontokat, gátolják az ízületek kopását. A chia magban lévő Omega-3 és Omega 6 zsírsavak szerepet játszanak a magas vérnyomás és koleszterinszint szabályzásában. A chia képes csökkenteni a káros koleszterin szintjét, ugyanakkor növelni tudja a jó koleszterin mennyiségét. Védelmet nyújt az érfalak számára, képes megakadályozni az érelmeszesedést, csökkenheti a szívroham és az agyvérzés kialakulásának kockázatát.

Vércukorszint szabályzása

A chia természetes módon járulhat hozzá a vércukorszint optimalizálásához, aminek köszönhetően csökkentheti a II. típusú cukorbetegség kialakulásának rizikóját. A chia lassítja az emésztést, képes megakadályozni a vércukorszint megemelkedését, illetve hozzájárulhat a szénhidrátok cukorrá való átalakulási folyamatának kiegyensúlyozottá tételéhez. A chia mag a vércukorszint szabályozása által képes megelőzni az étkezések után fellépő fáradtságérzést, aminek köszönhetően egész nap biztosítható a kiegyensúlyozott energiaszint.

Fogyókúra, túlsúly leadása

A chia mag rengeteg tápanyagot tartalmaz, viszont alig van benne kalória. A chia segít a fogyókúra alatt ellátni a szervezetet vitaminokkal, ásványi anyagokkal és számos egyéb tápanyaggal. A chia mag a folyadékot magába szívja, és sűrű géllé alakul, aminek köszönhetően kitölti a gyomrot, hamar képes jóllakottság érzetet kelteni, valamint hozzájárul a bélrendszerben lerakódott salakanyagok kitisztításához. A chia jelentősen gyorsíthatja az anyagcserét, miközben lassíthatja a szénhidrátok cukorrá alakulását.

Emésztés javítása

A chia magban jelentős mennyiségű élelmi rost található, aminek köszönhetően nagymértékben javíthatja az emésztés hatékonyságát, valamint képes fokozni a perisztaltikus mozgást a bélrendszerben, amivel elősegíti a széklet gyorsabb távozását a belekből. A chia zselészerű anyaggá alakul folyadékkal elegyedve, ami által kíméletesen képes megtisztítani a bélrendszert, gátolhatja a bélfalak áteresztését, a hasmenés és a szorulás kialakulását. A chia mag gluténmentes, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A chia fontos szerepet tölthet be a bélrendszeri daganatos betegségek megelőzésében.

Immunerősítés

A chia mag természetes multivitaminként tölti fel a szervezetet, ezáltal jelentősen erősítheti az immunrendszert. A chia a szervezet ellenálló képességének növelésével hozzájárulhat a fertőző és egyéb betegségek megelőzéséhez.

Agyműködés és idegrendszer

A chia magban található Omega-3 zsírsavak szükségesek az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez, illetve a normál agyműködéshez. Ezek az esszenciális zsírsavak képesek javítani a szellemi teljesítményt, a koncentrálási és tanulási képességet, valamint a memóriát. Továbbá jelentősen csökkenthetik a stressz káros hatásait, illetve felléphetnek a depressziós és szorongásos tünetek ellen.

Szépségápolás

A chia magban található számtalan tápanyag jelentősen hozzájárulhat a bőr, a haj és a körmök egészségéhez és szépségéhez is. Az Omega-3 zsírsavak kivételesen hatékonyan támogathatják a bőr, a haj és a körmök táplálását, erősítését.

Antioxidáns sejtvédelem

A chia mag tele van erős antioxidáns vegyülettel, amelyek képesek lehetnek megvédeni a sejteket az oxidatív károsodásoktól. Az antioxidánsok kitűnő öregedéslassító és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, illetve megelőzhetik a degeneratív folyamatok kialakulását a szervezetben.

Csontok és fogak egészsége

A chia magban nagyon sok fehérje, kalcium, magnézium és foszfor található, amelyek kulcsfontosságúak a csontok és a fogak egészségének és erősségének fenntartásához.

 

A chia mag tehát valóban megérdemli a szuperélelmiszer besorolást, hiszen kiemelkedő hatóanyag-tartalmával széles körűen képes támogatni a teljes szervezet működését és egészségét. Kezdje el fogyasztani Ön is az Organiqa Bio Chia magot, és tapasztalja meg számtalan kedvező hatását!

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: