Napi 50-100 hajszál kihullása még természetes mennyiség, nem kell kóros folyamatra gondolni, azonban ha drasztikusan megnő a fésűben, a párnán vagy hajmosás után a lefolyóban maradt hajmennyiség, mindenképpen érdemes megvizsgálni, mi okozhatja, és időben elkezdeni a megfelelő kezelést.

Hajhullás elleni tápanyagok, vitaminok, gyógynövények

A hajgondok általában már harminc éves kor körül elkezdődhetnek, a haj elvékonyodásával, ritkulásával. Bár a kopaszodást, a hajhullást elsősorban a férfiak tipikus, korral járó problémájának gondolják, hasonló panaszokkal legalább ugyanannyi nő fordul szakemberhez, mint férfi.

A hajhullás okai

Jellemzően örökletes tényezők befolyásolják a legnagyobb mértékben, hogy az évek során milyen változásokon megy keresztül a haj. A hormonális hatások, a terhesség, a változókor, illetve a hajszálakat ért kémiai beavatkozások, az életvitel és igen nagy részben a táplálkozás, a bevitt vitaminok, ásványi anyagok megléte vagy hiánya is sokat változtathat a haj állapotán, negatív vagy éppen pozitív irányban.

Az örökletes, genetikus hajhullás a leggyakoribb. A haj minőségének romlása, mennyiségének fokozatos elvesztése a férfiaknál általában a homloktájra vagy a fejtetőre koncentrálódik, nőknél pedig a fej alsó részénél alakulhat ki.

Az általános hajhullás, amely az egész fejet érinti, a szervezet helytelen működését jelzi. Ezt kiválthatja belső gyulladás, pajzsmirigyprobléma, anyagcserezavar, inzulinrezisztencia, vashiány vagy fokozott stressz.  Ha körkörösen hullik a haj, azt legtöbbször az immunrendszer rendellenessége miatt begyulladt hajhagymák okozzák.

A hajhagymák sejtjei különösen érzékenyek a fejbőrre kerülő különféle toxikus anyagokra, például a hajfestéskor vagy daueroláskor alkalmazott szerekre, valamint a belső tápanyaghiányra. A nőknél a hormonális hatások mellett a fogyókúra első helyen szerepel az erős hajhullás kialakulásában. Nemcsak a fogyókúra alatt erősödhet fel a hajhullás, de a vitamin- és nyomelem-hiány hosszú távon, akár a diéta befejezése után hónapok elteltével is károsodást okozhat.

Hajhullás elleni tápanyagok, vitaminok, gyógynövények

A B-vitaminok szabályozzák a faggyútermelést, aktiválják a hajhagymák anyagcsere-folyamatait, ezzel egészségesen tartják a fejbőrt, táplálják a hajat, védelmet nyújtanak a hajhullás ellen. A korpásodási hajlamot is csökkentik, és megakadályozhatják a korai őszülést, ezért rendszeres fogyasztásuk kiemelt jelentőséget kap a hajápolásban.

A hajhagymák extra védelméről a H-vitamin (biotin) gondoskodik. Megóvja a hajhagymákat a gyulladásoktól, nélkülözhetetlen a zsír-, szénhidrát- és fehérje-anyagcseréhez, a bőr és a haj egészséges állapotának fenntartásához. Lassítja a kopaszodást és az őszülést, emellett a bőrproblémákat is csökkenti.

A C-vitamin hatékony antioxidánsként a haj sejtjeit is erősíti, növeli ellenálló képességüket mindenféle külső beavatkozás, káros hatás ellen. Támogatja a természetes növekedési ritmust, az egészséges hajnövekedést, gyorsítja a sejtek megújulását, regenerálódását. A C-vitamin elengedhetetlen a kollagénképződéshez, hiányában a bőr és a haj is töredezetté, szárazzá válik.

Megfelelő mennyiségű A-vitamin fogyasztásával a haj természetesen sima és bársonyos lesz, gyorsab ütemben növekedik. Az A-vitamin csökkenti a kollagén természetes lebomlási folyamatát, gyorsítja a mélyebb rétegekben az új rostok képződését. A hajvégek töredezését és a hajtüszők károsodását is megakadályozhatja.

A cinkhiány mind a nőknél, mind a férfiaknál gátolja a tesztoszteron-átalakító enzimek munkáját, ami a hajhagymák gyors roncsolódásához vezethet. A cink alacsony értéke jelentősen hozzájárul a kóros hajhulláshoz, illetve az elvékonyodó, töredező, fehér foltos körmök kialakulásához is. A cink a kollagén és a fehérjék megfelelő termelődésében is szerepet játszik, befolyásolja a hormonrendszer működését, ezzel meggátolhatja a hormonális változások miatti hajhullást.

A bojtorján kiemelt helyet kap a hajápolásban a gyógynövények közül. Olyan laktonokat, szerves savakat és inulint tartalmaz, amelyek nemcsak a hajhagymák egészséges működését és a hajhullás megakadályozását segítik, de korpásodás és zsírosodás ellen is kiválóak. A bojtorján főzete megszünteti a fokozott hajzsírosodást, gyógyítja a sömört, ekcémát is.

mezei zsurlóban jelentős mennyiségű szilíciumot tartalmazó kovasav található, ezért eredményesen lassítja, sőt meg is állíthatja a hajhullást. Belsőleg, teaként fogyasztva gyors és látványos eredmény érhető el vele, emellett külsőleg, hajpakolásként vagy öblítőként alkalmazva meggyorsítja a kezelést, és a korpát is eltünteti. A zsurlóban található fontos ásványi anyagok a haj szerkezetén túl a körmök és a csontok fontos építőkövei. Napi egy-két csésze zsurlóteával megerősíthetők a hajhagymák, a hajszálak, a törékeny körmök, de csontritkulás, köszvény és reuma ellen is segíthet.

A csalán az egyik legtöbbet használt gyógynövény a haj táplálására, kondicionálására. Lemosóként hajhullás és korpásodás megelőzésére, valamint hajzsírosodás ellen használják. Kovasavtartalma megerősíti a hajhagymákat, a bőr kötőszöveteit és a körmöket is. Samponba és balzsamba keverve erősíti és fényessé teszi a hajat, serkenti a fejbőr vérellátását, ami a hajhagymák egészséges működését is szinten tartja.

A rozmaringot elsősorban hajhullás és gyengén növő haj esetén ajánlják. Hatóanyagai közvetlenül a hajhagymákat erősítik, építik a hajszálákat, gyorsítják a hajnövekedést. Kiemelkedő antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásával kezeli a belső gyulladások okozta hajhullást.

Varga halhullás elleni cseppek és sampon

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: