Az izsópfű kissé kámforos, fűszeres-mentás illatú, enyhén kesernyés ízű fűszer, de gyógynövényként is sok területen használják. Az egészséges emésztést segítő hatásával különösen zsíros, nehéz ételek fogyasztásakor ajánlják, de likőrök ízesítőjeként is nagyon kedvelt. Levelei és virága főzetét megfázásos, influenzás időszakban érdemes fogyasztani. Rövid időn belül enyhíti a torokfájást, a fullasztó köhögést, kitisztítja az eldugult orrot, természetes hurutoldóként az asztmásoknak is jót tesz.

Izsópfű a házipatikában

Az izsópfű hatóanyagai

Az izsópfű hatóanyagai közül a legfontosabbak a polifenolok, elsősorban az immunerősítő és antioxidáns flavonoid vegyületek, mint az apigenin és a kvercetin, továbbá a fenolsavak, a klorogénsav és a ferulinsav. Értékes illóolajokat, cseranyagokat és keserűanyagokat is tartalmaz, természetes C-vitamin erősíti a gyógynövény hatását.

Az izsópfű gyógyhatása

Fertőtlenítő és vírusölő, valamint hurutoldó tulajdonságával a téli időszakban az influenza és a megfázás megelőzésére, a tüneteik enyhítésére nagyon eredményesen alkalmazható. Kezeli a torok- és mandulagyulladást, természetes köptetőként hamar feloldja a letapadt nyákot, csillapítja a köhögési ingert, leviszi a lázat. Hozzájárul az asztma kellemetlen tüneteinek enyhítéséhez is!

Szépen leviszi a fogíny és a szájüreg gyulladásait, naponta többször érdemes öblögetni főzetével.

Régóta bevált görcsoldó és szélhajtó szer, serkenti az emésztést, hozzásegít a rendszeres és egészséges székletürítéshez. Enyhíti a hasfájást, fokozza az emésztősavak termelődését. Megszünteti a puffadást és az ezzel járó kellemetlen feszülést, bélmozgást. A rossz emésztés mellett fogyókúra alatt is ajánlott rendszeres fogyasztása, mert gyorsítja a zsírok lebontását!

Csökkenti a reumás fájdalmakat és az izomgörcsöket, a borogatáson túl fürdővízbe keverve fokozható jótékony hatása.

Vírus-, baktérium- és gombaellenes szerként elpusztítja a genitális és ajakherpeszt kiváltó herpes simplex vírust.

Kisebb bőrsérülések, égések esetén felgyorsítja a szövetek gyógyulását, gyulladásgátló hatásával pedig különféle bőrbetegségek kiegészítő kezelésében lehet nagyon hatásos.

Aromaterápiában is használják, frissítő, koncentrációjavító hatása van.

Magas vérnyomásban szenvedőknek nem ajánlott a fogyasztása, az alacsony vérnyomásúaknak viszont kifejezetten javasolt, mert természetes úton emeli a vérnyomást.

Az izsópfű főbb felhasználási területei:

  • megfázás, nátha, influenza
  • köhögés, hörghurut
  • torok- és mandulagyulladás
  • emésztési zavarok, puffadás, hasfájás, hasi görcsök
  • asztma
  • sebgyógyítás, sebfertőtlenítés
  • reumatikus és ízületi fájdalmak
  • alacsony vérnyomás
  • herpesz
  • bőrgyulladás, akne, pattanásos bőr
  • túlzott izzadékonyság

Izsópfű a házipatikában

Az izsópfű felhasználható fűszerként, például levesek, sültek, burgonya-, zöldség- vagy gyümölcssaláták ízesítésére. Teája éhgyomorra fejti ki legjobban hatását. Kúraszerűen 2-3 hétig érdemes fogyasztani, néhány nap szünettel. 6 évesnél fiatalabb gyerekeknek nem ajánlott a fogyasztása, epilepszia, terhesség és szoptatás esetén a kezelőorvossal kell egyeztetni adagolásáról.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: