A palacsinta szó hallatán elképzelésem szerint nincs ember, akinek ne futna össze a szájában a nyál és ne vágyna azonnal egy finom lekváros-túrós-kakaós palacsintára. A palacsinta képe összefügg a gyerekkorral, édes emlékeket idéz a legtöbb emberben. Nálunk (is) általában bableves, krumplileves, gulyásleves lenyomatásaként szervírozta anyukám gyerekkoromban, és mindig nagy sikere volt.

Az én gyerekeim is nagyon szeretik és akár egy esős délutáni programnak is el tudják képzelni a palacsinta sütést, evést. Ha délután azzal jövünk haza az oviból, hogy ma palacsinta lesz a vacsora, akkor akkora üdvrivalgással fogadják, hogy félő, hogy a szomszédokat is vendégül kell látnom.

Amikor kiderült, hogy mostantól sutba dobhatom a bevált palacsinta receptjeimet, mert a gyerek lisztérzékeny, eléggé elkeseredtem. Főleg, miután már egy-két gluténmentes kísérleten túl is voltam. Előfordult, hogy bár beígértem a srácoknak a palacsintát, tálalni már nem tudtam, mert az első három sütés a kukában végezte, a maradék massza pedig a klozetban. Néha kételkedtem benne, hogy egyáltalán tudok -e még palacsintát sütni. Általában olyan recepteket próbáltam ki, amit mások az egekig dicsértek, „nem ragad le, könnyű sütni, stb.” nekem meg leragadt, nyers maradt belül, folyós lett az állaga és hadd ne soroljam.

Aztán lassan-lassan lett egy-két recept, ami bevált. Bár a kísérletezést még nem hagytam abba, szinte minden alkalommal más receptet próbálok ki (néha be is fürdök vele, de már jól tolerálom), azért most közreadom azokat, amik nekem tényleg beváltak. Az se mindegy, hogy mennyire hasonlít a gluténmentes palacsinta a régi, normál lisztes palacsintára ízében, állagában. Arra törekszem, hogy megtaláljam azt a receptet, amivel puha, könnyen tekerhető, könnyű és másnap is finom palacsintákat tudok készíteni. Többféle liszttel készült már nálunk palacsinta, jöjjenek most a favoritok.

Az egyik legrégebbi - legelőször ez vált be - receptem a kukorica lepényliszttel és kukorica keményítővel készülő palacsinta volt. A lepényliszt nagyon olcsó, sokmindenre felhasználható a gluténmentes diétában, érdemes otthon tartani belőle.

 

Bcorn -féle kukorica palacsinta

  • 200 g kukorica lepényliszt
  • 200 g kukorica keményítő
  • 2 egész tojás
  • 1 kanál cukor (vagy édesítő)
  • csipetnyi só
  • 2 evőkanál olaj
  • tej/szódavíz – felesben, annyi, amennyivel palacsinta sűrűségű tésztát keverünk.

 

A hozzávalókat robotgéppel a szokásos palacsintatészta sűrűségűre keverjük. Olajozott palacsintasütőben sütjük.

 

Beiker-palacsinta recept

Ez nem túl régi kísérlet. Egyik legfinomabb a kategóriájában. Puha, könnyen feltekerhető és levegős.

  • 200g Beiker kenyérliszt
  • 3 tojás
  • 500ml tej
  • 150ml szódavíz
  • 1 evőkanál barna cukor
  • csipet só
  • 2 evőkanál olaj

 

A lisztet és sót tálba teszem, egy kancsóban összekeverem a tejet, szódavizet, tojást, cukrot és olajat, majd géppel lassanként összekeverem a lisztes résszel. 10 percet pihentetem és lehet sütni. Az első palacsinta nálam mindig elrontódik, ez már szinte szabály, nem is bosszankodom rajta, a fő, hogy a többi sikerül. Ebből az adagból nekem 12 palacsintát sikerült sütnöm.

 

Banános-rizslisztes palacsinta

Aztán itt van a paleos blogról megismert banános amerikai palacsinta, ami nagyon-nagyon finom, de nem hasonlít a mi magyar palacsintákra sem ízében sem állagában.

  • 2 pépesre tört banán
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál kókuszolaj olvasztva
  • 6 dkg rizsliszt

 

Gyakorlatilag sorban mindet beleteszek a tálba és összekeverem, majd 10 percig pihenni hagyom. Utána kókuszolajjal kikent palacsintasütőben nagy-közepes hőmérsékleten sütöm. Nagyon hamar átsül, nem is kell sokáig állni mellette és a massza szépen elterül.

 

Palacsinta Barbara gluténmentes liszttel

Az ily módon készített palacsinták nem lettek igazán puhák, valahogy kicsit kemények voltak, nem voltak könnyen tekerhetők, de ha már sikerült feltekerni, akkor az ízükkel nem volt gond. Ha csak ilyen lisztünk van otthon, akkor bátran készítsük el, mert a gyerekek szerették. Ez a recept egyébként a liszt csomagolásán is szerepel.

  • 35 dkg Lisztkeverék főzéshez, sütéshez
  • 5 dkg Lisztkeverék kenyér és kelt tésztákhoz
  • 1 l tej
  • 2 dl szénsavas ásványvíz (vagy szódavíz)
  • 4 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 4 evőkanál étolaj
  • kristálycukor

 

A kétféle lisztkeveréket és a sót összekeverjük. A tejben elkavarjuk a tojást, a vaníliás cukrot és az olajat. Kézi turmixgéppel a liszthez folyamatosan hozzáadagoljuk a tejet, majd a végén ásványvízzel hígítjuk. 15 percig állni hagyjuk, majd szokásos módon kisütjük. (Minden palacsinta kisütése előtt a sütőt olajjal érdemes kikenni.)

 

Hadjina-rizslisztes palacsinta

Állítólag csak hajdinalisztből is lehet készíteni palacsintát, bár kizárólag abból még nem próbáltam (ami késik nem múlik), de ez a változat is könnyen süthető és finom palacsintát eredményez.

  • 200 g hajdinaliszt
  • 100 g rizsliszt
  • 1 evőkanál barna cukor
  • egy csipet só
  • 300 ml szódavíz
  • 600 ml tej
  • 3 evőkanál étolaj + a sütéshez
  • 2 tojás

 

A száraz anyagokat egy tálba mértem, majd a nedveseket egy magasabb falú edényben habverővel összekevertem és lassan, kevergetve a liszthez öntöttem. 10 percet hagytam pihenni és sütni kezdtem. Az első darab nem sikerült, de ez gyakran előfordul, így nem kell neki jelentőséget tulajdonítani, a fő, hogy a későbbiek jól sikerültek. Kicsit keményebb formájú palacsinták lettek, nem olyan puhák, mint a Beiker lisztből készültek, de tényleg finomak voltak.

Bokor Boglárka

Kapcsolódó termékek: