Mindennapos használatra többféle nyugtató és altató hatású gyógynövény van forgalomban, melyek megfelelő alkalmazásával biztonságosan és mellékhatások nélkül kezelhetjük az idegességet és az alvásproblémákat. A gyógyszerek helyetti gyógynövények alkalmazásának az a legfőbb előnye, hogy nem okoznak függőséget. Az alvásproblémákra beszedett tabletták sokszor okoznak ébredéskor fejfájást és úgy érezhetjük magunkat, mint akit fejbe kólintottak. Ezzel szemben a gyógynövények nincsenek tompító hatással a szervezetünkre és elhagyásuk sem jár elvonási tünetekkel.

Az idegességre és alvásproblémákra több fajta gyógynövény is alkalmazható. Természetesen mindenkinek más az alkata, ezért meg kell találni a számunkra leginkább megfelelő növényt. Mindig a szervezet állapotához – a lelki-és testi adottságokhoz – kell igazodni alkalmazásuk során

Szerencsére a depresszió ellen leghatásosabb gyógynövények nem különlegesek, minden gyógynövényboltban megtalálhatóak, és a segítségükkel kilendítheti ki magát a "sötétségből".

 

Macskagyökér

Talán úgy többeknek ismerős, hogy valeriána. A macskagyökeret évezredek óta ismerik és használják, nem kis sikerrel. A kibírhatatlanul büdös, de annál jobb hatású növény jó fegyver az álmatlanság, az ideges kimerültség, a túlterheltség következményeinek enyhítésére, általános idegnyugtató. Legszívesebben talán a klimaxoló nők alkalmazzák, akiknek megmagyarázhatatlan ideges rohamaik ellen tökéletes gyógymód. Vizsgaidőszakban is jól használható, ugyanis növeli a koncentrációs készséget, igaz, az egész éjszakás tanulást meghiúsítja.

A macskagyökönke gyökerében valeriánsav található. Ennek egyik hatóanyaga a borneol, amely csökkenti a reflexingerlékenységet, egy másik hatóanyaga (izovaleriánsav) pedig nyugtató hatású. A macskagyökér főzete nyugtatja a központi idegrendszert, csökkenti, megszünteti a félelemérzést és a szorongást. A nyugtató gyógyszerekkel ellentétben nincsenek mellékhatásai és nem befolyásolja károsan a szellemi és fizikai teljesítményt. Mivel enyhe görcsoldó is, ideges szívgörcs esetén nyugtató hatású. 

Összességében három kiemelkedő javallata: 
- az idegi ingerlékenységi állapotok: ideges kimerültség, szellemei túlterheltség, ingerlékenység, változáskori panaszok, neurotikus eredetű szorongás és kóros félelemérzés, ideges szédülés.
- az ideges, tartós álmatlanság: főként, ha az ideges kimerültség szellemi túlterheltség következménye, már néhány napi használata után könnyebb az elalvás. Különösen komlóval együtt hatásos.
- az ideges szívdobogás: vérszegény és ideges embereknél, akiknek betegsége a szívműködés zavaraiban nyilvánul meg, csökkenti a pulzusszámot és a vérnyomást.

Az említetteken kívül a macskagyökér kitűnő szer ideges eredetű emésztési zavarok, idegességből származó gyomor- és bélgörcsök, ideges hányinger, hányás ellen is.

 

Komló

Bizonyítottan enyhe nyugtató hatással bír. Elősegíti az elalvást. Nyugtatja az idegrendszert és a testi nyugtalanságot (ingerlékeny bél tünet, „nyugtalan láb”). Normalizálja a pulzusszaporulatot és a fokozott szívműködést. Alkalmazzák ideges hasmenés és bélgörcs ellen. Fokozza az étvágyat. Sajátos hatása, hogy csökkenti a férfiak szexuális ingerlékenységét, ezért alkalmazzák a korai magömlés kezelésére is. A régi népi gyógymódot alkalmazó emberek gyakran tettek a párna alá komlóval töltött apró vánkosokat, hogy jól aludjanak éjjel.

 

Golgotavirág

A Brazíliából származó, sárgásfehér virágú növényt akkor használjuk, ha csak enyhe feszültséget érzünk. A macskagyökérrel ellentétben ennek isteni illata van, pont ez okozza harmonizáló, nyugtató, lazító hatását. Termése marakuja néven ismert, bőrápolószerekbe keverik.

 

Orbáncfű

Közepes fokú szorongásos depresszió ellen használják, pozitív hatását számos kutatás megerősítette már. Gyógyhatását háromféle hatóanyaga együttesen biztosítja: a levelein képződő 0,1%-os illóolaj, a sárga flavonoid festék, valamint a száron és levélen felhalmozódó piros festékanyag, a hipericin.

Az orbáncfű hangulatjavító hatása lassan érvényesül, legalább 15 napig folyamatosan alkalmazni kell. A nyugtalanság és a szorongás együttes előfordulása ellen is jó szer az orbáncfű. Depresszió vagy neurózis ellen az orbáncfű önállóan vagy teakeverékben adható.

Kifejezetten ajánlják változókorban lévő nőknek. Főzzünk belőle teát, így nemcsak a depressziótól védhetjük meg magunkat, hanem a májat és a nyálkahártyát is erősíthetjük. Egy vagy két kávéskanálnyi orbáncfüvet rövid ideig főzzünk 2 dl vízben, majd néhány percig hagyjuk állni. Reggel és este fogyasztható egy-egy csészényi tea. Az orbáncfű különösen hatásos teakeverékekben alkalmazva. Érdemes az orbáncfüvet citromfűvel kombinálni 1-1 arányban és ebből készíteni főzetet. A citromfű nyugtat, erősíti az idegeket, az orbáncfű gyógyítja a depressziót.

 

Levendula

Az illatos virágot jó, ha minél több helyen használjuk, ugyanis nemcsak molyok és egyéb bogarak ellen hatásos, hanem fejfájásra és szorongásra is. 

A levendula elsősorban illóolajként, párologtatva vagy fürdővízbe csepegtetve fejti ki lazító, nyugtató hatását. Oldja a bennünk összegyűlt feszültségeket és görcsöket. Kellemes illata hozzásegíthet a relaxációhoz. 
A nyugodt alváshoz készíthetünk szárított levendulavirággal töltött kispárnát, illetve a lefekvés előtt elfogyasztott levendulából készült főzet nyugtató hatással bír. A fejfájás csillapítható pár csepp levendulaolaj  halántékokba masszírozásával.  

 

Citromfű

A népi gyógyászat szinte minden betegségre használja, minden formában: teaként, fürdőként, illóolajként. Sokan úgy hívják, mint a nyugalom gyógynövényét. Nem véletlenül! Tökéletes akkor, ha este olyan sok gondolat kavarog a fejünkben, hogy még aludni sem tudunk. Az álmatlanság pedig könnyen vezethet depresszióhoz, így jobb minél hamarabb megelőzni! A citromfű tea csökkenti a feszültséget, természetes módon oldja a kellemetlen érzéseket, a fejfájást és a nyugtalanságot.

 

Zab

Nem gondoltuk volna, de a zab is hatásos a depresszió ellen. Nyugtatja az idegeket, emellett méregtelenít is, 10-20 százalékkal csökkenti a koleszterinszintet, és helyrehozza a vércukorszintet. Ugyanakkor a hormonrendszer egyensúlyát is fenntartja, ami azért fontos, mert a nyugtalanság oka sok esetben a hormonok körül keresendők.

 

Manapság a világ népességének egynegyedét érinti a rossz alvás. Ezáltal sok természetes anyagot próbáltak ki, hogy megvizsgálják, vajon javítják-e az alvás minőségét. Ezeknek a gyógynövényeknek a jótékony hatásai évszázados tapasztalatok alapján szájhagyomány útján terjedtek még ma is generációkon keresztül.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: