Az inulin a prebiotikumok egyik speciális fajtája, folyékony növényi étkezési rost. Támogatja a hasznos baktériumok szaporodását, amelyek az egészséges bélflóra helyreállítását és megőrzését végzik. Jótékony hatású emésztési problémák, candida, hüvelygyulladás, ételallergia, valamint szív- és érrendszeri betegségek esetén. Kiemelt szerepe lehet a megelőzésében!

Inulinnal a diabétesz ellen

Az egészséges bélflórát a hasznos bélbaktériumok, probiotikumok biztosítják, de hogy maximálisan kifejthessék hatásukat, prebiotikumokra is szükség van. Ezek gondoskodnak a hasznos baktériumok táplálékáról, zavartalan és megfelelő számú szaporodásáról, helyes működéséről.

Az inulin olyan természetes prebiotikum, amely emésztetlenül, változatlan formában halad át a vékony- és vastagbélen, a gyomorsav sem pusztítja el. Így tökéletes tápanyagként szolgál a hasznos bélbaktériumoknak, amelyek helyreállítják a bélflóra károsodását, fenntartják az egészséges egyensúlyt a szervezetben jelenlévő különböző baktériumok között.  A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek felszívódását is segíti, nagyobb hatékonyságot biztosít olyan fontos vegyületeknek hasznosulásának, mint például a kalcium, a magnézium és a vas.

Az inulin pozitív élettani hatásai

  • Természetes cukorpótló, nem növeli a vércukorszintet, a lebontásához nincs szükség inzulinra.
  • Növeli a probiotikumok termelődését és szaporodását.
  • Csökkenti a kártékony baktériumok számát, a mérgező anyagok mennyiségét, amivel segíti a máj munkáját, enyhíti vagy meg is előzi az ételallergiák, -intoleranciák tüneteit.
  • A bélflóra egészségének megőrzésével nagymértékben erősíti az immunrendszert.
  • Segíti a zsírok lebontását és az ásványi anyagok hatékonyabb felszívódását.
  • Javítja az emésztőrendszer működését, megakadályozza a betegséget okozó baktériumok megtapadását a bélfalon. Megszünteti a székrekedést, gyorsítja a salakanyagok és bomlástermékek kiürülését.
  • Szerepet játszhat a és a megelőzésében. Nem emészthető szénhidrátként gátolja a fejlődést.
  • Szabályozza a koleszterint, csökkenti a vér káros koleszterinszintjét és a magas vérnyomást.

Inulinforrások

Inulin elsősorban a zöldségekben és a gyümölcsök található. A csicsóka kimagaslóan nagy arányban tartalmazza, de a vöröshagyma, fokhagyma, cikória, valamint a bojtorján és a gyermekláncfű is kiváló inulinforrás. Inulin speciális készítmények, kivonatok formájában is fogyasztható, amelyek megkönnyítik az optimális adagolást, és kényelmesen, egyszerűben beszedhetők.

Kinek javasolt elsősorban az inulin fogyasztása?

  • Antibiotikumot szedőknek
  • Cukorbetegeknek
  • Magas koleszterinszint és magas vérnyomás esetén
  • Ételallergiában vagy ételintoleranciában szenvedőknek
  • Szigorú diétán élőknek, aktív sportolóknak
  • Gyomor- vagy bélbetegségben szenvedőknek, IBS-eseknek
  • Szív- és érrendszeri  betegeknek

Inulinnal a IBS és  ellen

Ha kevés prebiotikum jut a szervezetbe, a probiotikumok száma lecsökken, ami a bélflóra károsodását okozza, ami az immunrendszer egészséges működésének egyik fő támogatója. Emésztési zavarok, allergiás reakciók, antibiotikum kúrák idején ezért különösen fontos, hogy a probiotikumok fogyasztása mellett prebiotikumokkal is feltöltődjön a szervezet, ezzel a bélflóra is hamarabb regenerálódhat. Az inulin tökéletes természetes tápanyag az immunrendszer megerősítésére, a betegségek megelőzésére, illetve gyorsabb leküzdésére.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: