A cukorbetegség megelőzésénél és kezelésénél alapvető szerepe van az életmódnak, az egészséges étkezésnek, a rendszeres testmozgásnak. A kezelések célja, hogy a vércukorszint, amennyire csak lehet, megközelítse a normál értéket, amivel hosszútávon megelőzhető a szövődmények kialakulása.

Cukorbetegség

 

Hogyan ismerhető fel a cukorbetegség?

Az 1-es típusú cukorbetegség, amely csak inzulinpótlással kezelhető, általában gyorsan, jellegzetes tünetekkel lép fel. Szinte állandó szomjúságérzet, kimagasló mennyiségű folyadékfogyasztás és vizeletürítés, acetonszagú lehelet, illetve nagymértékű fogyás kíséri.  Ezzel szemben a 2-es típusú cukorbetegség hosszú éveken keresztül is fennállhat különösebb tünetek nélkül, sokszor már csak a súlyos szövődményeiből ismerhető fel.

Gyakori szövődmények a baktériumok által okozott bőrfertőzések, bizonyos testrészek gombásodása, a betegség előrehaladásával pedig a fokozott érelmeszesedés, mely súlyos esetben szívinfarktushoz, agyvérzéshez, végtagi elhalásokhoz, a veseműködés leállásához és látásromláshoz, vaksághoz is vehethet.

A cukorbetegség kezelése egy életen át tartó elkötelezettséget jelent rendszeres vércukorszint-ellenőrzéssel, egészséges étkezéssel, aktív mozgással, és amennyiben szükséges, gyógyszeres kezeléssel. Kiemelt fontosságúvá válik a megfelelő diéta, melyben alacsony szinten kell tartani a szénhidrát- és kalóriadús élelmiszereket, valamint mérsékelni az állati eredetű termékeket.

A napi étrendet olyan gyógyhatású növényekkel és fűszerekkel érdemes kiegészíteni, amelyek természetes úton segítik normalizálni az ingadozó vércukorszintet, és amelyek általánosságban is kedvezően hatnak diabétesz esetén.

Melyek a cukorbetegek számára leghasznosabb gyógynövények és fűszerek?

Fahéj

Fahéj

Már napi fél teáskanálnyi, körülbelül 2 gramm fahéj is segíthet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél a vércukorszint csökkentésében. Ez a finom és kellemes illatú fűszernövény a benne lévő aldehidvegyületnek köszönhetően növeli az inzulinreceptorok érzékenységét, azaz kevesebb inzulinra lesz szüksége a szervezetnek. A fahéj nemcsak a vércukorszintet csökkenti jelentős mértékben, de a rossz koleszterinszintet is lejjebb viszi, és a magas vérnyomásra is jótékony hatással van. Azoknál a cukorbetegeknél, akik gyógyszeres kezelésre szorulnak, a fahéj szintén számottevően képes csökkenti az éhgyomri vércukorszintet. A csökkenő inzulinigény sokkal hatékonyabbá teszi a szénhidrátok feldolgozását, a fahéj emésztésserkentő, gyomorerősítő hatása pedig kiválóan hasznosul a diabétesz kiegészítő kezelésénél, a szövődmények elkerülésénél.

Gymnema sylvestre

Ez a „cukorgyilkos” gyógynövény serkenti a hasnyálmirigy inzulintermelését, megakadályozza a glükóz gyors felszívódását, az egyszerű cukrok káros hatását, így cukorbetegek számára különösen ajánlott rendszeres fogyasztása. Eredményes súlycsökkentő szer, megkönnyíti a túlsúly leadását, csökkenti az édesség utáni vágyat, elősegíti az egészséges BMI és vérzsírszint kialakítását. Antibakteriális tulajdonságával megelőzheti a diabétesznél fellépő gyakori fertőzéseket, veseproblémákat, a máj megbetegedéseit is kiválóan kezeli. Az 1-es és a 2-es típusú diabéteszben egyaránt eredményes lehet.

Görögszénamag

 A vércukorszint mellett a koleszterinszintet is képes a normál értékhatáron belülre szorítani. Gyógyhatását szteroid jellegű vegyületeinek és hasznos rostjainak köszönheti, amelyek gátolják a koleszterin felszívódását, és csökkentik a vércukor magas szintjét. Ezért a cukorbetegség és az érelmeszesedés ellen kiemelten hatékony. Ásványi anyagai és számos értékes összetevője a csontritkulás megelőzésében is kiemelt szerepet játszhatnak! Gyomorpanaszokra, fekélyre, étvágytalanságra gyakran ajánlják, növeli a vörösvértestek számát, ezzel megerősíti a lesoványodás miatti fáradt, gyenge szervezetet. Képes enyhíteni a változó kor kellemetlen panaszain, megszünteti a gyulladásokat, gyorsítja a sebek gyógyulását.

Ginzeng

Az inzulint befolyásolja, elősegíti a hasnyálmirigyben az inzulin-felszabadulást, ezzel közvetlen vércukorcsökkentő hatással bír. Poliszacharidjai nagymértékben hozzájárulnak az imunrendszer megerősítéséhez, a káros baktériumok, vírusok elpusztításához, ginzenozid-vegyületei pedig megszüntetik a stressz által okozott fizikai és pszichés tüneteket. A munkateljesítmény és a koncentráló képesség növelésére, a betegségek utáni lábadozás időszakára, és az általános fáradtság, kimerültség kezelésére is használják. Erős antioxidáns, javítja az erek állapotát, megelőzheti az érelmeszesedést, a szem és a máj megbetegedéseit.

Fügekaktusz

 Nagy mennyiségben tartalmaz hasznos fehérjéket, aminosavakat, poliszacharidot, rostokat, ásványi anyagokat, magnéziumot, vasat, B- és C-vitamint, valamint béta-karotint. Megköti a bélben lévő cukrot, ezzel hatékonyan képes csökkenteni a vércukorszintet. A fügekaktusz a koleszterin- és trigliceridszintet is szabályozza, tisztítja a beleket, segíti a máj és a vese munkáját. Különleges rostjai megkötik a zsírokat és az ételek cukortartalmának nagy részét is, majd természetes úton távolítják el a szervezetből. A túlsúly és a magas vércukorszint kiváló ellenszere!

Jázminpakóca (stevia)

 Ez a gyógynövény nem kifejezetten antidiabetikus hatású, de az ételek és italok elkészítésekor tökéletes a cukor helyettesítésére. Igen hasznos növényi édesítőszer, amely nemcsak a cukor kiváltására szolgál, de a vércukorszintre is kedvező hatással van. Növeli a glükóztoleranciát, javítja a szövetek oxigénellátását, normalizálja az anyagcserét, semlegesíti és eltávolítja a szervezetben felhalmozott méreganyagokat. Gátolja a káros baktériumok és vírusok szaporodását, ezzel megakadályozhatja a cukorbetegség során fellépő fertőzéses szövődményeket.

 

Kurkuma

Kurkuma

Az ízületi merevség oldása, a fizikai terhelhetőség fokozása mellett a kurkuma jelentős vércukorszint-stabilizáló fűszer. Normalizálja a vérzsírszintet, karbantartja az ereket. Rendkívüli gyulladáscsökkentő hatása javulást hozhat hasnyálmirigy-megbetegedésnél, különféle allergiáknál, kisebb és nagyobb fertőzések esetén. Hatóanyaga, a kurkumin elősegíti a szervezetbe kerülő gyógyszer-lebontó és egyéb enzimek hatékony működését, , antibakteriális, vírusölő vegyület, az immunrendszer megfelelő működésének kiemelt támogatója.

Áfonya

A 2-es típusú cukorbetegségnél kedvező hatást gyakorol a vércukorszint ingadozásának minimalizálására, a vércukorszint megfelelő szabályozására. Ám az áfonyafélék fogyasztásának elsősorban a diabétesz megelőzésében és a szövődmények csökkentésében van kiemelt szerepe. Napi 15 dkg áfonyától már jelentősen emelkedik a vérben lévő antioxidánsok mennyisége, és ezzel drasztikusan lecsökken a cukorbetegség, a különböző szív- és érrendszeri problémák, a fejlődésének és a szürkehályog kialakulásának esélye. Az áfonya jótékony hatása a rendkívül magas fitonutriens- és antociántartalmának köszönhető, melyek kulcsfontosságú szerepet töltenek be a szabad gyökök semlegesítésében. Segítik az erek tágítását, csökkentik a vérnyomást, a vércukorszintet, gátolják a vérrögképződést, lassítják az idegrendszer és az izmok sérülését, öregedését.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: