Galagonya természetes szíverősítő és szívnyugtató gyógynövény

A galagonya kiváló természetes szíverősítő és szívnyugtató gyógynövény. Fogyasztása elsősorban időskori szívpanaszokra, mellkasi fájdalmakra, koszorúér-megbetegedésekre, magas vérnyomásra, illetve vérkeringési problémákra javasolt, de megelőzés szempontjából is kiemelt jelentőségű!

A galagonya természetes úton serkenti a szívizom vérellátását, a központi idegrendszerre hatva kezeli a szédülést, szapora szívdobogást, szorongást, fülzúgást. Biztonsággal szedhető hosszú távon is, mellékhatások nélkül. Stresszes életet élőknél megelőzheti a szívproblémák kialakulását, javítja a szívizomsejtek működését, a szívizom vérellátását. Vérnyomás- és koleszterincsökkentő hatásával megakadályozhatja az érelmeszesedést.

Még terhesség alatt is bátran fogyasztható, változó korban pedig stresszoldó és nyugtató hatásával jelentősen csökkenti a hőhullámokat, a hangulatingadozásokat. Daganatmegelőző hatást is tulajdonítanak neki, gyomor- és petefészek ajánlják.

A galagonyáról

A galagonya felhasznált részei a virágos hajtásvég, a levelek, a virág és a termés. Legfőbb hatóanyagai a növényi immunanyagok, a flavonoidok. A flavonoidok természetes növényi festékanyagok, melyeket a növények termelnek védekezésül a kórokozókkal, a káros külső hatásokkal, sugárzással szemben. Ezek az anyagok hasznosak az emberi szervezet számára is, mert ugyanolyan védelmi szerepet töltenek be. Fogyasztásuk védelmet nyújthat például a szív- és érrendszer megbetegedései, a vírusos és baktériumos fertőzések, a máj károsodása és a rosszindulatú kialakulása ellen is. A galagonya triterpéneket, procianidineket, aminszármazékokat is tartalmaz.

Galagonya természetes szíverősítő

Milyen problémák esetén segíthet?

  • anginás mellkasi fájdalmak
  • szívkoszorúér-megbetegedések
  • magas vérnyomás
  • enyhébb szívelégtelenség
  • időskori szívbántalmak
  • szívritmuszavarok szabályozása
  • rohamokkal járó szapora szívverés
  • ízületi gyulladások
  • alvásproblémák, szorongásos tünetek

Szívproblémák ellen

A galagonya  közvetlenül befolyásolja a szív­izom munkabírását, tágítja az ereket, javítja a vérellátást és a szívösszehúzódások erősségét.  Növeli a koszorúerek véráramlását, simaizom-ellazító hatása pedig csökkenti a feszültséget, az erős szívdobogást. Képes meggátolni az anginás rohamokat is.

Elsősorban  mellkasi fájdalmak, szívritmuszavar megszüntetésére,  magas vérnyomás csökkentésére használható. Időseknél a szívizom terhelhetőségét, munkabírását is nagymértékben javítja. Enyhe szívproblémákban szenvedőnek nagyon hatásos gyógynövény, mert fogyasztása bizonyos esetekben kiválthatja az erősebb gyógyszereket. A komolyabb panaszokat megelőzendő, a stresszes életvitelűek számára igen hasznos lehet napi fogyasztása. Infarktus utáni terápiában szintén alkalmazzák, az erek újraképződését segíti elő. Értágító hatásával csökkenti a hajszálerek ellenállását, hasonló hatást fejt ki, mint az ACE-gátló gyógyszerek.

Magas vérnyomás

Ha a verőerek össze vannak húzódva, a szív jobban leterhelődik, ami könnyen magas vér­nyomás kialakulásához vezet. Ezért a galagonya az erek elernyesztésével az enyhébb hipertónia kezelésé­ben nagyon eredményes. A magas koleszterinszintet is csökkenti, megelőzésre is érdemes fogyasztani.

Természetes nyugtató

A galagonyát a szívbetegségek mellett egyéb problémák gyógyításában is már régóta használják. A központi idegrendszerre ható nyugtató tulajdonsága miatt az álmatlan­ságtól, alvászavaroktól szenvedők természetes és biztonságos altatószerként szedhetik. Azok, akik keveset mozognak, rendszertelenül táplálkoznak, stresszes életvitelűek, dohányoznak, különösen javasolt rendszeres fogyasztása, megelőzheti a szívproblémákat!

Ízületi gyulladás

A kollagénhiány miatt az ízületi porcok elvesztik rugalmasságukat, az ízületi folyadék, mint kenőanyag kiszárad, a csontok egymáshoz súrlódnak, ami jelentős fájdalommal jár, ízületi gyulladáshoz vezet. A galagonya hatóanyagai a kötőszöveteket felépítő fehérjét, a kollagént védik, így az ízületi problémák természetes kezelésében, a fájdalmak enyhítésében, a gyulladás csökkentésében nagy szerepe van.

A galagonya fogyasztása

A galagonya az egyik legbiztonságosabb gyógynövény, gyógyszerekkel is együtt szedhető, nincs mellékhatása. Nem magzatkárosító, ezért terhesség vagy szoptatás alatt szabadon fogyasztható. Jól társítható más gyógynövényekkel is.

Kapcsolódó termékek: