Forrás: OGYI

 

Friss tájékoztatás a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények április 1-je utáni forgalmazásáról:

 

A gyógytermékek változatlanul gyógytermékként vagy gyógyszerként továbbra is elérhetők lesznek 2013. április 1-je után is. Kivételt csak az a néhány gyógytermék képez, amelyeknek forgalomba hozatali engedélye lejárt és meghosszabbítását a forgalomba hozatali engedély jogosultja nem kérelmezte.

Előzmény

A kizárólag növényi összetevő(ke)t, vagy növényi összetevőt is tartalmazó gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékek (gyógytermékek) gyártói/forgalmazói 2011. március 31-éig kérhették készítményeik gyógyszerré vagy más termékké való átminősítését. (A növényi összetevőt nem tartalmazó gyógytermékek gyártói, illetve forgalmazóiviszont továbbra is időkorlátozás nélkül kérhetik a termékeik átminősítését.)

Változások 2013. április 1-től

A 2011. március 31. napján már forgalomban lévő olyan gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyagok és készítmények, amelyek valamennyi sajátosságukat figyelembe véve a hagyományos növényi gyógyszerek kategóriájába sorolhatók, gyógyhatásra való hivatkozással lejárati idejükig, de legkésőbb 2013. április 1. napjáig forgalmazhatóak.

Az egyéb gyógytermékek, amelyek nem kerültek át a hagyományos növényi gyógyszer kategóriába(függetlenül attól, hogy növényi összetevőt tartalmaznak-e), de gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményként érvényes forgalomba hozatali engedéllyel rendelkeznek 2013. április 1. napját követően is forgalomban maradhatnak gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény (gyógytermék) termékkategóriában.

A 2013. április 1. után is érvényes forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények listája (Frissítve: 2013. március 29.) Megjegyzés: a lista még bővülni fog

Hagyományos növényi gyógyszerré minősített készítmények listája (Frissítve: 2013. március 27.) Megjegyzés: a listán szereplő késztmények 2013. április 1-től csak gyógyszerként forgalmazhatók