Fűszernövényként mindenki ismeri, azonban az oreganó olyan hatóanyagokat is tartalmaz, amelyek az ételek ízesítése mellett például bőrproblémákat, bélbajokat, candidát, köhögést, torokfájást is gyógyítanak.

Az oregánó (magyar nevén szurokfű) mintegy fél méteres, aromás illatú cserje. Fűszeres illata, kesernyés aromája van, a kakukkfű és a majoránna ízéhez hasonló. A kulináris élvezetek mellett kiváló természetes köhögéscsillapító, segíti az emésztést, a méregtelenítést, bélfertőtlenítő hatású. Antibakteriális hatása mind a légúti, mind az emésztőszervi fertőzéseknél eredményes lehet, csökkenti a gyulladásokat, elpusztítja a kórokozókat. Görcsoldó tulajdonságával segít csillapítani az enyhébb fejfájást, illetve a menstruációs görcsöket.

Gyógynövényként is érdemes fogyasztani az oreganót!

Az oreganó hatóanyagai

Illóolaj többféle gyógyhatású hatóanyagok tartalmaz, például növényi immunanyagokat, flavonoidokat, a baktériumok szaporodását gátló karvakrolt, gyulladáscsökkentő timolt, tanninokat, csersavat, keserű anyagokat. Ásványi anyagokban, kalciumban, vasban, magnéziumban, cinkben, rézben, káliumban, bórban és magánban gazdag, természetes E- és B-vitamin forrás lehet.

Az oregánóolaj jótékony hatásai:

  • Természetes antibiotikum. Kezeli a bakteriális eredetű megbetegedéseket, megakadályozhatja a káros baktériumok elszaporodását a bélflóra károsítása nélkül.
  • Jótékony hatású a bőr és a nyálkahártya fertőzéseire, leviszi a gyulladásokat, gyorsítja a gyógyulási folyamatokat.
  • Gombaellenes tulajdonságú, Candida-diétába is beépíthető. Meggátolja a gombák elszaporodását, egyensúlyban tartja a bélrendszer jótékony baktériumait.
  • Erős antioxidáns, segít megkötni a szervezetben betegséget okozó káros szabadgyököket.
  • Emésztési zavarokra, hasmenés, székrekedés, puffadás ellen, gyomor - és epebántalmak megelőzésére, illetve kezelésére is alkalmazható.
  • Külsőleg és belsőleg is hatásos a bőrproblémákra, bőrfertőzésekre, mint például az akné, pikkelysömör, lábgomba, körömgomba, korpásodás, rosacea, szemölcsök.
  • Gyógyítja a száj nyálkahártya-fertőzéseit, a szájpenészt, az aftákat, fogínygyulladás kezelésére vagy megelőzésére is ajánlott.
  • Jelentősen csökkentheti a légutak fertőzéseinek tüneteit, a köhögést, a torokfájást, az orrfolyást, megakadályozhatja szövődmények kialakulását.
  • Enyhíti az allergiás reakciókat és az asztmás tüneteket.

Az oregánó felhasználása

Belsőleg gyakran készítenek forrázással gyógyteát az oregánóból. Érdemes legalább 15 percig fedő alatt tartani, és csak utána szűrni, lehűteni, langyosan fogyasztani. Napi 2-3 csésze is iható belőle. Torokgyulladásra, stresszoldásra, migrénes fejfájásra, reumára, hormonműködési zavarokra különösen ajánlott. Az oregánó étrend-kiegészítőként kapszula, olaj, csepp formájában is hozzáférhető, így a felhasználási javaslatok betartásával adagolása nagyon kényelmessé és egyszerűvé válik.

Külsőleg reumás fájdalmak csillapíthatók az oregánóval, borogatásként felhasználva, légúti megbetegedéseknél pedig illóolaja vagy akár lefőzött teája bedörzsöléssel is nagyon eredményes.

Gyógynövényként is érdemes fogyasztani az oreganót!

Kulináris felhasználása különösen a görög, spanyol, portugál és olasz konyhákban honos. Klasszikus fűszere a pizzának, de paradicsomos ételek, mártások, pástétomok, burgonyás vagy babos ételek, grillezett húsok, zöldségek, saláták, levesek és töltelékek ízesítésére is tökéletes.

Az oregánó biztonsággal és rendszeresen fogyasztható fűszer-, illetve gyógynövény, azonban várandósság idején érdemes elkerülni, illetve gyermekek számára sem ajánlott.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: