Vajon az ázsiai emberek csontozata miért erősebb, mint az európaiaké? Létezik olyan különbség a táplálkozási szokásokban, ami a csontozatban csapódik le? Egyre több vizsgálat bizonyítja, hogy a nyomok a K2 vitaminhoz vezetnek.

Vannak betegségek, amik kifejezetten egy népcsoporthoz köthetőek vagy éppen kifejezetten elkerülik őket. Az ebből kiinduló kutatások nagyon érdekes táplálkozási szokásokra szoktak. rávilágítani. Ilyen volt a ma nagy népszerűségnek örvendő omega 3 felfedezése is. Az eszkimóknál gyakorlatilag nincsenek szív érrendszeri problémák. Összehasonlítva a velük genetikai rokonságban lévő dánokkal, jelentős különbséget mutatott. Az okot a eszkimók „mértéktelen” halfogyasztására, azon belül is az omega 3-ra vezették vissza (napi 12000 mg táplálékkal felvett telítetlen zsírsav).

A csontritkulás is úgy néz ki, egyfajta területhez köthető betegség. Ami az észak európai lakosságnál gyakori, az Ázsiában nem jellemző. Mind az ázsiai nők, mind a férfiak csontozata erősebb, mint az európaiaké.

Egy vizsgálat több országban figyelte az alkar és csípő töréseket (USA, Egyesült Királyság, Japán, Szingapúr, Skandinávia). A törések száma Oslóban volt a legmagasabb, annak ellenére, hogy a norvégok kifejezetten tejfogyasztó nemzet, ami ugye a fő kalcium forrásunk. A vizsgálat még egy fontos tényre mutatott rá. A nők alkar és csípő törésekeinek száma magasabb volt a férfiaknál, de a nyugati étrendet folytató férfiak is gyengébb csontozattal rendelkeznek az ázsiaiaknál.

Szójabab - natto

 

Mi lehet az ázsiai étrendben a titok nyitja?

A szálak a japán nemzeti ételhez a nattóhoz vezettek. A nattó tulajdonképpen nyers szójabab, amit egy baktériumfaj (Bacillus natto) megpuhít, és nyúlós anyaggal bevon. Tulajdonképpen egy erjesztett bab, ami gazdag a K2 vitaminban.

A natto K2 vitamin tartalomban erősen veri a mezőnyt. Mikrogramban/100 g-ban kifejezve a natto 1103,4, a libamáj 369 , keménysajtok 76,3 , lágy sajtok 56,5, tojás sárgája 32,1 mikrogramm K2 vitamint tartalmaznak.

 

A K2 vitamin napi szükséges mennyiségét 45 mikrogrammban állapították meg.

Nézzük meg mit is jelent ez számunkra, ha a számokat az étkezésbe próbáljuk bevinni. A 45 mikrogramm K2 vitamin 4 kg marhahúsban, vagy 5 liter tejben, vagy 5 liter joghurtban, vagy 8 tojássárgájában van benne. A helyzet nem ennyire elkeserítő, mert vannak ehető mennyiségek is. Az 59g keménysajt vagy 80g lágy sajt napi elfogyasztása is fedezi a napi szükségletet. Az előbbiek felsorolás természetesen, csak illusztráció volt. A nattóhoz természetében a kemény sajt áll legközelebb, úgy hogy fogyasszunk belőle minél többet.

 

Hogyan működik és mire is jó a K2 vitamin?

A csontépítés és csontlebontás egy bennünk zajló folyamatos körforgás. Csonttömegünk kb 7 évente teljes lecserélődésen esik át. Ez a folyamat nőknél a változó kor beálltáig egyensúlyban van. Ekkor a csontlebontás kerül előtérbe és a nők a klimax kezdetétől számítva az első 10 évben vesztik el csonttömegük jelentős részét. Később ez a nagy ütemű csontvesztés megáll. Csonttömeg vesztésre azért kell időben odafigyelni, mert az életminőség romlásához, mozgáskorlátozottsághoz vezet.

Csontépítés folyamatát a tudomány lépésről-lépésre tárta fel. Az első láncszem a kalcium, a második a D3 vitamin és úgy tűnik a hiányzó láncszem a K2 vitamin lett. Évtizedes hagyománya van a kalcium pótlásnak, ha csontritkulásról van szó. Ez mára már kezd átértékelődni, mert új vizsgálatok a feleslegesen bevitt kalcium érelmeszesedést okozó hatására mutattak rá. A bevitt kalcium teljes beépítéshez mind a D3 vitaminra, mind a K2 vitaminra szükség van. A K 2-vitamin gátolja a kalcium lerakódást az artériákban.

A K2 vitamin nem keverendő össze a K vitaminnal. Rokon vegyületek, de más a forrásuk és a szerepük. A K vitamin a véralvadásban játszik szerepet és a zöld növényekben, zöldségekben található.

Végezetül ahhoz, hogy erős csontozatunk és fogazatunk legyen, mindhárom építőkőre szükség van. Tulajdonképpen ezeknek az összehangolt beépítése a fontos. Mi feladatunk folyamatosan biztosítani a szervezet számára a nélkülözhetetlen építő elemeket.

dr. Nádor-Virág Anikó, gyógyszerész - www.nutrilab.hu 

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: