Bár nem vagyunk sem fogorvosok sem dentálhigiéniás szakemberek, szeretnénk segíteni Neked abban, hogy minél sikeresebben legyél képes megőrizni fogaid, ínyed és szájüreged egészségét, méghozzá úgy, hogy eközben szem előtt tartod teljes szervezeted egészségét is.

A fog- és szájápolás egyik alapvető szabálya, hogy fogat mosni kell, méghozzá rendszeresen, naponta többször is, minimum reggel és este. Azonban ez valóban a legkevesebb, amit megtehetünk, meg kell tennünk annak érdekében, hogy fogaink tiszták, egészségesek és csillogóak, szájüregünk pedig mindig friss és üde lehessen.

Hiszen nem mindegy hogy mennyi ideig és hogyan, s főként mivel, milyen fogkémmel mosunk fogat, de az sem elhanyagolgató, hogy megtisztítsuk fogközeinket és nyelvünket is a lerakódott lepedéktől.

Aki pedig az egészségére is odafigyel, annak fontos tisztában lennie azzal is, hogy ha olyan fogkrémet és egyéb szájápolási terméket használ, amelyikben hemzsegnek a káros, szintetikus, mérgező anyagok, akkor ezek bizony rendkívül hamar bekerülhetnek a szervezet véráramába, hiszen a szájnyálkahártyán keresztül nagyon hamar fel tudnak szívódni.

A szájhigiénia és az egészségi állapotunk között szoros kapcsolat áll fenn, amit több tanulmány is igazolt már. Amennyiben pedig nem kezelik a különféle ínyproblémákat, vagy a fogszuvasodást, akkor ezek fájdalmakat és fogvesztést okozhatnak, s mindez önbizalom-problémák kialakulását, beszédproblémákat, alultápláltságot is maga után vonhat.

A fogmosást nem lehet túlzásba vinni!

Ahogy azt már az elején említettük, alapvető fontosságú a rendszeres, naponta több alkalommal történő fogmosás. Egyesek szerint minden egyes étkezés után ajánlatos fogaink megtisztítása, azonban lássuk be, ezt nem mindig tudjuk kivitelezni. Persze törekedhetünk erre, de azt mindannyian megtehetjük - és meg is kell tennünk -, hogy legalább reggel és este alaposan megmossuk fogainkat. Persze az sem mindegy, hogy hogyan!

A legtöbb szakember szerint kicsi, körkörös mozdulatokkal kell fogainkat megmosni, méghozzá figyelve arra, hogy valamennyi fogunk minden oldalát, felszínét alaposan megtisztítsuk. Ennek legalább 2-3 percen keresztül kellene tartania.

Ügyelj arra is, hogy ne sikáld túl erősen fogaidat, és ne legyen túl kemény sörtéjű a fogkeféd, mert ezek könnyen károsíthatják a fogzománcot és az ínyt, ami pedig a fogzománc maradandó károsodását, fogérzékenységet vagy a fogíny erózióját okozhatja. Ezért használj inkább puha sörtéjű fogkefét, de maximum 3 hónapig moss fogat ugyanazzal, utána cseréld le egy újra, hiszen egyrészt elhasználódik a sörtéje - s így már kevésbé hatékonyan tisztít -, másrészt pedig elszaporodhatnak rajta a kórokozók.

Fogselymezés és nyelvtisztítás

A fogak és fogközök alapos megmosásával persze korántsem ér véget a fogmosás, hiszen legalább ugyanilyen fontos, hogy megtisztítsuk az ínyt, a fogközöket és a nyelvet is a lepedéktől. Ezáltal megakadályozható, hogy a szájüregben lévő baktériumok túlságosan elszaporodjanak, ami számos fájdalmas és kellemetlen panaszt okozhatna.

A fogselyem helyes használatával a fogak között maradó lepedéket és baktériumokat is eltávolíthatjuk, amivel egyaránt védjük fogaink egészségét, illetve támogatjuk a friss, üde lehelet elérését is.

A nyelvtisztítás valamilyen nyelvtisztító eszköz segítségével ugyanilyen fontossággal bír, hiszen a nyelv felszínén rengeteg lepedék és baktérium tanyázhat, melyektől szintén jobb megszabadulni minden egyes fogmosás alkalmával.

Fluoridos vagy fluoridmentes?

Napjainkban is élénk vita zajlik arról, hogy a fluorid hasznos-e, vagy éppen ellenkezőleg károsan befolyásolja egészségünket. Tehát jelenleg mindenki maga döntheti el, hogy fluoridos vagy fluoridmentes termékeket használ-e.

Mindenesetre számtalan tudományos vizsgálatban hoznak összefüggésbe káros hatásokat a magas fluoridszinttel a szervezetben. Ezek egyike, hogy fokozza az ólom felszívódását a testünkben, mely nehézfém roppant mérgező hatású.

A fluor túl magas szintje izom-rendellenességeket, artiriszt és más ízületi problémákat, bőrproblémákat is okozhat. Emellett az agyműködést is hátrányosan befolyásolja, mivel agykárosodást, és alacsonyabb IQ-t eredményezhet, de szerepet játszhat a demencia és a Parkinson-kór vagy a hiperaktivitás kialakulásában is.

Továbbá a fluor növelheti a csonttörések kialakulásának kockázatát, gyengítheti az immunrendszert és a pajzsmirigy aktivitását, károsíthatja a spermiumokat, de előidézheti több mint 60 féle enzim inaktivitását, sőt, kapcsolatba hozzák a genetikai károsodással és a sejthalállal is.

Természetes fog- és szájápoló anyagok

A boltok polcain sorakozó szájápolási termékek többsége tele van egészségre káros hatóanyagokkal, állományjavítókkal, illatosító-, sűrítő-, színező anyagokkal, tartósítószerekkel vagy habzást segítő összetevőkkel. E vegyszerek könnyen kiválthatnak allergiás reakciókat, bőrproblémákat, de akár súlyosabb gondokat, betegségeket is okozhatnak.

Ezért ajánlott gondosan megnézni a fog- és szájápolási készítmények összetevőinek listáját, és lehetőleg olyan termékeket alkalmazni, amelyek csak természetes hatóanyagokat tartalmaznak, de legalábbis nincsenek bennük egészségre ártalmas anyagok.

Manapság már rengeteg féle olyan természetes összetételű szájápoló készítmény érhető el, amelyek kíméletesen, ugyanakkor rendkívül hatékonyan képesek megtisztítani fogainkat és szájüregünket, miközben elpusztítják az ott megtelepedő káros baktériumokat is.

Az ilyen természetes tisztító és fertőtlenítő anyagok közé tartozik például a teafaolaj, a propolisz, a grapefruitmag, az ezüstkolloid, a borsmenta, a xilitol vagy a hidegen sajtolt kókuszolaj is.

Ha fogfehérítésen törjük a fejünket, akkor ebben is segíthetnek bizonyos természetes anyagok, mint például a Himalája só és a szódabikarbóna, amelyekkel hetente egyszer átdörzsölve a fogak felszínét megőrizhetjük azok természetes fehérségét.

A ProVitamin webáruházban számtalan féle természetes fog- és szájápoló készítmény közül válogathatsz a saját szájízed szerint! :) Találd meg a Neked leginkább megfelelő termékeket, és őrizd meg sokáig fogaid és szájüreged, s persze teljes szervezeted egészségét!

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: