A paprikáról Szent-Györgyi Albertnek köszönhetően köztudott, hogy nagyon hasznos zöldség, igen magas arányban tartalmaz a szervezet számára nélkülözhetetlen C-vitamint. Azonban a chilipaprika olyan további hatóanyagokat is rejt, amelyek az immunrendszer megerősítése mellett kiváló fertőtlenítő, fájdalomcsillapító és zsírcsökkentő hatással rendelkeznek.

Mitől olyan csípős a chili?

A chili csípősségét a benne található kapszaicin-vegyület adja. A kapszaicin a szájban lévő fájdalom- és hőérzékelő receptorok ingerét csökkenti, így a normál testhőmérsékletet is forrónak érzékeli a szervezet, azonban a forróság szövetkárosító hatása nélkül. Ezt a tulajdonságát a chili nemcsak a szájüregben, hanem a test bármely pontján képes kiváltani. (Ezért nem ajánlott a csípős paprika kézbevétele után például a szemet megdörzsölni.)

Fogyókúra, torokgyulladás, migrén, gyomorfekély - segíthet a chili

Gyorsítja az anyagcserét, égeti a zsírt

A chiliben lévő kapszaicin-vegyüket anyagcsere-serkentő hatása miatt gyorsítja és segíti a fogyást. Megakadályozza a zsírsejtek növekedését, sőt szerepet játszik a zsír elégetésében is. A csípős ételek felgyorsítják az emésztést, így az elfogyasztott táplálék kevesebb időt tölt a bélcsatornában, kalóriatartalma sem tud maradéktalanul felszívódni. Az erős paprika a zsírégetés és anyagcsere-gyorsítás mellett az étvágyat is csökkenti, nem véletlenül tartalmaz sok zsírégető készítmény kapszaicint.

Lassítja az öregedést, feszesíti a bőr

A chilit tartalmazó krémek „csípőssége” fokozza a vérbőséget, gyorsítja a felhalmozódott méreganyagok távozását a szervezetből. Narancsbőr ellen különösen hatásos, csökkenti a zsírsejtek nagyságát és mennyiségét, kisimítja a bőrt, erősíti, feszesíti a kötőszöveteket.

Természetes fájdalomcsillapító

A chilipaprika hatóanyaga csökkenti a fájdalmat érzékelő idegsejtek működését, miközben a mozgást koordináló sejtek működését változatlanul hagyja. Külsőleg bedörzsölve enyhíti például az erős migrénes fájdalmat, a fogfájást is. Melegérzetet ad, a bőr kipirul, a bőrszövetek több vért kapnak. Ezzel az ízületi, reumatikus gyulladások is csökkenthetők. Alkalmazható reuma, porckopás, migrén, fogfájás, pikkelysömör kezelésében, valamint a viszketés csillapítására, az övsömör és herpesz esetében. Kemoterápiánál az érzékeny szájnyálkahártya gyulladásának enyhítésére ajánlják.

Nátha, influenza ellen

A chili magas C-vitamin-tartalma mellett megfázásos, felső légúti betegségek esetén a benne található fertőtlenítő hatású kapszaicin miatt is igen hasznos. Enyhíti a torokfájást, oldja a sűrű nyákot, megszünteti az orrdugulást, kiváló természetes köptető szer. Izzasztó hatásával a láz csökkentésében is kiemelt szerepe lehet.

Csökkenti a magas vérnyomást, koleszterinszintet

A chili hatóanyagai megakadályozzák a koleszterin lerakódását az érfalakon, csökkentik a magas koleszterin- és trigliceridszintet, normalizálják vérnyomást, képesek feloldani a fibrint, amely a vérrögök kialakulásáért felelős. Ezzel a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, kezelésében is hatásosak.

Chili gyomorfekélyre

A chili csípőssége ellenére nem károsítja a gyomrot, sőt. A chiliben található kapszaicin csökkenti a gyomorban lévő Helicobacter pylori okozta gyomorgyulladást, ezzel a gyomorfekély és a gyomorrák kialakulásának kockázatát. Növeli a vérellátást a gyomor nyálkahártyájában, segíti regenerálódását.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: