Felmérések szerint körülbelül minden 5. kullancs fertőzött, és minden 13. okoz betegséget. Bár összességében a fertőzés veszélye alacsony, 7-8 százalék körüli, azonban ezek a kullancsok olyan kórokozókat hordoznak, amelyek az ember számára rendkívül veszélyessé válhatnak. A szakszerű eltávolítás, az esetleges fertőzés korai felismerése, a szervezetbe kerülő baktériumok, vírusok elszaporodásának csökkentése és természetesen a megelőzés mind hozzájárul ahhoz, hogy elkerülhetővé váljon egy-egy súlyosabb betegség kialakulása.

Kullancs

A kullancsok rendkívül szívós rovarok, táplálék nélkül is képesek több évig életben maradni. Legnagyobb számban az erdőkben, a bokros, fás, sűrű aljnövényzetű területeken élnek, azonban városi környezetben is előfordulnak, háziállatok, kisemlősök révén is terjedhetnek. 1,5 méter magasságig a fűszálakon, bokrokon, leveleken megtelepedve, alulról felkapaszkodva vagy facsemetékről kerülnek át a ruházatra, a bőrbe fúródnak.  A kullancs a már fertőzött állatok vérét szívva válik maga is fertőzővé, az újabb vérszívás során adja tovább a kórokozókat. Különösen az április és július közötti időszak veszélyes, de a fertőzés lehetősége egész évben folyamatosan fennáll.

Kullancsok által terjesztett betegségek

A kullancsok által terjesztett legismertebb betegség a Lyme-kór, illetve a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. Ezek a kórokozók az embereket és a háziállatokat egyaránt megbetegíthetik. A Lyme-kór baktériuma a kullancs bőrbejutásától számítva 48-72 órán belül fertőzhet, legjellegzetesebb tünete a vándorló bőrpír, amely apró kerek folt formájában kezdődik, majd a szélein szétterjedve, közepén halványulva gyűrű alakot formál. A bőrelváltozás általában a csípés helyén, pár napos lappangási idő után jelentkezik. Fájdalom, égő érzés, magas láz, nyugtalanság, izomfájdalmak kísérhetik, néhány hét után szívpanaszok, zsibbadás is előfordulhat.

A kullancs által hordozott vírus okozta  fertőzések, az agyvelő-, illetve agyhártyagyulladás ellen nehéz védekezni, mert a vírusok ellen nincsen speciális gyógyszer. Védőoltással lehetséges a megelőzése.

A kullancs biztonságos eltávolítása

A bőrbe fúródott kullancsot minél előbb el kell távolítani, ezzel 4-6 órán belül megelőzhető a fertőzés. Kullancsos területen megfordulva alaposan át kell vizsgálni azokat a testfelületeket, ahová gyakran másznak, elsősorban a hajlatokat, a deréktájat.

A kullancs kivételekor nem tanácsos krémet, alkoholt vagy más anyagot használni, és ügyelni kell arra, hogy ne nyomódjon össze, mert a benne lévő kórokozók, váladékok könnyen a csípés helyén lévő sebbe kerülhetnek. A kullancsot körömmel, enyhén csavaró mozdulatokkal, csipesszel, vagy speciális kullancseltávolító kanál segítségével lehet kiszedni, utóbbi biztonságosan, fertőzésveszély-mentesen nyomja ki a bőrből a kullancsot. Az eltávolítást követően fertőtleníteni kell a keletkezett kis sebet.

Kullancs

A fertőzés megelőzésének lehetőségei

A kullanccsal fertőzött területek kerülése

Lehetőség szerint kerülni kell az erdőket, a sűrű bozótosokat, a legelőket, vadcsapások környékét. A kullancsok a legtöbb rovarirtó szerre érzékenyek, ezért azokban a kertekben, veteményesekben, ahol rendszeresen permeteznek, kevés kullancs marad életben. A természetet járva, kirándulás után feltétlenül át kell vizsgálni a teljes testet!

Megfelelő öltözet

A kullancs a bőrbe fúródik, ezért minél kevesebb felület maradjon ruha nélkül. Érdemes sapkát is venni, a nadrág szárát a zokniba tűrni, nem hagyni fedetlenül a karokat sem.

Kullancsriasztó készítmények

Hatásuk aránylag rövid ideig, néhány óráig tart, a szabad bőrfelületeket, az arcot, a nyakat, csuklót és a boka környékét is érdemes befújni, bekenni velük, a hatóidejük lejárta után többször megismételve.

A teljes testfelület átvizsgálása

A kullancs a napfénytől eltakart, nedves, izzadt, melegebb területekre mászik, ezért a testhajlatokat különös figyelemmel kell megvizsgálni. A bokákat, a térdhajlatokat, a nemi szervek környékét, a deréktájat, hónaljat, a fül mögötti részt és a nyakat, fejet is érdemes alaposan megnézni, tükörrel, vagy párban, egymást segítve.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: