Immunerősítő, teljesítménynövelő, stresszcsökkentő. A gránátalma.

A gránátalma nemcsak finom íze miatt keresett – különleges növényi immunanyagai segítenek megelőzni a betegségeket, elkerülni a fertőzéseket, betegség esetén pedig gyorsabb gyógyulást biztosítanak. Erősítik a szívet, az agyat, gátolják a vérrögképződést, szabályozzák a hormonháztartást, védenek a gyulladásos megbetegedések ellen, és megszépítik a bőrt.

A gránátalmáról

Az alma nagyságú gyümölcs nagyobb cserjéken, kisebb fákon nő, amelyek akár több száz évig is megélnek. Vastag, kemény héja alatt fehér hártyákkal osztott, sötétpiros magtermést tartalmaz, lédús gyümölcshússal. A gránátalma nagy mennyiségű polifenolt, valamint növényi immunanyagot, flavonoidot tartalmaz,  igen gazdag ellagsavban, C-, K- és B5 vitaminban, káliumban, kalciumban.

A gránátalma kivételesen erős antioxidáns gyümölcs, antibakteriális és vírusellenes hatású. Elsősorban érelmeszesedés és magas vérnyomás megelőzésére ajánlják fogyasztását, mert megakadályozhatja az érfali lerakódásokat, képes csökkenteni a magas vérnyomást és a vér káros koleszterin szintjét, csökkenti a környékén lévő érképződést, illetve lelassíthatja a ráksejtek növekedését. Növényi ösztrogénjei jótékony hatással vannak a hormonháztartásra, gyulladásgátló és erősítő tulajdonságúak, nőknél segítenek leküzdeni a menopauza mellékhatásait is.

Immunerősítő, teljesítménynövelő, stresszcsökkentő. A gránátalma.

Mikor érdemes rendszeresen fogyasztani?

  • gyenge immunrendszer
  • gyakori betegeskedés, fertőzések
  • fáradékonyság
  • a koncentráló képesség csökkenése
  • érelmeszesedés
  • visszerek
  • magas koleszterinszint
  • magas vérnyomásű
  • ízületi gyulladás
  • porckopás
  • csontritkulás
  • vashiány
  • diabétesz
  • candida
  • IBS
  • emésztési zavarok
  • vesebetegség
  • laza kötőszövetek
  • korai ráncosodás

Jó hatással van a szív- és érrendszerre

A gránátalma fogyasztásával természetes úton csökkenthetők a szívbetegségek kialakulásához vezető kockázatok. Megnöveli az szervezet antioxidáns szintjét, a káros szabadgyökök elleni védelmet, ezzel együtt csökkenti a vér káros, LDL-koleszterin szintjét, a magas vérnyomásban szenvedőknél pedig normalizálja a vérnyomást. A vírusos fertőzésekkel szemben is hatékonyan véd a gránátalma leve, a magjában lévő hatóanyagok pedig a káros baktériumoktól óvnak. C-vitamin-tartalma támogatja az immunrendszer egészséges működését, gyorsítja a sebek gyógyulását, óvja a fogínyt, és segíti a kollagén, illetve az elasztin termelődését.

Erősíti a csontokat

A gránátalmában K-vitamin is található, amely a D-vitaminnal együtt biztosítja a fehérjék beépülését a csontokba, és a létfontosságú ásványi anyagok, különösen a kalcium megkötését. Mind a gránátalmalé, mind a gránátalma kivonatai normalizálják a csontsűrűséget, hozzájárulnak a csontritkulás megelőzéséhez. Főként menopauzás nőknek javasolt rendszeres fogyasztása, akiknél segít helyreállítani a lecsökkent ösztrogénszintet, enyhíti a hangulatingadozásos, depressziós tüneteket, kiegyensúlyozza a hormonális hatások miatt fellépő pszichés és idegi hangulatot.

Javítja a koncentráló képességet

A mesterséges élénkítőszerekkel ellentétben a gránátalma természetes úton növeli a teljesítőképességet. Állandó fáradtságérzetnél, fizikai és pszichés kimerültségnél érdemes kúraszerűen fogyasztani, mert feltölti a szervezetet energiával, javítja a reakcióidőt, a koncentrálást, a memóriakapacitást.

Szerepe lehet a megbetegedések megelőzésében

A gránátalma antioxidáns polifenoljai erősítik az egészséges sejtek működését, gátolhatják a sejtek szaporodását, a növekedését és áttételét. Gyulladáscsökkentő antocianintartalma, továbbá a benne található tanninok és kvercetinek a teljes szervezet védelmére kihatnak, immunerősítő és rákmegelőző hatásúak.

Diétás étrendbe, fogyókúrába is beilleszthető

A gránátalma alacsony kalóriatartalmú és rostokban nagy gazdag, ezért mind a méregtelenítő, kímélő diétákba, mind a súlycsökkentést célzó étrendbe beépíthető. 100 grammjában csupán 83 kalória van, de több mint 4 gramm élelmi rost. Utóbbiak az emésztést is kiválóan javítják, gyorsítják a lassú anyagcserét, ezzel a zsírégetést is aktivizálják.

Kozmetikumok alapanyagaként is hasznosítják

A gránátalmában lévő hasznos anyagokra a szépségipar is felfigyelt.  Értékes telítetlen zsírsavait elsősorban krémekben használják fel a sejtképződés gyorsítására, a bőr kisimítására, ránctalanítására. Magas víztartalmával a gránátalma az egyik legjobb hidratáló, megelőzi a bőr kiszáradását, a korai ráncosodást, illetve csökkenti a meglévő ráncok mélységét. Kiváló bőrmegújító és öregedésgátló hatású.

Kapcsolódó termékek: