Az olajfa a világ egyik legcsodálatosabb élőlénye, hiszen még ma is élnek közöttük olyanok a Földközi-tenger környékén, amelyek már több mint 2000 évesek. Az olajfák ezt a szinte felfoghatatlan képességüket a bennük található egyedülálló hatóanyagoknak köszönhetik, amik olyan erős és hosszú távú védelmet tudnak biztosítani ennek a növénynek, hogy képes ellenállni a baktériumok, a vírusok, a gombák és más kórokozók támadásainak, valamint az időjárás viszontagságainak is.

Az olajfa egyébként az első növény, amit megemlítenek a Bibliában, mivel levelét már akkor is felhasználták gyógyászati célokra, és mennyei erőt tulajdonítottak neki. Egyiptomban az olajfát alkalmazták a mumifikálásnál is.

A mediterrán vidéken a gyógyítók borogatásként vagy főzetként használták az olajfalevelet főként a láz csillapítása és a fertőzések leküzdése érdekében, de alkalmazták sebek és kiütések kezelésére vagy akár a szorongás csökkentése érdekében is. Az első tudományos alapokon elkészített olajfalevél-kivonatot végül egy brit botanikus állította elő a 19. század közepén.

Manapság az olajfalevél már bárki számára elérhető étrend-kiegészítő formában, és lenyűgöző hatásain túl fogyasztása mellett szól az is, hogy teljesen biztonságosan fogyaszthatják fiatalok és idősek, egészségesek és betegek egyaránt, mivel megfigyelések szerint még az ajánlott adag 100-szorosa sem váltott ki semmiféle káros elváltozást a fogyasztójánál.

Melyek az olajfalevél kivételes hatóanyagai?

Az olajfalevél tartalmaz C-vitamint, aminosavakat, cinket, vasat, szelént és krómot is. Kevés többszörösen telített zsírsav található benne, viszont nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, polifenolokat, E-vitamint és szkvalént is.

A szkvalén egy olyan zsírhoz hasonló anyag, amely kémiailag és hatásaiban is hasonlít a karotinoidokhoz. A szkvalén pozitív hatással van az anyagcsere-folyamatokra, mivel szintetizálni tudja a sejteken belüli oxigént.

Továbbá a szkvalén erős antioxidáns hatással rendelkezik, a bőr számára védelmet biztosít a nap káros sugaraival szemben, támogatja az immunrendszer működését, illetve hozzájárul a méreganyagok kiválasztásához is, valamint lényeges tényezője a hormonműködés szabályzásának. Emellett pedig elősegíti a különböző civilizációs betegségek, mint a szívroham vagy a megelőzését is.

Az olajfalevél legfontosabb összetevője az oleuropein, mely rendkívül erős antioxidáns hatással bír. Ez az anyag egy kísérlet során roppant csekély mennyiségben is képes volt csökkenteni a magas vérnyomást a részt vevő betegeknél. Az oleuropein nagyon reaktív vegyület, ezért számos más fajta anyaggá tud átalakulni, amik ugyancsak sokféle pozitív hatást tudnak gyakorolni a szív- és érrendzerre.

Az olajfalevélben magas koncentrációban megtalálható elenolsav erős antimikrobiális képességgel rendelkezik, és számtalan parazita ellen tud hatékonyan fellépni.

Milyen kedvező hatásai lehetnek az olajfalevél fogyasztásának?

Immunerő fokozása, kórokozó-ellenes képességek

Az olajfalevél támogatja az immunrendszer működését, így számtalan bakteriális és vírusos fertőzés tünetét enyhítheti. Az olajfalevél roppant erős hatóanyagokat rejt magában, amelyek el tudják pusztítani a káros baktériumokat, vírusokat, gombákat, illetve gátolják a kórokozók elszaporodását.

Az olajfalevél rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a vírusos fertőzések, köztük az influenza mindhárom típusa (A, B, C), a nátha, a hepatitis B, az övsömör, papillóma vírusok (szemölcsök, jó indulatú ) és a herpesz kialakulását. Emellett javasolt fogyasztani Candida-diéta esetén is, mivel akadályozza a gombák elszaporodását, valamint hozzájárul a káros és a hasznos baktériumok egyensúlyának fenntartásához a bélrendszerben.

Az olajfalevél fokozza a fagocitózist, vagyis azt a folyamatot, amikor az immunsejtek bekebelezik, majd elpusztítják a kórokozókat, valamint akadályozza a vírusok és a baktériumok szaporodási képességét, s ezáltal a fertőzés továbbterjedését.

Az olajfalevél egy kitűnő természetes segítség a baktériumokkal és a vírusokkal szembeni védekezéshez, és nagyon nagy támogatást nyújthat a felső légúti problémák és a lázzal járó betegségek kezelésében is. Laboratóriumi vizsgálatok sora igazolta már, hogy a természetben kizárólag az olajfalevélben fellelhető oleuropein és hidroxitirozol felel leginkább az antibakteriális és antivirális hatásaiért.

Az olajfalevél fogyasztásával jelentősen növelhetjük szervezetünk ellenálló képességét, aminek köszönhetően nagyobb eséllyel előzhetjük meg a megfázásos, influenzás betegségeket, illetve felgyorsíthatjuk és megkönnyíthetjük a fertőző betegségekből való gyógyulást is.

Ha rendszeresen fogyasztjuk az olajfalevelet, akkor ezzel növelhetjük energiaszintünket és általános közérzetünket is. Az olajfalevél fogyasztása nagymértékben képes csökkenteni a különböző krónikus betegségek, főként a gyulladások tüneteit, ahogy az asztmás panaszokat is mérsékelheti. Továbbá roppant kedvező hatású lehet székrekedés, gyomorfekély, illetve a vese- és epekövek megelőzésében és kezelésében is.

Hatékony antioxidáns sejtvédelem

Az olajfalevél rendkívül erős antioxidáns hatású vegyületeket tartalmaz, amik közül a legfontosabbak a polifenolok, az E-vitamin, a telítetlen zsírsavak, a szkvalén, a béta-karotin és természetesen az oleuropein. E vegyületek jelentősen hozzájárulnak azoknak a szabadgyököknek a semlegesítéséhez, amelyek szüntelenül károsítják testünk valamennyi sejtjét.

Tehát az olajfalevél kivételesen hatékonyan képes fellépni az oxidatív károsodások ellen, s ezáltal a különféle degeneratív elváltozások megelőzésében is szerepet játszik. Az antioxidáns képessége miatt jelentősen gátolja az öregedési folyamatokat is a szervezetben, ami egyaránt fontos egészségünk és fiatalos kinézetünk megőrzése szempontjából is.

Szív- és érrendszer egészsége

Az olajfalevélben található hatóanyagok csökkentik a káros koleszterin szintjét, illetve szabályozzák a vérnyomást, ezáltal jelentősen hozzájárulhatnak az olyan keringési betegségek megelőzéséhez, mint az érszűkület vagy az érelmeszesedés.

Az oleuropein jelentősen képes javítani a szív vérellátását, tágítja a koszorúsereket, igen komoly görcsoldó hatással bír, valamint meg tudja előzni a szívritmuszavarokat is. Egy kutatás során testsúly kilogrammonként 10 milligramm oleuropein 60%-kal csökkentette a kísérletben részt vevő páciensek vérnyomását.

Ebből arra lehet következtetni, hogy már igen csekély mennyiségű olajfalevél rendszeres fogyasztása is jelentős mértékben képes csökkenteni számos szív- és érrendszeri betegség kialakulásának a kockázatát.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: