A gyógynövények és a belőlük készüét gyógyteák az egészségmegőrzésben, megelőzésben és a gyógyításban is fontos szerepet játszanak. A gyógynövények legelterjedtebb és legkedveltebb felhasználási módja még ma is a gyógyteák készítése, melyek több évszázada szolgálják az emberek egészségét.

 

Mi is a gyógytea?
Általában a teakeverékek 4-7 féle gyógynövény drogját is tartalmazhatják. A különböző gyógynövények több eltérő hatású hatóanyagot is tartalmazhatnak ezért egy-egy gyógynövény többféle betegség kezelésére is alkalmas lehet.

 

Gyógytea

 

Milyen gyógyteák vannak?

 • Az egykomponensű gyógyteák és gyógytea keverékek olyan termékek, amelyeknek alapanyaga kizárólag a gyógynövény hatásos része. 
 • A bio teák olyan gyógynövény alapú teák, melyek megfelelnek a bio termékekre vontakozó minden előírásnak termőhely, begyűjtés, talajvédés-kártevő-mentesítés, feldolgozás, raktározás tekintetében és mindezt szigorú dokumentációval igazolják. 
 • Az élvezeti teák olyan teakeverékek, amelyek alapanyaga a gyógynövény hatásos része, de élvezeti értékét temészetes vagy természetazonos anyagokkal fokozták.

 

Gyógytea

 

A gyógyteák elkészítésének és alkalmazásának főbb szabályai

Egészségünk megőrzése érdekében gyakran alkalmazunk gyógynövényeket, melyek egyik leggyakoribb felhasználási módja a teaként történő fogyasztás. Annak érdekében, hogy az általunk elkészített teának ne csak folyadékpótló, illetve tisztító, hanem egyéb terápiás hatása is érvényesülhessen, a teakészítés módjának megválasztásához ismernünk kell a felhasználandó növényrészek és a bennük lévő hatóanyagok főbb tulajdonságait is.

A helyes kivonási eljárás (főzet-, forrázat- vagy hideg vizes kivonat készítés) megválasztásával elérhetjük, hogy a gyógynövényekből a bennük lévő tartalomanyagokat a lehető legjobb minőségben és mennyiségben nyerjük ki.

Főzetkészítésre akkor van szükség, ha a növényrész kemény, tömör szöveti szerkezetű (pl. gyökér, kéreg) és a hatóanyagai nem bomlékonyak. Ekkor a teaalapanyagot megfelelő mennyiségű vízzel 5-30 percen keresztül főzzük, - közben pótoljuk az elpárolgott vizet – majd szűrés után fogyasztjuk.

Forrázatot akkor készítünk, ha a növényrész puha, könnyen kivonható szöveti szerkezetű (pl. levél, virág) és/vagy a hatóanyagai illékonyak. A megfelelő mennyiségű gyógynövényt forrásban lévő vízzel leöntjük, az edényt lefedve 10-20 percig állni hagyjuk, majd szűrjük. 

Hideg vizes kivonatot akkor kell készítenünk, ha a gyógynövényben lévő hatóanyagok a hő hatására változást szenvednek. Ilyenek a C-vitamint tartalmazó gyógynövények, például a  csipkebogyó vagy csipkehús tea. Ilyenkor a teaalapanyagot megfelelő mennyiségű szobahőmérsékletű vízzel leöntjük, 5-10 órán át állni hagyjuk, utána szűrjük.

A gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékek esetén – mivel több gyógynövény keverékét tartalmazzák - mindig be kell tartani a betegtájékoztatóban lévő adagolási utasítást. Szárított gyógynövények és gyógynövénykeverékek esetén az adagolási javaslat általában egy evőkanálnyi mennyiség (kb. 2-4 g) vagy egy filter, amihez egy csészényi (kb. 2-3 dl) vizet adunk. 

 

Gyógytea

 

Gyógytea praktikák
Ahhoz, hogy a gyógynövényeknek méginkább lehetőséget adjunk, hogy kifejthessék hatásukat, érdemes megfontolni a következő tanácsokat is:

 • Lehetőség szerint ne használjunk fém- és műanyag eszközöket, ehelyett inkább üveg, kerámia és fa eszközket válasszunk.
 • Egy csészényi (2 dl) gyógyteához kb. egy teáskanálnyi (szárított) gyógynövényt használjunk.
 • Nagyon gyakran azért hatástalanok a gyógynövénykúrák, mert azt túlságosan rövid ideig folytatják. Alapelv, hogy a súlyos, idült betegségek gyógynövénykúráit 3 hónapig kell folytatni, azután rövidebb szünet után ismételt kúrákat kell kezdeni.
 • Egy-egy kúrát mindig érdemes életmódbeli változtatásokkal egybekötni, hogy minél teljesebb és tartósabb eredményt érjünk el. Együtt, egymást kiegészítve érvényesül a természetes gyógymódok hatása, új szokások, a természetes életmód kialakításával együtt.
 • Soha ne használjunk cukrot a gyógyteák édesítéséhez, mert csökkenti ill. módosítja azok hatását. Ha mindenképpen szeretnénk ízesíteni a teát, tegyünk bele egy kevés mézet vagy stevia-t.
 • Soha ne igyuk forrón a gyógyteát, várjuk meg, míg kellemes hőmérsékletűre hűl.
 • A tea készítéséhez jó minőségű vizet használjunk, forrázat készítésekor ne hagyjuk a vizet a forráspont elérése után magában forrni.
 • Ha gyógyteázunk, lehetőség szerint szenteljük figyelmünket a teának, vagyis ne olvassunk, TV-zünk közben, és főleg ne siessünk. Ízlelgessük, lélegezzük be az illatát, kortyoljuk élvezettel. Ezzel még inkább segítünk szervezetünknek, hogy felvegye a tea gyógyító erejét. Hálával és tisztelettel tartozunk a természetnek ezért az ajándékért.

Kapcsolódó cikkek: