A propolisz lenyűgözően hatékony kórokozó-ellenes képességével emelkedik ki a méhészeti termékek közül, de emellett még számos más kedvező hatással is rendelkezik. A propolisz összetevői roppant értékesek számunkra, ugyanis számtalan immunerősítő és természetes antibakteriális hatóanyagot tartalmaz, amelyek segítségével nagymértékben fokozhatjuk ellenálló képességünket, aminek köszönhetően nagyobb eséllyel előzhetjük meg a különféle fertőző betegségeket is.

A kaptár sterilizálója

A propoliszt méhek a fák rügyeiről és kérgeiről gyűjtik be, majd ezeket a gyantákat összekeverik a nyálukkal és viasszal. A méhek pedig nem másért készítik el ezt a csodás anyagot, mint hogy ezzel sterilizálják és védjék a kaptárat a betolakodóktól.

A méhek a propolisszal veszik körbe és szigetelik el a kaptárat a külvilágtól, de a kaptárba betolakodó idegen élőlényeket is a propolisszal balzsamozzák be. Emellett a propolisszal fedik be a kaptáron keletkező repedéseket, valamint a kaptár függőleges falait, de a propolisz felhasználásával szűkítik a kaptár bejáratát is.

Érdekesség, hogy egyes kutatások azt állapították meg, hogy a propolisz sokkal sterilebb környezetet hoz létre a kaptárban, mint amilyen a kórházakban van. Ráadásul azt is érdemes megjegyezni, hogy a propolisz összetevőivel szemben nem alakulhat ki rezisztencia sem, mivel a kórokozók nem képesek alkalmazkodni hozzá.

De az sem elhanyagolható tény, hogy napjainkban számos szakember úgy véli, hogy a propolisz jóval hatékonyabb, mint a szintetikus antibiotikumok. Ennek köszönhetően már számos országban gyógyszer közeli besorolással rendelkezik.

Mitől válik a propolisz természetes antibiotikummá?

A propoliszban több mint 300 féle vegyület mutatható ki, így hatásai is elképesztően sokrétűek és komplexek. A propolisz antibakteriális, antivirális, gombaellenes, antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, ezáltal hozzájárul a szervezet védekezőképességének fokozásához a fertőzésekkel és betegségekkel szemben.

A propolisz azért annyira széles spektrumú és erős természetes antibiotikum, mivel a méhek több mint 20 féle növényről gyűjtik be, és mindegyik növény más-más antimikrobiális képességgel rendelkezik, a propolisz pedig így mindegyiket magában foglalja.

A propolisz rendkívül erős antibiotikus hatását leginkább a benne lévő ferulsavnak és az illóolajoknak köszönheti. Emellett pedig vírusellenes képességgel is meg van áldva. A ferulsav antioxidáns hatású, és természetes módon tudja ellensúlyozni a Gram-negatív és a Gram-pozitív baktériumokat, ezáltal fokozza a propolisz fertőtlenítő képességét.

A propolisz legfontosabb hatóanyagai az antioxidáns flavonoidok, amik szerepe a természetben az, hogy védelmet biztosítsanak a növényeknek a káros környezeti hatásokkal szemben. A propolisz éppen ugyanígy működik az emberi szervezetbe kerülve, és jelentős védelmet nyújt a káros szabadgyökök sejtromboló hatásai ellen.

A propoliszban megtalálható a B1-, B2-, B6-, A- és E-vitamin is, melyek többek között támogatják az idegrendszert, az emésztést, a szemeket és a bőrt.

A propoliszban lévő polifenolok tovább fokozzák ennek a méhészeti terméknek a gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatékonyságát. Továbbá ugyancsak rendkívül erős antioxidáns képességgel bírnak, tehát szintén komoly védelmet biztosítanak sejtjeink számára a szabadgyökök támadásaival szemben.

A propolisz emellett tartalmaz még enzimeket, aminosavakat, flavonszármazékokat, élesztőket, balzsamokat és fontos nyomelemeket is, többek között magnéziumot, alumíniumot, molibdént, ónt, rezet, szilíciumot, vanádiumot, vasat, kalciumot és arzént is.

Ezért érdemes propoliszt alkalmazni

A propolisz kitűnően felhasználható mind belsőleg, mind pedig külsőleg. Belsőleg fogyasztva jelentősen megerősíthető általa az immunrendszer, így nagyobb eséllyel előzhetőek meg a különféle fertőzések, és más betegségek. A propoliszban található összetevők több oldalról is támogatják az immunrendszert, mivel egyrészt kórokozó-ellenes hatást fejtenek ki, másrészt pedig támogatják a szervezet öngyógyító mechanizmusait.

A propolisz hatóanyagai segíthetnek csökkenteni a baktériumok, vírusok által kiváltott légzőszervi panaszokat, és gátolják a kórokozók további szaporodását, ezért kifejezetten kedvező hatásúak nátha, influenza vagy hörghurut esetén is.

A propolisz nagyszerű biostimulátor, tehát nagymértékben képes fokozni a fizikai állóképességet, fellép a krónikus fáradtság ellen, illetve elősegíti a jobb szellemi teljesítményt is.

A propolisz képes regenerálni a gyomorfalat, ezért sokat tud segíteni gyomor- és nyombélfekély esetén is. A propoliszban találhatóak emésztést javító enzimek is, amelyek növelik a tápanyagok felszívódási hatékonyságát.

A propoliszban lévő flavonoidok kiemelkedően támogatják és védik a szív- és érrendszer egészségét, illetve serkentik az epekiválasztást, hígítják a vért, vizelethajtók, de javítják a belső kiválasztású mirigyek működését is.

A propolisz nagyszerű gyulladáscsökkentő képessége miatt belsőleg és külsőleg is felhasználható a gyulladások enyhítésére, és kutatások bizonyítják, hogy a propolisz roppant kedvező a külső és belső sebek, valamint fekélyek kezelésében. De eredményesen képes csökkenteni a gyulladást légúti fertőzések, torokgyulladás, arcüreggyulladás, bélgyulladás, fogínygyulladás, gyomorfájdalmak és reumás panaszok esetén is.

A propolisz külsőleg alkalmazva rendkívül hatékonyan képes kezelni a bőr különféle sérüléseit, mivel regenerálja a károsodott szöveteket, ezért támogatja a sebek hegesedés nélküli gyógyulását vágások, műtéti sebek, égések és fagyás esetén is. Továbbá fertőtlenítő hatásával képes kezelni az aknét, az ekcémát és pikkelysömört is. A propolisz növeli a bőr áteresztőképességét, s ezáltal javítja a gyógyszerek bőrön keresztül való felszívódását.

A propolisz vírusellenes képessége hatékonyan tud fellépni a herpesz ellen, illetve igazoltan hatásos az olyan szájüregi gyulladások ellen is, mint például az afták vagy a fogínygyulladás.

A propolisz segíteni tud azoknak a nőknek, akik hormonális vagy vérzési problémákkal küzdenek, ugyanis képes csökkenteni a menstruációs fájdalmakat, valamint enyhíteni a menopauza alatt jelentkező hőhullámokat is. Sőt, a propolisz helyre tudja hozni a petefészek működését, vissza tudja állítani a hormonális egyensúlyt a szervezetben, s ezáltal képes növelni a teherbeesés esélyét is.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: