A gymnema sylvestre a cukorbetegek, inzulinrezisztenciások és fogyókúrázók kiemelten hasznos gyógynövénye. Rendszeres fogyasztása elősegítheti a normál vércukorszint fenntartását, a szénhidrátok felszívódásának gátlását és az édesség utáni vágy leküzdését.

Gymnema sylvestre, a cukorgyilkos gyógynövény

A gymnema sylvestre egy trópusi növény, Dél- és Közép-India dzsungeleiben, Ausztráliában és Afrikában termesztik leginkább. Vadon növő, sűrű levelű, szőlőhöz hasonló futónövény. Cukorgyilkosnak is nevezik, mert fogyasztása elnyomja az édes ízt. Leveleit elrágcsálva képes semlegesíteni a szájban az édes ízérzetet, ezzel csökkenti az édesség utáni vágyat is. Ennek köszönhetően egyre népszerűbbé válik, természetes vércukorcsökkentő szerként és a fogyókúrák hatékony kiegészítőjeként alkalmazzák.

Legfontosabb hatóanyagai a triterpenoid szaponin csoportba tartozó gimneminsavak. Ezeket hasznosítják a cukorbetegség kiegészítő kezelésében, gyógyításában, valamint természetes gyulladáscsökkentő szerként.

A gymnema sylvestre hatásai:

  • Elnyomja az édes ételek ízét, ezzel megszünteti az édesség utáni vágyat.
  • Fokozza a hasnyálmirigy inzulintermelését, így csökkenti a cukorszintet, mind a vércukor, mind a glukóz által módosított hemoglobin szintet.
  • Antibakteriális hatásával ellenállóbbá teszi a szervezetet a fertőzésekkel szemben.
  • Hozzájárul az egészséges koleszterinszint eléréséhez és fenntartásához.
  • Inzulinrezisztencia esetén pozitív módon befolyásolhatja a termékenységet.
  • Serkenti a májműködést, hozzájárul a máj méregtelenítő munkájához.
  • Étvágycsökkentő és szénhidrát-felszívódást gátló, szénhidrát-anyagcserét szabályozó hatású.
  • Támogatja a testsúlycsökkentő diétákat az étvágy csökkentésével és a szénhidrátok megkötésével.

 

Cukorbetegség kezelésére

A növényben lévő gimneminsav természetes úton normalizálja a vércukorszintet. Ez a vegyület képes gátolni a zsírok és a szénhidrátok felszívódását, ezért a cukorbetegség kezelésében és a különféle diétákban, fogyókúrás étrendekben is eredményesen használható. Serkenti a hasnyálmirigy inzulintermelését, megakadályozza a glükóz gyors felszívódását, az egyszerű cukrok káros hatását. Segít beállítani a normál vércukorszintet, valamint az egészséges koleszterinszint eléréséhez is hozzájárul. A cukorbetegség okozta szervi problémák, a vesegondok és a máj betegségei is kiválóan kezelhetők vele.

Gymnema sylvestre, a cukorgyilkos gyógynövény

Segíti a fogyókúrát

A gymnema sylvestre eredményes súlycsökkentő szer, egy egészséges diéta keretein belül megkönnyíti a túlsúly leadását és az ideális testsúly megtartását. Különösen azok számára jelenthet nagy segítséget, akik édesszájúak, nem tudnak lemondani az édességekről, az emelt cukor- és tésztafogyasztásról, mert a gymnema sylvestre hatékonyan csökkenti a szénhidrátok utáni vágyat és az éhségérzetet is. Néhány hétnyi rendszeres fogyasztás után válik igazán hatásossá.

A gymnema sylvestre a vércukorszintre gyakorolt jótékony hatása és a fogyókúra elősegítése mellett emésztési problémákra, székrekedésre, gyomorfekélyre, gyakori köhögésre, vízhajtásra, reumás arthritisz és köszvény kezelésére is ajánlott.

Egyes gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek a gyógynövény hatóanyagaival, befolyásolhatják például a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek (inzulin, glipizide, metmorfin) mennyiségét, ezért rendszeresen gyógyszert szedőknek mindenképpen szükséges a kezelőorvosukkal egyeztetni az adagolásról. Ettől eltekintve a gymnema sylvestre biztonsággal fogyasztható, mellékhatások nélküli gyógynövény.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: