A galagonya kiváló természetes szíverősítő és szívnyugtató gyógynövény. Fogyasztása elsősorban időskori szívpanaszokra, mellkasi fájdalmakra, koszorúér-megbetegedésekre, magas vérnyomásra, illetve vérkeringési problémákra javasolt, de megelőzés szempontjából is kiemelt jelentőségű!

Galagonya, a szív gyógynövénye

A galagonya természetes úton serkenti a szívizom vérellátását, a központi idegrendszerre hatva kezeli a szédülést, szapora szívdobogást, szorongást, fülzúgást. Biztonsággal szedhető hosszú távon is, mellékhatások nélkül. Stresszes életet élőknél megelőzheti a szívproblémák kialakulását, javítja a szívizomsejtek működését, a szívizom vérellátását. Vérnyomás- és koleszterincsökkentő hatásával megakadályozhatja az érelmeszesedést.

Még terhesség alatt is bátran fogyasztható, változó korban pedig stresszoldó és nyugtató hatásával jelentősen csökkenti a hőhullámokat, a hangulatingadozásokat. Daganatmegelőző hatást is tulajdonítanak neki, gyomor- és petefészek ajánlják.

A galagonya hatóanyagai

A galagonya felhasznált részei a virágos hajtásvég, a levelek, a virág és a termés. Legfőbb hatóanyagai a növényi immunanyagok, a flavonoidok, melyek kiemelten védik az emberi szervezet sejtjeit a káros külső hatásoktól, valamint a belső folyamatok során létrejövő sejtdeformálódásoktól, károsodásoktól. A galagonya triterpéneket, procianidineket, aminszármazékokat is tartalmaz.

A galagonya gyógyhatásai

A galagonya  közvetlenül befolyásolja a szív­izom munkabírását, tágítja az ereket, javítja a vérellátást és a szívösszehúzódások erősségét.  Növeli a koszorúerek véráramlását, simaizom-ellazító hatása pedig csökkenti a feszültséget, az erős szívdobogást. Képes meggátolni az anginás rohamokat is.

Elsősorban  mellkasi fájdalmak, szívritmuszavar megszüntetésére,  magas vérnyomás csökkentésére használható. Időseknél a szívizom terhelhetőségét, munkabírását is nagymértékben javítja. Enyhe szívproblémákban szenvedőnek nagyon hatásos gyógynövény, mert fogyasztása bizonyos esetekben kiválthatja az erősebb gyógyszereket. A komolyabb panaszokat megelőzendő, a stresszes életvitelűek számára igen hasznos lehet napi fogyasztása. Infarktus utáni terápiában szintén alkalmazzák, az erek újraképződését segíti elő. Értágító hatásával csökkenti a hajszálerek ellenállását, hasonló hatást fejt ki, mint az ACE-gátló gyógyszerek.

Ha a verőerek össze vannak húzódva, a szív jobban leterhelődik, ami könnyen magas vér­nyomás kialakulásához vezet. Ezért a galagonya az erek elernyesztésével az enyhébb hipertónia kezelésé­ben is eredményes.

A galagonyát a szívbetegségek mellett egyéb problémák gyógyításában is már régóta használják. A központi idegrendszerre ható nyugtató tulajdonsága miatt az álmatlan­ságtól, alvászavaroktól szenvedők természetes és biztonságos altatószerként szedhetik.

A galagonya hatóanyagai a kötőszöveteket felépítő fehérjét, a kollagént védik, így például az ízületi gyulladások gyógyításában lehet nagy szerepe.

Galagonya, a szív gyógynövénye

Milyen problémák esetében segíthet a galagonya?

  • anginás mellkasi fájdalmak
  • szívkoszorúér-megbetegedések
  • magas vérnyomás
  • enyhébb szívelégtelenség
  • időskori szívbántalmak
  • szívritmuszavarok szabályozása
  • rohamokkal járó szapora szívverés
  • ízületi gyulladások
  • alvásproblémák, szorongásos tünetek

 

A galagonya felhasználása

A galagonya többféle növényi gyógyszer alapanyaga, tabletta, tinktúra, kapszula és por formájában is fogyasztható. A szívbetegség típusától és súlyosságától függően ajánlott napi adagja 300-500 mg közötti, illetve oldat formájában napi 5-15 ml. Megelőzésre napi 100-150 mg galagonyakivonat ajánlott, vagy 5 ml oldat formájában.

Teaként a virágos hajtásvégből vagy bogyójából készíthető gyógyhatású forrázat. Szívpanaszok esetén naponta 2-3 csészével is meg lehet inni belőle, megelőzésre heti egy alkalommal elegendő. Nyugtatóként lefekvés előtt érdemes fogyasztani.

A galagonya az egyik legbiztonságosabb gyógynövény, gyógyszerekkel is együtt szedhető, nincs mellékhatása. Nem magzatkárosító, ezért terhesség vagy szoptatás alatt is fogyasztható.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: