Mi a fülgyertyázás?

A fülgyertyázás egy egyszerű, természetes gyógymód. A fülgyertya szó kissé félrevezető, hiszen nem hagyományos gyertyáról van szó, üreges, nincs kanóca és méhviasszal, viaszkeverékkel átitatott szövetből készül. A kúp alakú gyertyát a hallójárat bemenetéhez illesztjük és hatásait az égés során az enyhe hő- és vákuumhatással, illóolajok gyógyító erejével éri el.

Miből készül a fülgyertya?

A gyertya általában természetes textíliából (pamutvászon esetleg lenvászon) készül, amit méhviaszba, viaszkeverékbe mártunk. Léteznek finomított papírból készült fülgyertyák is. A fülgyertya hatását különféle természetes hatóanyagokkal, pl. illóolajokkal lehet növelni, Ilyenkor a gyertya belső felületét impregnáljuk, vagy a merítőviaszba adagoljuk az illóolajat, egyéb hatóanyagot.

Mire jó a fülgyertya?

A fülgyertyázás egy egyszerű, otthon is elvégezhető természetes gyógymód. Ha semmi egyéb probléma nincs, rendszeres használata akkor is segít a relaxálásban, vagy a fülzsír természetes eltávolításában. A fülgyertya melege és gőzei a fülzsírt megduzzasztják, így az pár napon belül magától kiürül.

 

Mióta használnak fülgyertyát?

A fülgyertyázás módszerét már olyan ősi kultúrák is ismerték, mint pl. az ókori egyiptomiak, kínaiak, de az észak-amerikai indiánok és szibériai népek sem felejtették el és máig alkalmazzák ezt az ősi gyógymódot.

Mi az a por a gyertyában a fülgyertya-kezelés végén?

A por az elégett fülgyertya égési maradványa. A maradvány bizonyos fokig utalhat a fül betegségére, állapotára. Tehát a maradvány nem a fülből származik, de segíthet felállítani a diagnózist a fül állapotáról. 

Mit szív ki a fülgyertya?

Egyes gyártó cégek azt állítják, hogy az ő fülgyertyájuk eltávolítja a fülzsírt de ez egyszerűen NEM IGAZ! Nincs olyan mértékű vákuum a fülgyertya égése során, ami képes lenne kiszívni a fülzsírt és a fülgyertyának nem is ez a feladata. Ugyanakkor képes fellazítani a fülzsírt, ami általában a kezelés után 1 – 2 nappal önmagától kiürül a fülből.

Milyen gyakran lehet a fülgyertya kezelést végezni?

A kezelések gyakorisága egyénenként eltérő. Ha egészségesek vagyunk, elegendő kb. havonta egy kezelés. Problémák esetén a szakirodalom naponta maximum egy - egy fülgyertya elégetését javasolja, természetesen mindkét fülben. (Páros szerv, összefüggő üregrendszer.) A napi egy fülgyertyázást is legfeljebb 5 - 7 napig szabad végezni, utána legalább egy hét szünetet kell tartani. A fülgyertyázás segíti a test öngyógyító folyamatait. Segít a különféle fülfertőzések, enyhébb melléküreg gyulladások, nátha legyőzésében. Ha a problémák huzamosabb ideig fennállnak, kérjük, konzultáljon orvosával.

Fáj a fülgyertyázás?

A fülgyertyázás egy rendkívül megnyugtató és relaxáló folyamat. SOHA NEM FÁJHAT! Ha mégis bármilyen kellemetlenség vagy fájdalom jelentkezik a fülgyertya kezelés során, azonnal hagyja abba a gyertyázást.

Használhatom a gyertyát magamon?

Nem javasolt a fülgyertyázást önmagunkon végezni. Mindig kérjen meg egy segítő személyt, aki elvégzi a kezelést. A segítő személy gyújtja meg a fülgyertyát, a megfelelő helyre illeszti a fülben, és a gyertyatestet az égés során a megfelelő pozícióban tartja. Ha olyan típusú a gyertya, hogy az égése során nem marad egyben az elégett csonk, a segítő ollóval, esetleg csipesszel a leégett részeket el tudja távolítani. NE VÉGEZZEN FÜLGYERTYA KEZELÉST ÖNMAGÁN!

Mennyi ideig tart egy kezelés?

Egy fülgyertya kb. 12 percig ég és egy kezelés során mindkét fület kell kezelni. A kezelés után javasolt még 10-15 percig nyugodtan feküdni. Léteznek rövidebb ideig (5 - 6) percig égő fülgyertyák is. Fülkúpoknak is szokás nevezni a normál fülgyertyáknál kúposabb alakú, rövidebb fülgyertyákat.

Mire kell figyelni fülgyertyázáskor?

Ne merüljön víz alá a kezelés után 24 óráig. Hideg, szeles időben a kezelés után tegyen a fülébe egy kis vattacsomót két-három órára.

Milyen jótékony hatásai lehetnek a fülgyertyázásnak?

- csökken a fül és a melléküregek nyomása
- javítja a hallást
- segít a fülzsír természetes kiürülésében
- javítja az egyensúly-problémákat
- segít megszüntetni a fülcsengést
- enyhíti a viszketést
- segít fülfertőzések, gyulladások legyőzésében
- enyhíti a füllel kapcsolatos fejfájást
- általános nyugtató, relaxáló hatás

Kinek javasolt a fülgyertya?

Szinte bárkinek, aki
- sokat dolgozik a szabadban
- poros környezetben tartózkodik
- vízi sportok szerelmesei
- krónikus fülbetegségekben szenvedők
- allergiások
- eldugult a fülük
- melléküreg-gyulladásban szenvedők
- túlzott fülzsír-termeléstől szenvedők

Mikor nem használható a fülgyertya?

- friss fülműtét után
- fülciszták
- fültőmirigy-gyulladás
- fülsérülés, sérült dobhártya
- grommet, drain a fülben
- mesterséges dobhártya
- füldaganatok