Az egyik legértékesebb méhészeti termék a méhek garatmirigy váladéka, azaz a méhpempő, mely ugyan nem mondható éppen finomnak, ám igazán megéri megbarátkozni az ízével, mivel rendkívül komplex összetételével széles körűen képes támogatni egészségünket.

A méhpempőt már a rómaiak, az inkák és az egyiptomiak is felhasználták gyógyászati célokra. 1912-ben sikerült a tudósoknak pontosan beazonosítania ezt az anyagot, ekkor jöttek rá arra is, hogyan is hozzák létre a méhek.

A méhpempőt a kaptárban kizárólag a méhkirálynő fogyaszthatja egész élete során, aki a pempőnek köszönheti sokkal nagyobb testsúlyát, jóval hosszabb élettartamát, illetve egyedülálló szaporodási képességét is, vagyis azt, hogy egy nap alatt képes lerakni annyi petét, amennyi a saját testsúlya, azaz mintegy 1000-1500 darabot.

A méhpempő fantasztikus képességeit mutatja az is, hogy a méhkirálynő élete első 5 napja alatt – amíg szintén csak méhpempőt fogyaszt – több mint 2000-szeresére növeli a testsúlyát.

A méhpempő manapság egyre ismertebb és elismertebb étrend-kiegészítő vagy inkább szuperélelmiszer, mely komplex összetételének és különleges hatóanyagainak köszönhetően bámulatos módon képes hozzájárulni a fertőző és egyéb betegségek megelőzéséhez, illetve számos esetben kedvező hatású lehet a kiegészítő terápia részeként alkalmazva is.

Mit rejt magában a méhpempő?

A méhpempő olyannyira komplex összetételű, hogy még napjainkban sem tudták a kutatók minden egyes hatóanyagát beazonosítani. Eddig mintegy 200 féle létfontosságú tápanyagot mutattak ki benne, melyek teljesen természetes, biológiailag aktív formájuknak köszönhetően kiemelkedő hatékonysággal képesek felszívódni és hasznosulni szervezetünkben.

Ezért is lehetséges, hogy a méhpempő már akár néhány napos fogyasztás után elkezdi kifejteni áldásos hatásait a testünkben, bár ez függ a méhpempőt fogyasztó egyén aktuális egészségi állapotától is.

A méhpempő bőséges forrása rengeteg tápanyagnak, találhatóak benne vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, zsírsavak, cukrok, enzimek és fehérjék, illetve 17 féle aminosav is, amelyek közül 8 esszenciális, tehát létfontosságú számunkra.

A méhpempő tartalmaz DNS-t (dezoxiribonukleinsav) és RNS-t (ribonukleinsav) is, amely anyagok nélkülözhetetlenek az öröklődés folyamatához és a fehérjeszintézishez, illetve rendkívül fontos szerepet játszhatnak a degeneratív betegségek megelőzésében is.

A méhpempő legkülönlegesebb és legértékesebb hatóanyagai minden bizonnyal az acetilkolin és a 10-HDA sav. Az acetilkolin egy roppant fontos ingerületátvivő-anyag, míg a 10-HDA sav erős antibakteriális és vírusölő, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású vegyület. Ráadásul ez a 2 különleges összetevő nem található meg szinte semmilyen más természetes anyagban, csak és kizárólag a tiszta méhpempőben vannak jelen.

Miben segíthet nekünk a méhpempő?

A tiszta méhpempőt érdemes kúraszerűen, 1-2 hónapig fogyasztani, évente akár 3-4 alkalommal is. A méhpempő adaptív képességgel bír, azaz alkalmazkodni tud a fogyasztó szervezetének aktuális állapotához, s így hatásaival képes visszaállatni az adott szervezet egyensúlyát.

A méhpempő számtalan probléma és betegség esetén nyújthat segítséget, nézzünk is meg most ezek közül néhány fontosabb területet.

Hormonális problémák

A méhpempő olyan előhormonokat tartalmaz, amik felhasználásával szervezetünk képes azokat a hormonokat előállítani, amelyekből hiányt szenved. A méhpempő az egyik legjobb természetes hormonális kiegyensúlyozó anyag, és ennek megfelelően képes növelni szervezetünkben a progeszteron, az ösztrogén, a tesztoszteron, az inzulin vagy akár a pajzsmirigy hormonjának a szintjét is.

Ezzel egyidejűleg pedig csökkenti a túl magas szinten lévő hormonok termelését, s így megteremti a hormonális egyensúlyt a szervezetben. Mindezeknek köszönhetően a méhpempő igen sokat tud segíteni bármilyen hormonális eredetű probléma esetén, és rendkívül jó eredményeket lehet vele elérni a meddőség kezelése terén nők és férfiak esetén egyaránt. Napjainkban éppen ezért már sok meddőségi klinikán is méhpempő kúrát szoktak előírni a pároknak.

Immunerősítés

A méhpempő másik fontos hatása, hogy rendkívül hatékonyan erősíti meg az immunrendszert, mivel rengeteg immunstimuláló és kórokozó-ellenes hatóanyaggal látja el a szervezetet.

A méhpempő kettős hatásmechanizmussal lép fel a kórokozókkal szemben, mivel közvetlenül is fertőtlenítő hatással rendelkezik, illetve jelentősen erősíti, támogatja az immunrendszert, ami ennek következtében nagyobb hatékonysággal képes védekezni a fertőző és egyéb betegségek ellen.

A méhpempő fokozza a szervezetünkben lévő fehérvérsejtek védekező munkájának hatékonyságát, aminek köszönhetően sokkal eredményesebben képesek harcolni a vírusok, a baktériumok és más kórokozók ellen.

Kutatások sora bizonyította már be, hogy a méhpempő fogyasztásának hatására a sejtek fokozott mennyiségben termelik a szuperoxid-anion nevű csíraölő vegyületet, így jóval hatékonyabban tudják elpusztítani a kórokozókat.

A méhpempő roppant magas savtartalommal bír, ami különösen erős antibakteriális hatást kölcsönöz neki, így még az olyan komoly baktériumokat is képes elpusztítani, mint a Staphylococcus vagy az E.coli. A méhpempőt hatékonynak találták a gombás fertőzések és a herpesz vírus leküzdésében is.

A méhpempőt tehát okvetlenül javasolt fogyasztani a fertőzéses, náthás, influenzás időszakokban, mivel így nagyobb eséllyel kerülhetjük el ezeket a fertőző betegségeket, illetve ha mégis elkaptuk már őket, akkor elősegítheti a gyorsabb gyógyulást.

Idegrendszer és agy támogatása

A méhpempő nagyszerűen képes támogatni az idegrendszer kiegyensúlyozott működését, amit leginkább a benne található nagy mennyiségű B-vitaminoknak, acetilkolinnak és a 10-HDA savnak köszönhet, amelyek nagyon hatékonyan képesek fellépni számtalan idegrendszeri eredetű betegség ellen.

A méhpempő egy csodás természetes hangulatjavító, így fogyasztása hozzájárulhat például a depresszió, az idegkimerülés, a szorongás enyhéséhez. A méhpempő támogatja a nyugodt, pihentető alvást, így segíthet álmatlanság és alvásproblémák esetén is.

A méhpempő nem csupán a fizikai, hanem a szellemi teljesítményt is javítja, kivételesen kedvező hatású az agyi funkciókra, növelheti a memóriát és az emlékezőképességet, javíthatja a koncentrációs és a tanulási képességeket, illetve egyre több bizonyíték van arra is, hogy felléphet a demencia és az Alzheimer-kór ellen.

Méregtelenítés

A méhpempő lenyűgöző hatásainak jó részét annak köszönheti, hogy rendkívül komplexen és intenzíven méregteleníti szervezetünk szinte valamennyi sejtjét, ezáltal tulajdonképpen meg is újítja őket, jelentősen javítatja egészségi állapotukat. Ennek köszönhetően a méhpempő kúra után javul az anyagcsere, és teljes szervezetünk hatékonyabban képes működni.

Napjainkban pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni a rendszeres és alapos méregtelenítés fontosságát, hiszen nap mint nap megszámlálhatatlan mérgező anyag kerül a testünkbe a környezetünkből és a táplálékokból. Ilyen hatalmas mennyiségű toxint és káros hatást pedig már nem bír kezelni szervezetünk, ezért van szükség arra, hogy rendszeresen segítsünk neki megszabadulni ezektől az egészségromboló anyagoktól.

Szív és erek egészsége

A méhpempő igen kedvező hatású a szív- és érrendszerre is, többek között erősíti a szívet, tágítja az ereket, szabályozza az ütőerekben a vérnyomást, valamint optimalizálja a koleszterinszintet is.

Mozgásszervek egészsége

A méhpempő jelentősen támogatja a porc- és csontszövetek regenerálódását, segíthet megelőzni, kezelni a csontritkulást, felgyorsíthatja a csontok gyógyulását csonttörés után, valamint kedvező lehet a mozgásszervi problémák kezelésében, így jó eredmények érhetőek el a használatával reumatikus és ízületi betegségek esetén is.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: