A hialuronsav természetes formában megtalálható az emberi szervezetben,  legnagyobb részét a bőr tárolja, de a test szinte minden részében ott van: a porcokban, az izmokban, az ízületi folyadékban, a szívbillentyűben, a szemben. Hasonlít a kollagénhez, a szövetekben hálószerűen összekapcsolja és kitölti a sejtek közötti állományt, így biztosítva a szervek megfelelő rugalmasságát, feszességét.  Saját tömegéhez képest több ezerszeres mennyiségű vizet képes megköti!

Hialuronsavval az öregedés ellen

Mennyisége csecsemőkorban a legnagyobb, az életkor előrehaladtával egyre kevesebbé válik. Termelődése a húszas évek után csökkenni kezd, a harmincas években ennek a csökkenésnek a mértéke felgyorsul, negyven év körül már csak a fele, hatvan év körül pedig csak  10 százaléka marad az eredeti mennyiségnek.

A hialuronsav csökkenésének következményei

A hialuronsav csökkenésével  a kötőszövet vitamin- és tápanyagellátása is nagymértékben lecsökken, fokozva az öregedésért felelős szabadgyökök képződését. Ez a folyamat a bőr ráncosodásához, megereszkedéséhez vezet, az ízületek fájni kezdenek, az izomtömeg pedig látványosan apad.

A hialuronsav az immunrendszer működését is elősegíti, benntartja a vizet szervezetben, hidratálja a szerveket, biztosítja a szívbillentyűk számára a folyadékot, csökkenti a bakteriális fertőzéseket. Mennyiségének csökkenése ezért az immunrendszert is nagymértékben legyengíti, hajlamosabbá tesz a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, a szervek működésének károsodására.

A hialuronsav pótlása

Nemcsak az öregedés látható jelei miatt szükséges pótolni a hialuronsavat, az ízületi gyulladástól szenvedőknek, a legyengült immunrendszerűeknek, a sportolóknak különösen hasznos lehet folyamatos pótlása.

Természetes hialuronsav-források:

  • keményítőt tartalmazó gyökeres zöldségek
  • állati eredetű porcok, inak, bőrök, csontok
  • étkezési zselatin 
  • zöldkagyló
  • kombucha
  • szója

 Hialuronsavval az öregedés ellen

A hialuronsavat helyi kezelésre és táplálék-kiegészítőként fogyasztva is használják. A kozmetikai iparban számtalan termékbe keverik, bár külső hatása  nem számottevő, de felületi vízmegkötő képessége hosszú távon haszonos lehet. A bőr szöveteibe fecskendezve azonnali látható hatású, feszesít, kisimítja a ráncokat, ám a koncentrációtól függően pár hónap alatt elbomlik, ezért az injekciózást ismételni szükséges.

Száraz szem esetében hialuronsavat tartalmazó szemcseppet, oldatot ajánlanak, csökkenti a gyulladást, a pirosodást.

Az öregedés folyamatát, az ízületek, az izmok megfelelő működését egészséges életmóddal, válogatott étrenddel, sok folyadékkal és speciális táplálék-kiegészítőkkel  lehet lassítani. A szájon keresztül pótolt hialuronsav felszívódását magnéziummal és cinkkel lehet még tartósabbá tenni.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: