A króm megfelelő mennyiségű és rendszeres fogyasztása számos olyan betegség megelőzésében és kezelésében segíthet, amelyet az inzulinrezisztencia okoz vagy súlyosbít. Segít stabilizálni a vércukorszintet, ezért kiemelten hasznos nyomelem például cukorbetegeknek, túlsúlyosaknak, migréneseknek, magas vérnyomásban, gyomor- illetve bélfekélyekben szenvedőknek.

krom

A króm fokozza az inzulinműködést, befolyásolja a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok anyagcseréjét. Kevés mennyiség is elég belőle, azonban nélkülözhetetlen vegyület. A krómot szervezetünk a lépben, a májban és a vesében tárolja, de az évek előrehaladtával egyre csökken a mennyisége, ami nagymértékben hozzájárulhat a cukorbetegség kialakulásához. Pótlásával normális szinten tartható a vércukorszint, a koleszterinszint és a testsúly, megelőzhető az ingadozások okozta fejfájás, az idegi tünetek, mint az ingerlékenység, fáradékonyság, depresszió.

A cukorbetegség megelőzése, kezelése

A króm adagolása nagymértékben befolyásolhatja, stabilizálhatja a vércukor szintjét, ezért elsősorban inzulinrezisztencia esetén, illetve cukorbetegeknek, főként a betegség kezdeti stádiumában hasznos rendszeres fogyasztása. Ha a szervezet csökkent krómtartalékai visszaállnak az ideális szintre, a vércukorszint jellemzően lecsökken, továbbá az ingadozó vércukorszint is kezelhetőbbé válik. A krómkiegészítés javítja a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukor-szabályozását, javulást hozhat az inulin- és koleszterinszintben.

Természetes úton gyorsítja a fogyást

A króm klinikailag bizonyított módon, káros mellékhatások nélkül segíti elő a fogyást. Csökkentett szénhidráttartalmú étrend mellett a krómbevitel az egyik leghatékonyabb megoldás a zsírfelesleg eredményes és gyorsabb ütemű csökkentéséhez. Kiegészítőként fogyasztva segíti az aminosavak beépülését, megelőzi az izomvesztést, felgyorsítja az anyagcserét, a zsírégetést, növeli a teljesítőképességet, emellett csökkenti az éhségérzetet, az édesség és a cukor iránti vágyat. A testösszetételt, a zsírok és izmok arányát is pozitívan befolyásolja.

Optimalizálja a vérnyomást

A magas vérnyomás jellemző okai lehetnek az inzulin-túltermelés és az inzulinrezisztencia, mivel a vércukorszint ingadozása befolyásolja az idegrendszert is. A króm vércukorszint-stabilizáló hatásával támogatja a magas vérnyomás csökkentését, a vércukorszint ingadozása mellett a vérnyomás ingadozását is megelőzheti.

A krómhiány tünetei

Króm hiánya esetén az alábbi tünetek jelentkezhetnek: gyakori éhségérzet, édesség utáni fokozott vágy, fizikai és mentális kimerültség, a vércukorszint ingadozása.

Bár önmagában a króm hiánya nem okoz cukorbetegséget, de idővel megnöveli az 1. típusú, inzulinfüggő cukorbetegség és az érelmeszesedés kockázatát.

krom

Miben található króm?

A króm legfőbb természetes forrásai a csonthéjas magvak, a teljes kiőrlésű gabonák, a burgonya, a paradicsom, a zöldborsó, a földimogyoró, a bab, a tojás vagy a sörélesztő, bár ezekben is csak minimális mennyiségben, általában adagonként 1 vagy 2 mikrogrammnyi található belőle.

A napi krómfogyasztás optimális mennyisége felnőttek számára 50 μg/nap, gyerekeknek 0,1– 1 μg testtömeg-kilogrammonként/nap. Szükséges esetben, a túlsúlyosság vagy az inzulinrezisztenciával kapcsolatos problémák kezelésére terápiás céllal akár 200-600 μg/nap króm is adagolható.

Amellett, hogy a króm csekély mennyiségben található meg a különféle élelmiszerekben, nehezen szívódik fel a szervezetben, mert gátolják az élelmiszerekben előforduló adalékanyagok, a feldolgozási módszerek, továbbá a finomított lisztek, magas cukortartalmú ételek fogyasztása is ront a hasznosulásán. Emiatt kiegészítőként való szedése különösen javasolt az idősebb korosztály számára, a rendszeresen sportolóknak, diétázóknak, a hízásra hajlamosaknak. A táplálékkiegészítők szedése a legideálisabb megoldás a szervezet krómhiányának pótlására, mellékhatások nélkül, biztonsággal és pontosan adagolhatók.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: