A Daosin tablettában az a deamino-oxidáz (DAO) enzim található meg, ami gondoskodik a hisztamin lebontásáról a szervezetben. Éppen ezért a készítmény fogyasztása kifejezetten hisztaminérzékenyek számára ajánlott. A DAO enzim hiánya vagy csökkent működése esetén jelentősen lelassulhat a hisztamin lebontása a szervezetben. Hisztaminérzékenység esetén a szervezet túlzott érzékenységgel reagál a hisztaminban gazdag ételekre. A Daosin tabletta képes növelni a DAO-szintet a bélben, tehát javítani tudja a hisztamin lebontásának képességét, amennyiben étkezés előtt beveszik. Ennek köszönhetően hozzájárulhat az allergiás reakciók kialakulásának megakadályozásához a hisztaminra érzékenyeknél.

A Daosin tabletta klinikailag igazoltan szerepet játszik abban, hogy a szervezet képes legyen feldolgozni az ételintoleranciát okozó hisztamint. A Daosin az első olyan termék a világon, ami úgy tudja szabályozni a hisztaminintoleranciát okozó hisztamin szinteket, hogy pótolja a szervezetben a hisztamin lebontásában résztvevő DAO (DiAminoOxidáz) enzimet.

Daosin tabletta – Hisztaminintolerancia ellen

A hisztamin egy teljesen természetes anyag, ami megtalálható az emberi szervezetben, és számos funkciót tölt be a szervezetben, egyebek mellett közreműködik az immunrendszer egészséges működésében, az emésztőrendszer sav-bázis egyensúlyának kiegyensúlyozásában, illetve a központi idegrendszer szabályozásában. A hisztamin neurotranszmitterként és szöveti hormonként működik az emberi szervezetben. Az immunrendszerben fontos szerepet játszik az allergiás reakciókban és a sérülésekben, a gyomorban kiváltja az emésztéshez szükséges gyomorsav felszabadulását, az agyban pedig hatást fejt ki a jelátvitelre.

A hisztamin azonban nem csak a testünkben képződik, hanem az élelmiszerekkel is a szervezetbe juthat. Amennyiben viszont túl sok hisztamin van a szervezetben, akkor ez már problémák forrása lehet. A túl magas hisztaminszint miatt többek között kialakulhatnak allergiás kiütések, a gyomorban fokozott savtermelés, s emiatt gyomorégés és gyomorfájdalom léphet fel, az agyban pedig fáradtság okozta depresszió alakulhat ki.

Melyek lehetnek a leggyakoribb tünetei a hisztaminérzékenységnek?

  • Emésztési zavarok: gyomorégés, hasfájás, puffadás, hasi görcsök, szorulás, hasmenés
  • Bőrtünetek: bőrkivörösödés, bőrkiütés, bőrviszketés, arckipirulás, ödémaduzzanat, ekcéma, csalánkiütés
  • Légúti panaszok: orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, asztmatikus tünetek, köhögés, légszomj
  • Vegetatív tünetek: rohamokban jelentkező izzadás, hőhullámok
  • Hányinger, émelygés
  • Migrén, fejfájás, szédülés
  • Menstruációs zavarok, fájdalmak
  • Izomremegés
  • Szívdobogásérzés, ingadozó vérnyomás
  • Szorongás, hangulatzavarok

A hisztamin, illetve a hisztidin aminosav, amiből a hisztamin keletkezik, számtalan fajta élelmiszerben jelen van. Az emberi szervezet normál esetben képes szabályozni a hisztamin szintjét a szervezetben, mivel meggátolja a hisztaminszint emelkedését speciális enzimek, különösen a diaminooxidáz (DAO) segítségével, ami le tudja bontani a hisztamint. Azonban amikor ezek az enzimek nem működnek megfelelő hatékonysággal, akkor hisztaminintolerancia jelentkezik, aminek következtében jelentősen megemelkedhet a hisztaminszint a szervezetben.

Ennek a hibás működésnek többféle oka is lehet:

  • Bélbetegségek, többek között szivárgó bél szindróma, gyulladásos bélbetegség (IBD) vagy vékonybél-baktériumok túlszaporodása (SIBO) – e betegségek esetén a bélsejtek, melyek a táplálékkal felvett hisztamin lebontását végző enzimek jelentős részét tartalmazzák – károsodnak, emiatt pedig gyengül a működési hatékonyságuk.
  • Egyes élelmiszerek és gyógyszerek képesek gátolni ezeknek az enzimeknek a működését vagy termelését, illetve növelhetik a hisztamin felszabadulását a szervezetben.
  • Más tényezők, mint a májbetegség, a krónikus stressz, a genetikai rendellenességek, az alkohol, súlyos trauma, a cinkhiány, a B6-vitamin hiánya vagy a szélsőséges hőmérsékletek.

A DAO enzim hiánya vagy csökkent aktivitása allergiaszerű tüneteket okozhat, elsősorban a magas hisztamin tartalmú ételek, a hisztamin felszabadulást okozó vagy a hisztamin lebontását gátló élelmiszerek és gyógyszerek, valamint a nem friss ételek fogyasztása esetén. A hisztaminintolerancia a hisztamint lebontó diamin-oxidáz enzim (DAO) vérből végzett szintmeghatározásával mutatható ki. A DAO értéke hivatalosan 10-100 U/ml között van, ám tapasztalatok alapján már a 20 U/ml alatti érték is kiválthat klinikai tüneteket.

Melyek a leggyakoribb hisztaminérzékenységet okozó ételek?

A hisztamin főként azokban az élelmiszerekben halmozódhat fel nagyobb mennyiségben, melyek hosszabb érési vagy tárolási folyamaton mentek keresztül. Vannak olyan ételek is, amelyek hisztaminfelszabadító hatással rendelkeznek, vagyis további hisztamint tesznek szabaddá a szervezetben.

Melyek a legfőbb hisztaminintoleranciát okozó ételek?

  • hosszú érlelésű „kemény” sajtok (minél hosszabb az érlelési idő, annál magasabb a hisztamin tartalom)
  • kolbász, füstölt hús, sonka, belsőségek, halkészítmények, elsősorban a halkonzervek, rák, polip, kagyló, csiga
  • savanyú káposzta
  • ecet és ecettartalmú ételek (pl. mustár)
  • tartósított zöldségek
  • csokoládé, kakaó
  • paradicsom, ketchup
  • papaya
  • avokádó
  • dió
  • ananász
  • olyan nem friss ételek, amelyekben hisztamintermelő baktériumok szaporodtak el
  • sör
  • vörösbor (minél érettebb a bor, annál magasabb a hisztamintartalma)
  • pezsgő
  • bizonyos gyógyszerek, jódtartalmú kontrasztanyagok

A Daosin tabletta egy speciális - gyógyászati célra szánt – tápszer, mely kifejezetten hisztaminintoleranciával küzdők számára nyújthat segítséget, amennyiben hisztamin tartalmú ételek fogyasztása előtt veszik be. A termék hatóanyaga, a DiAminoOxidáz enzim, ami részt vesz a szervezet saját DAO enzim szintjének pótlásában vagy kiegészítésében. A DAO enzim felel a táplálékkal bejuttatott hisztamin lebontásáért a szervezetben. A Daosin tablettát étkezés előtt kell bevenni, mivel ekkor képes növelni a DAO-szintet a vékonybélben, aminek köszönhetően elősegíti a hisztamin normál lebontását, a normál emésztési folyamatokat, valamint az allergiás reakciók megelőzését.

Lépjen fel a hisztaminintolerancia tünetei ellen a Daosin tabletta segítségével!

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: