A nyers virágpor fogyasztása talán még sokak számára furcsaságnak tűnhet, pedig a virágpor emberi fogyasztása távolról sem új keletű dolog, hiszen már az i.e. 3. évezredben is alkalmazták a világ számos pontján magas tápanyagtartalma és kiemelkedő gyógyhatásai miatt. A virágpor fogyasztását gyakran írta elő Hippokratész is a betegeinek számtalan egészségügyi probléma esetén.

A méhek csak és kizárólag azokat a virágporszemeket gyűjtik össze, amelyeknek a legnagyobb a tápanyagtartalma, illetve amik nitrogénben is bővelkednek. A nitrogén szervezetünk számára legalább ugyanolyan fontos, mint az oxigén.

Manapság a virágport egyre többen fogyasztják rendszeresen vagy kúraszerűen amolyan természetes multivitaminként és energiafokozóként is. A nyers virágpor értékeit és képességeit talán azzal lehet a legjobban szemléltetni, hogy Európában készült tanulmányok szerint csak virágpor és víz fogyasztásával hónapokon keresztül képesek lennénk életben maradni. Ráadásul nem csak hogy életben maradnánk, hanem jó egészségben és jó erőnlétben is.

A nyers virágpor a legértékesebb

A nyers virágpor egyébként abban különbözik a szárított virágportól, hogy nem teszik ki sem fizikai, sem hő, sem más kémiai hatásnak, tehát pontosan olyan állapotban van, ahogyan a virágokról a méhek leszedték. Emiatt benne maradnak például a roppant értékes enzimek is, amelyek a hő hatására eltűnnének belőle.

Tehát a nyers virágpornak sokkal magasabb a vitamin, az ásványi anyag, a nyomelem és a flavonoid tartalma, mint a szárított virágpornak. Ráadásul a nyers virágpor íze is sokkal jobb, finom, édeskés ízvilágú, amit a benne lévő növényi illóolajoknak köszönhet, amelyek szintén eltűnnének belőle a szárítás hatására. A nyers virágport fogyaszthatjuk önmagában, turmixba vagy joghurtba is tehetjük, müzlivel és mézzel is elkeverhetjük, de akár tejbe, süteményre vagy fagylaltra is szórhatjuk.

Milyen tápanyagokat rejt magában a nyers virágpor?

A nyers virágpor elképesztő mennyiségű tápanyagot tartalmaz, ráadásul mindezt 90% körüli biohasznosulás mellett. Kutatások során úgy találták, hogy 20 gramm nyers virágpor körülbelül 900 gramm zöldség és gyümölcs tápanyagtartalmával egyezik meg.

A nyers virágporban jelen van valamennyi B-vitamin, de A-, E-, D-, C- valamint K-vitamint is tartalmaz nagy mennyiségben. A virágpornak kiemelkedő, 35-40%-os a fehérjetartalma, ráadásul 22 féle aminosavat is tartalmaz, amik támogatják a szervezet alapvető építőköveinek folyamatos pótlását.

 Rengeteg ásványi anyag és nyomelem is található benne, köztük a magnézium, a kalcium, a kálium, a foszfor, a vas vagy a réz is. Emellett vannak még a nyers virágporban telítetlen zsírsavak, illóolajok és színezőanyagok is.

Egyedülállóan magas a virágpor antioxidáns hatású flavonoid és rutin tartalma, ami főként érfalakat és kapillárisokat erősítő hatásairól ismert, ezért tud nagyon hatékony lenni például visszerek ellen is. A virágpor szemcsék a flavonoidoknak és a polifenolos vegyületeknek köszönhetik sokféle színüket és rendkívül erős antioxidáns képességüket. A leggyakoribb polifenolos vegyületek a virágporban a flavonoidok, a rutin és a kvercetin.

A flavonoidok sejtregeneráló és öregedésgátló hatással is rendelkeznek, mivel az öregedés is nagy részben a szabadgyökök károsító tevékenysége miatt zajlik a szervezetünkben. A nyers virágporban található valamennyi tápanyag, köztük a flavonoidok is teljesen természetes, bioaktív formában vannak jelen, így szervezetünk rendkívül könnyen és gyorsan tudja felszívni és hasznosítani őket.

A nyers virágpor a benne lévő antioxidánsok segítségével jelentős védelmet nyújt minden egyes sejtünknek az oxidatív károsodásokkal szemben. Továbbá ellátja a szervezetet szinte valamennyi létfontosságú tápanyaggal, így biztosítja a kiegyensúlyozott működését, támogatva az öngyógyító folyamatokat.

A nyers virágporban jelen van a DNS és az RNS is, valamint a szuperoxid-dizmutáz nevű enzim, ami gátolja a sejtöregedést a testünkben, és véd a gyulladásoktól, a től. Ez is az egyik oka lehet annak, hogy az egész életükben nagy mennyiségű virágport fogyasztó méhészek a legtovább élő emberek közé tartoznak az egész világon.

A vegyes virágpor több mint 20 féle mezei növényről gyűjtött pollent tartalmaz, ezért rengeteg tápanyag van benne, így számtalan kedvező hatással is rendelkezik. Tehát a nyers virágpor rendszeres fogyasztásával támogathatjuk az egészség megőrzését, illetve számos betegség esetén is segítheti a gyógyulási folyamatot.

Miért érdemes nyers virágport fogyasztani?

Mivel a nyers virágpor feltölti szervezetünket nélkülözhetetlen tápanyagokkal, így kitűnően alkalmazható fáradtság, levertség ellen, illetve nagymértékben fokozza fizikai és szellemi teljesítőképességünket is.

A virágpor jelentősen erősíti, támogatja az immunrendszert, amivel hozzájárul a betegségek megelőzéséhez, illetve felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot. Ráadásul a virágpor igen komoly antibakteriális és kórokozó-ellenes hatással rendelkezik, ezáltal képes megelőzni számtalan fertőző betegséget, és különösen hatékonyan akadályozhatja meg a megfázás, a nátha és az influenza kialakulását is.

A virágpor valóban képes megújítani szervezetünket, ugyanis hozzájárul az új, egészséges sejtek növekedéséhez. A virágporban lévő antioxidáns vegyületek jelentősen lassítják az öregedési folyamatokat, ráadásul mind külsőleg, mind belsőleg alkalmazva nagyszerű arcápoló és ránctalanító hatással is rendelkezik.

A nyers virágpor kiemelkedő módon támogatja a szív- és érrendszer egészségét, ugyanis segíti a vér áramlását az erekben és az artériákban, illetve szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet is. Emellett pedig kivételesen hatékonyan növeli az erek rugalmasságát, áteresztőképességét és szilárdságát.

A virágporban található lecitin erősíti a szívizmokat, ezáltal mérsékli a szívroham és az agyvérzés kockázatát. Továbbá kiegyensúlyozza a szívritmust, fokozza a vérkeringést, csökkenti a vaszkuláris vérzést és a hajszálerek törékenységét, valamint hozzájárul a visszérgyulladás megelőzéséhez.

A virágporban lévő lizin támogatja a vörösvérsejtek megújulását, míg a hisztidin fokozza a hemoglobin termelését, tehát a virágpor hozzájárul a vörös- és fehérvérsejtek termelésének növeléséhez, így leküzdheti a vérszegénységet.

A virágpor talán sokak számára meglepő hatása lehet, hogy segíthet az allergiás panaszok enyhítésében, és bizony pollenallergia esetén is kedvező hatású lehet. Ennek egyik oka az, hogy a méhek nem azokat a pollen szemeket gyűjtik be, melyek a széllel sodródnak, és amelyekre az ember allergiás szokott lenni, hanem azokat, amelyek képesek ellenállóvá tenni szervezetünket az allergiát okozó pollenekkel szemben. Ettől függetlenül pollenallergia esetén mindenképpen csak fokozott óvatossággal szabad elkezdeni a virágpor fogyasztását.

A virágpor igen kedvező hatású az idegrendszer működésére is, nyugtatja a szervezetet, amit leginkább a benne lévő acetilkolinnak, lecitinnek és B-vitaminoknak köszönhet. Emellett támogatja agyunkat, javíthatja a szellemi teljesítőképességet, illetve képes lehet fellépni az időskori szenilitás és feledékenység ellen.

A nyers virágpor rendkívül jótékony hatású lehet különféle bélrendszeri problémák esetén is, a benne lévő enzimek támogatják az emésztést, javítják a tápanyagok felszívódását, így hatékony segítséget nyújthat például hasmenés, krónikus székrekedés és más bélproblémák esetén is.

A virágpor fogyasztása fogyókúrázók számára is ajánlható, mivel csökkenti az étvágyat, javítja az emésztést, ezáltal fokozza az anyagcsere hatékonyságát, így támogathatja az ideális testsúly elérését és megtartását.

A virágpor a szervezet működésének kiegyensúlyozása által is támogatja a teherbeesést, tehát fellép a meddőség ellen, férfiak esetén pedig fokozza a szexuális vágyat is. Mindemellett pedig a virágpor hozzájárul a szépség megőrzéséhez is, mivel többek között csökkenti az öregedés látható jeleit, fellép a pattanások, az akne, az ekcéma, a pikkelysömör és más bőrproblémák ellen, de a hajat is táplálja belülről. Egyébként nem csak belsőleg, hanem külsőleg is alkalmazhatjuk a virágport, hiszen számtalan féle virágporos pakolást készíthetünk.

Egyvirágú virágporok

A vegyes virágpor mellett lépteznek egyvirágú virágporok is, amelyek mindegyike más-más hatással rendelkezik annak megfelelően, hogy melyik növény virágairól gyűjtötték be a méhek. Tehát a különféle fajtájú nyers virágporok különböző problémák és betegségek megelőzésében és kezelésében segíthetnek.

A galagonya virágpor például leginkább a szív és az erek egészségét támogatja, valamint hozzájárulhat a depressziós, szorongásos problémák és az álmatlanság kezeléséhez. A szilva virágpor az emésztőrendszert támogatja legnagyobb mértékben, fokozza a gyomor, az epe és a máj kiegyensúlyozott működését, valamint növeli az erőnlétet is. A fűz virágpor pedig kiemelten védi a szemek és a prosztata egészségét.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: